Preskoči na glavni sadržaj

Nicholas Sparks- "Najbolje od mene"

U izdanju Fokus/ FOKUS na hit

Amanda i Dawson zaljubili su se u srednjoj školi, a dane su provodili potajno, skrivajući se kako njihove obitelji nebi saznale da se to dvoje mladih vole. Dawsonova obitelj bila je poznata po kriminalu, svi redom braća, otac i rođaci bili su alkoholičari, zlostavljači i svatko je od njih iskusio život u zatvorskoj čeliji. Dawson nije bio takav, trpio je fizičko zlostavljanje oca, ali nije bio sklon kriminalu. Htio je biti drugačiji, bolji, ali prezime Cole pratilo ga je cijeloga života i donosilo mu samo probleme. Amanda je bila cura iz ugledne obitelji, lijepo odgojena i popularna u školi, ali zaljubljenost u Dawsona pogurnula ju je malo preko ruba pa je počela bježati od kuće, lagati i mijenjati raspoloženja što je njenu obitelj itekako razljutilo. Njeni majka i otac ubrzo je saznali kako se ona zaljubila u Dawsona i bilo je vrijeme da se tu nešto poduzme.

Dawson je htio bolji život za Amandu od onoga što joj je on mogao pružiti te je u nadi da će stvoriti uspješniji i bolji život potjerao je od sebe, prekinuo je svaku vezu sa njom kako bi ona nesmetano nastavila studij. Prolazile su neminovno teške godine, Dawson je izbjegao smrt nekoliko puta radeći na naftnoj bušotini, ali zatvor ipak nije izbjegao. Oni se ponovno susreću na sprovodu dragog im prijatelja Tucka koji je nekad davno štitio i pomagao Amandi i Dawsonu u njihovim tajnim susretima. Sada su odrasli ljudi, Amanda je udana i ima djecu, ali kada vidi Dawsona ona shvaća kako ga i dalje jako voli. A on, nikada se nije oženio, da li zbog nje i ljubavi prema njoj ili iz pukog hira?

Pred njima je dug i naporan vikend. Sahrana prijatelja, okršaji sa obitelji, sumnje i strahovi te mnogi neizgovoreni osjećaji pretvoriti će nekoliko dana u pravu pustolovinu. Amanda i Dawson izgovoriti će riječi koje će sve promijeniti, čvrsta uvjerenja past će u vodu, a tvrdoglave obitelji i dalje su tu da rade probleme i stvaraju nemir. Hoće li se davno potisnuta ljubav ponovno probuditi u njima i sastaviti dva srca koja se nikada nisu prestala voljeti? Hoće li Amanda napustiti obitelj i muža alkoholičara i vratiti se djevojačkoj ljubavi ili će sudbina opet u njihove živote unijeti nemir i strašne tragedije? Dalje ćete morati saznati sami kakav put je sudbina odabrala za njih.

Upravo te činjenice koje vam ne želim otkriti su ono što me najviše dirnulo u cijeloj toj priči, ali svakako vam mogu reći kako je priča itekako puna emocija. Dvije dirljive ljubavne priče satkane su u jednu cjelinu i u vama će probuditi veliku nadu, a iščekivanje će rasti sa svakom stranicom. Otkrivat će se brojne istine i bolne će uspomene ponovno zaživjeti. Strah, kajanje, prezir i mržnja pretvaraju se u strast, zanos i slobodu, ali nažalost to je samo privremeno jer život još nije završio njihovu priču pa im na put stavlja nove izazove, teške odluke i strašne tragedije koje će promijeniti sve i nezaboravna ljubavna priča dobit će vrlo neočekivani kraj. Velika ljubav i ono najbolje od Dawsona zaživjet će novim životom i biti početak nove priče.

Mnoga se iskušenja stavljaju pred nas, tjeraju nas da učinimo novi korak, da odaberemo put, da krenemo dalje, ali ponekad su te odluke toliko teške i uvijek će na kraju netko biti povrijeđen što god mi odlučili, uvijek će biti uvrijeđenih, slomljenih i razočaranih, ali uvijek će postojati i ono nešto što će nam davati sigurnost u naše odluke, uvijek će postojati nada.

Ova predivna priča davala mi je nadu kroz cijeli roman, uzdizala me sa čežnjom i nestrpljenjem, ali na kraju me slomila u komadiće. I još sada samo sjedim i razmišljam o nepredvidivosti života i o novim prilikama koje nam se pruže tamo gdje se nečiji život ugasi. Ovo je jedan od onih romana za koji mogu reći kako mi je promijenio pogled na svijet i još me više uvjerio kako male geste čine velike stvari i kako velika ljubav stvara još veću.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…