Preskoči na glavni sadržaj

John Hart- "Posljednje dijete"

U izdanju ALGORITAM

Johnny ima trinaest godina, usamljen je, buntovan i u većini slučajeva neshvaćen. Prije godinu dana nestala je njegova sestra blizanka i do sada je još nisu pronašli. Trag se već odavno ohladio, policija sumnja da će je ikada naći ali detektiv Hunt i Johnny ne odustaju od potrage. I dok je Huntova potraga za Alyssom još uvijek u granicama zakona, Johnny se sve više priklanja sumnjivim radnjama kako bi našao sestru i često upada u neprilike dok se iz dobrog dječaka pretvara u mladog vandala. Johnny živi sa majkom i njenim nasilnim ljubavnikom koji ih svakodnevno maltretira i tuče. A Hunt vidi što se zbiva, ali ne vidi način na koji bi im mogao pomoći.

Hunt je priča za sebe, godinu dana bez prestanka traži Alyssu, ali bez uspjeha, posvetio je život samo tome da je nađe kao što je obećao njenoj majci. Žena ga je ostavila jer je posao nosio kući i vrijeme provodio pričajući i tragajući za Alyssom. Njegov sin tinejdžer u gadnim je godinama, mrzi oca te smatra kako otac u mnogim situacijama griješi. Pa koliko zapravo može funkcionirati normalan čovjek koji jede s nogu i premalo spava? Sve ukazuje da će dobiti otkaz na poslu jer njegov je život krenuo u krivom smjeru, a Alyssin slučaj mu je postao opsesija.

Johnny ne odustaje tako lako, proučava razne knjige i kultove, pribavio si je karte okruga i kao pravi mali detektiv krenuo u potragu za sestrom, a nije ni svjestan kakva ga opasnost očekuje. U toku lutanja obližnjom šumom postaje svjedokom ubojstva, a čovjek na umoru kaže mu: „Našao sam je...“. Koga je našao? Pa Johnny odmah pomisli na sestru nimalo svjestan činjenice kako je u vrijeme nesreće nestala još jedna djevojčica. Situacija se uskomešala, Johnny pod svaku cijenu želi naći sestru, Hunt sada želi naći obje djevojčice, sva su djeca i roditelji u strahu, policija traga u svim smjerovima i razgovara sa svima koji su poznavali nestalu djecu, a nitko ne shvaća kako se istina krije u posve drugom smjeru.

„Posljednje dijete“ vrhunska je krimi priča koja progovara o mnogim problemima unutar obitelji, zlostavljanje žena i djece, problem ovisnosti o drogama i alkoholu, krađe, laži i maltretiranje. Život u neljudskim uvjetima nimalo ne pomaže cijelom slučaju i koliko god Johnny želi pomoći sebi i majci on jednostavno još ne zna što je ono ispravno, ali zna kako joj tablete, droga i alkohol štete te se istinski trudi pronaći sestru u nadi da će to majci vratiti snagu i želju za životom. Ova priča itekako ima i onu dirljivu stranu, slomljene majke koje tuguju za svojoj djecom, njihova patnja i bol seže do krajnjih granica ludila. Potrebna im je nada, nešto za što bi se mogle uhvatiti kako ne bi završile na dnu već kako bi pronašle spas. A spas je ljubav i nada, jel da? Pa, ima tu i ljubavi koja se vješto krije od znatiželjnih pogleda.

Ovaj vrlo napet roman pravo je gnijezdo intrige u kojem se vješto isprepliće dječja nevinost i okrutnost koju nam donosi život. Dječak koji u samo godinu dana odraste i shvati kako je djetinjstvo samo iluzija naći će se pred nizom okrutnih situacija i živjeti u uvjerenju kako nema pravde na svijetu. On na jako predan način promatra svijet oko sebe i zna sve o svim stanovnicima okruga, poprilično riskira život dok se smuca po napuštenim kućama i okolnim šumama, a jedno neobično putovanje odvesti će ga do zaboravljenog mjesta koje skriva mnoge mračne tajne. Vrlo zanimljiva krimi priča, spletke, intrige i laži su na svakome uglu, a tajne se otkrivaju malo pomalo. U jednome trenutku jezivo, u drugome krvavo i sve u svemu jako interesantno.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga