Preskoči na glavni sadržaj

Sharon Bolton- "Krvava žetva" (Sacrifice)

U izdanju Znanje

Tora i Duncan doselili su se na mračno i tajnovito Shetlandsko otočje na kojem je Duncan rođen i živio kao dijete, kupili su poprilično trošnu kuću, uredili je i nadali se da će upravo tamo začeti svoje prvo dijete i osnovati divnu obitelj, ali jednoga dana kada je Tora htjela pokopati svoga uginulog konja u dvorištu njihove kuće ona pronađe truplo u tresetištu i ostane duboko potresena i zaprepaštena viđenim. Leš je mlada žena kojoj je izvađeno srce, a istraga pokaže kako je samo nekoliko dana prije smrti rodila. Tora se usprkos obećanju potajno upušta u istragu zajedno sa narednicom Danom. Istražuju brojne otočne legende o kunal trolovima, dominantnim muškim stvorovima koji imaju nadnaravne moći te ubijaju mlade žene i pokapaju ih na otoku. Sve ih to jako izbezumi i već kada posumnjaju da su na nekom tragu one saznaju za otok Tronal na kojem se nalazi rodilište. Proučavajući statistike tog rodilišta dolaze do zaključka kako se ponavlja uzorak u statistici spram broju rođene muške djece, ali velik je broj umrlih žena na okolnim otocima i nije im jasno kako takvo rodilište može funkcionirati samo sa nekoliko poroda godišnje.

Tora i Dana upliću se u slučaj pronađene umrle žene možda malo previše i to postaje kobno za njih. One se nađu u velikoj opasnosti i tek tada im postaje jasno kako se muška populacija sa otoka ponaša jako tajanstveno. Svi redom, Torin muža, šef, svekar pa čak i policijski službenici imaju svoje prste u misterioznim događajima vezanim za nestale žene kojima je broj svakim danom sve veći. Kakve mračne tajne kriju ti muškarci i što se zapravo događa na Tronalu? Hoće li Tora i Dana saznati istinu prije nego i same iskuse njihov bijes? Carstvo muškaraca na otocima raste, a mlade žene netragom nestaju.

„Krvava žetva“ sjajan je i uznemirujući roman, odličan triler koji tjera strah u kosti, a nervoza i iščekivanje raste iz stranice u stranicu.Slojevito pisana priča puna je spletki, laži i neočekivanih preokreta. Opisi su energični, u nekim situacijama sa mnoštvom emocija, dok u drugima strepite u velikoj neizvjesnosti. Ova napeta i zanimljiva priča skriva jezovita i mračna mjesta, a dinamična radnja neće vam dopustiti da se maknete od knjige sve do samoga kraja. Autorica nam daje na znanje kako je otok Tronal samo plod njene mašte, ali kako bi barem djelomično zadržala autentičnost ona u romanu koristi stvarna shetlandska prezimena i stvarnu legendu sa Shetlandskog otočja.

Vrlo su zanimljivi detaljni opisi o drevnim legendama koje ti otoci sakrivaju, spominju se rune, trolovi, neobične moći, kultni obredi i razna vjerovanja spram pokapanja mrtvih. Sve ukazuje na to kako legende u ovoj priči postaju vrlo stvarne. Kako da jadne i krhke žene prežive u svijetu u kojem vladaju muškarci? Svašta se tu krije, a kada pročitate roman shvatit ćete kako je on zapravo veliko klupko laži koje će se polako odmotavati i strašna istina izaći će na vidjelo te vas itekako šokirati. Do samoga kraja ne zna se tko je je kralj, a tko pijun, strepit ćete zajedno sa likovima ove priče i sumnjati u svakog, oslanjat ćete se na krive tragove i priča će vas ponijeti na vrlo čudna mjesta, a kada vam se sve kockice konačno poslože ostat ćete u čudu i nećete vjerovati svojim očima. E tako je i meni bilo, zaista sam uživala čitajući ovaj roman i jeza se stalno omotala oko mene. Ljubitelji krimi-triler romana itekako će doći na svoje, stoga krenite smjelo u otkrivanje tajna jedne neobične shetlandske legende.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…