Preskoči na glavni sadržaj

Nicholas Sparks- "Kobni zavoj"

U izdanju ALGORITAM

Miles i Missy bili su par još od školskih dana, njihova je ljubav bila nešto najbolje što im se dogodilo i što je urodilo plodom. Mnoge su godine proveli zajedno, vjenčali se i dobili sina Jonaha i sve je bilo prava idila, ali ta se idila prekinula jednoga dana dok je Missy ljuta zbog svađe sa Milesom otišla na trčanje i nikada se više nije vratila kući. Umrla je te večeri dok je nepoznata osoba automobilom naletjela na nju. Milesov se život srušio, nije se mogao pomiriti sa činjenicom da nje više nema, želio je da taj netko tko je pobjegao sa mjesta nesreće plati za svoj zločin i naredne je dvije godine od kako je Missy umrla proveo u istrazi tog slučaja svakodnevno proučavajući dosjee i sumnjajući u sve negativce koji su mu ikada stvarali probleme. Ali nastavio je živjeti za njihovog sina, volio ga je i znao je kako mu mora olakšati život bez majke, a bilo je i vrijeme da on krene dalje sa svojim životom.

Jonah je imao problema u školi, trebalo mu se nekako pomoći da savlada gradivo pa je njegova učiteljica Sarah pozvala Milesa na razgovor. Ponudila mu je riješenje koje je uključivalo njene i njegove poduke kako bi Jonah lakše sve polovio što se gradiva tiče i tako su počela česta druženja Sarah, Jonaha i Milesa. Sarah i Miles zaljubili su se u svega nekoliko tjedana i svi bi pomislili kako divna ljubavna priča pušta svoje korijenje. E pa Sparks ne bi bio Sparks kada u ovakvu tragično ljubavnu situaciju ne bi ubacio i kriminalističku priču. Došle su neke glasine do šerifa Milesa o mogućem Missynom ubojici, naravno to je za Milesa bio šok, a opće je poznato da kada smo u šoku radimo gluposti. Priveo je potencijalnog sumnjivca na vrlo pogrešan način i doveo se u gadnu nepriliku. A tada se pojavi pravi krivac i ode sve do vraga.

Već negdje na sredini romana dobit ćete neke natuknice tko bi mogao biti kriv za Missynu smrt, ali tek tada dolazi do puno preokreta kada od nepoznatog počinitelja saznajemo što se stvarno dogodilo tog groznog dana. Njegova verzija priče ispričana je sa mnogo žaljenja i kajanja, on zna da je kriv što je pobjegao, ali isto tako zna kako je Missyna smrt bila nesretan slučaj. Iskreno da vam kažem ja bih rado samo 5 minuta da mogu provesti u društvu Nicholasa Sparksa kako bih mu rekla: „Čovječe ti si fenomen! Od divne ljubavne priče napravio si još bolju ljubavnu priču i onda si tu veliku ljubav stavio na tako ogromnu kušnju. Pa odakle ti samo tako odlična ideja? Unio si u tu nježnu priču jako težak i kompliciran zaplet i živci su mi se pokidali dok sam strepila što će se dalje dogoditi, a da ne pričam kako sam nokte, koje inače ne grizem, izgrizla do krvi. Svaka čast majstore!“ a mislim da bih ga i cmoknula, onako čisto zahvale radi što sam uživala uz njegove romane.

„Kobni zavoj“ je zaista predivna priča, bol je itekako prisutna, ali nada je jača od tuge i taman kada počinje nova ljubavna radnja pomalo sam se zapitala: „I što sad? To je to? Samo ljubavna priča?“ Prevarila sam se kao nikada prije u svome čitalačkom životu. Dobila sam odličnu krimi radnju tako savršeno ispričanu da nisam mogla vjerovati koliko je zanimljiva. Divna se romansa prekida u samo pola stranice i dolazi do neočekivanog otkrivenja i srce vam u trenu zatitra dok razmišljate što će se dalje dogoditi. Tko je krivac? Kako će to utjecati na Milesovu vezu sa Sarah? Pa nije valjda da će zbog toga prekinuti i opet doživjeti razočaranje? A jadan Jonah, ajoj divnog li djeteta koje tako silno treba majku.

Jako intrigantno štivo puno iščekivanja i nagađanja, divna ljubav postaje u trenu predmet sumnje, patnja se vraća u živote samo tako, ali ono što posebno fascinira u ovome romanu je istinski oprost. Kada i u kojim situacijama smo ga spremni pružiti osobi koja je pogriješila? Čini se kako za sve postoji neko vrijeme i mjesto, i dok nam se sve lijepo posloži u glavi i dok shvatimo da dalje možemo samo ako oprostimo sebi i drugima tek tada ćemo pronaći onaj mir i poticaj za dalje. Znači, svi vi koji niste čitali ovaj roman, krajnje je vrijeme da ga pročitate,ne,ne, vrijeme je da ga proživite jer ova tako realna priča sa neočekivanim poveznicama probudit će u vama emocije za koje niste ni znali da ih imate.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije