Preskoči na glavni sadržaj

Daria Keršić - "Moć albiura" - saga Albiurana (prvi dio serijala)

U izdanju ALGORITAM

Ako ste osamnaestogodišnja djevojka tada vam zapravo nije u životu važno puno stvari, tek poneki zajedljivi status na fb dići će vam živac i pomalo ćete brinuti zbog sponzoruša koje se motaju oko dečka koji se vama sviđa. Tako nekako teku dani i naše junakinje Lorete. Ona je djevojka koja nevješto govori o svojim osjećajima, ali ona itekako zna voljeti. Do ušiju je zaljubljena u Olivera, a jedne noći na tulumu njihova će ljubav izaći na vidjelo zajedno sa još jednim nemilim događajem. Sve će to biti itekako popraćeno ljubomornim pogledima i ogovaranjem, a vijest o Loretinoj vezi doći će i do Sašinih ušiju koji je još od malih nogu voli iz sjene.

Sa druge strane, svijet demona i anđela uvelike je uskomešan. Svi su saznali tko je ona iako se sve te godine vješto sakrivao njen identitet, sad je vrijeme da se što je moguće prije dođe do nje, a uz to tu dolazi i do razilaženja u mišljenjima- ubiti je ili je zadržati živu. Svaka od tih strana vuče na svoje, jedni je žele kako bi uzvisili vlast, drugi je se žele riješiti dok je naravno anđeli žele zaštititi pod svaku cijenu. Ona ima iznimno velike moći, nosi u sebi anđeoske krvi, ali ona o svemu tome ne zna ništa. Događaji oko nje svakoga se dana sve više čine apsurdnima, neobični ljudi sa još neobičnijim sposobnostima prijetnja su na svakom njenom koraku, a tragedija je neminovna.

U samo nekoliko minuta Loreti će se srušiti cijeli njen mali svijet, sva divna ljubav pretvoriti će se u bol, sva nadanja će nestati i ostati će samo bolna sjećanja i uspomene. Okružena brojnim prijateljima i obitelji ona ne osjeća ništa osim tuge i samoće, ne vidi za sebe bolje sutra i apsolutno ništa za to bolje sutra ne želi ni učiniti. Ali nije ni svjesna što je još sve čeka.

Sprema se veliki rat, a sve drevne legende i zavjere obrušiti će se na svijet. Moć grijeha i prokletstva nije jača od moći albiura koju skriva Loretina narukvica. Što sve čeka Loretu na novome puta ka neočekivanom saznanju? Kakvu tajnu krije njena obitelj? Hoće li ljubav ikada više zaživjeti u njenome srcu?

„Moć albiura“ vrlo je zanimljiva i nadasve intrigantna priča o zastrašujućoj sudbini svijeta, sudbini koju može samo Loreta promijeniti. Iako bi ona htjela samo živjeti običnim životom u njen život upadaju zloglasni demoni koji bez imalo ustupaka ubijaju sve što im zasmeta na putu. A kako je to priča o osvetama i velikim ambicijama vladara nekih nama manje poznatih svjetova nije ni čudno što će tu biti i odbjeglih demona koji skrivaju velike tajne, poneki odmetnuti anđeo sa vrlo neobičnim moćima te jedan dečko čija je ljubav jača od svega. Bez obzira na to što se u cijelome romanu kroz radnju kuje velika zavjera, priča je pisana jednostavno sa mnoštvom zabavnih i smiješnih dijaloga. Najviše su me zabavila prepucavanja demona, za koje se ne zna da li se teško snalaze u svijetu običnih smrtnika ili su samo pomalo glupi, uglavnom bilo mi je jako zanimljivo družiti se sa njima. A sa druge strane tu je Loretin dnevnik koji ona pomno piše izražavajući u njemu sve svoje najdublje osjećaje, sva svoja razmišljanja, tugu i bol, srce vas mora zaboljeti kada čitate te redove koje ona piše sa suzama u očima, jako vam teško mora biti kada shvatite da jedna djevojka od osamnaest godina smatra kako je njen život završen.

Važno je za napomenuti kako je ova priča puna nade, jedna predivna mladenačka ljubav vratiti će vas u neko davno doba kada ste i sami bili mladi i kada vam ništa drugo nije bilo važno osim da se zaljubite. A kada tome svemu dodate nesvakidašnje događaje kojima svijet ispune demoni i anđeli dobit ćete savršenu, maštovitu i nadnaravnu priču koja će vam u trenu zaokupiti pažnju. Ova neobična priča stvorena je kako bi se izgubili u njoj te kako bi i sami iskusili patnju i tugu, bijes i prijevaru, snagu i osvetu.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…