Preskoči na glavni sadržaj

Jo Walton- "Među strancima"

U izdanju Profil

Morwenna Phelps mora pobjeći iz rodnog Walesa u Englesku ocu kojeg jedva poznaje, zapravo uopće ga ne poznaje jer nikada ga osobno nije vidjela budući da ih je ostavio kada su sestrice bile jako male. Ona bježi od lude majke vještice koja se bavi magijom zbog koje je izgubila svoju kći, Morwenninu sestru blizanku, a sama Morwenna ostala razbijenog kuka i osakaćene noge. Šalju je u internat u kojem se osjeća vrlo neprihvaćeno i iako je okružena mnogim curama koje tamo žive ona se osjeća usamljeno pa utjehu nalazi u knjigama. Velika je ljubiteljica knjiga pa joj tjedno nikako nije dovoljno 8 knjiga koje posuđuje u raznim knjižnicama i često kupuje u antikvarijatima i knjižarama. Iako je iz Walesa pobjegla zbog magije i vila, s njima se susreće i u Engleskoj, a to što se i dalje bavi nekom vrstom magije privuklo je i pozornost njene majke koja ju uporno traži.

Vile i magija u ovoj priči nimalo nisu nalik na magiju koju gledamo u filmovima, Mori priča sa vilama i pomalo čara te komunicira sa mrtvima, ali tu se zapravo radi ponajviše o ljubavi prema knjigama jer ovo je knjiga o knjigama, o knjižnicama i čaroliji koju potiče čitanje. Mori puno čita ali SF joj je najdraži žanr i u potpunosti se izgubi dok čita priče o tajanstvenim i fantastičnim svjetovima. Mori je zapravo jedna vrlo obična djevojka, povučena, koju nitko ne primjećuje ili vrlo često podbada i naziva pogrdnim imenima. Ona često pada u depresiju i stalno je prati osjećaj krivnje zbog smrti sestre.

Mori je glavna junakinja ove priče i roman čitamo u obliku dnevnika u kojem ona priča o svim članovima njene obitelji pa čak i o onima koje nikada za svoga života nije upoznala. Čitamo o njenim mnogim traumatičnim iskustvima i potisnutim emocijama jer Mori je stranac gdje god se našla, stranac je u očevoj obitelji, stranac je u internatu i stranac je u tom pogledu što čita tisuće knjiga dok se druge djevojke olako zabavljaju, ali Mori ne mari za dečke, alkohol, izlaske, a ni za društvene norme.

Roman je ovo o psihičkom sazrijevanju, a Mori kao izgubljena tinejdžerka teži nostalgiji i prihvaćanju. Ova predivna priča uvelike će vam pružiti vrlo veliku listu knjiga, jer kako Mori priča o svome životu tako svaku situaciju uspoređuje sa nizom knjiga. Za mnoge od njih nikada nisam ni čula, ali napravila sam divan popis i potrudit ću se naći te knjige i pročitati ih. „Među strancima“ povest će vas u jedan prelijep svijet u kojem su knjige spas od svega što vas muči i svaka od njih promijeniti će vam život.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…