Preskoči na glavni sadržaj

Kim Edwards -"Kći čuvara uspomena"

U izdanju ALGORITAM

Snježna oluja zamela je grad, ceste su neprohodne, a Davidova supruga Norah mora roditi. U trudovima je, a bolnica je daleko, David nema izbora već da suprugu porodi u svojoj klinici gdje je uvjeren kako će mu medicinska sestra Caroline pomoći da sve prođe kako treba. Norah je rodila zdravog sina Paula, a nekoliko minuta kasnije i kćer Phoebe na kojoj David odmah prepoznaje znakove Downovog sindroma. Godina je 1964.i tada nije bilo lako brinuti se za dijete sa posebnim potrebama, velike su bile šanse da će umrijeti ako ne dobije potrebnu skrb i David bira, po njemu, lakši način. Daje dijete sestri Carolini da je odnese u psihijatrijsku ustanovu koja se nalazi izvan grada. David smatra kako je to najbolje za dijete ali i za Noru koju samo želi poštedjeti boli pa joj zataji činjenicu da joj je kći preživjela.

Davidova je odluka donesena zbog bolnih sjećanja na svoju majku koja se nikada nije oporavila od smrti teško bolesne kćeri. Uvjeren je kako će se za njegovu kćer dobro u domu brinuti, ali ne zna ono što se zapravo dogodilo kasnije te večeri. Caroline je odnijela jadno dijete u dom i dok je čekala da je preda shvatila je kako je to mjesto sve samo ne podobno za život jednog bolesnog i nemoćnog djeteta. Ona nenadano mijenja odluku, uzme dijete i pobjegne iz grada.

Dok Norah pati zbog smrti kćeri, a David strepi kako bi se njegova tajna mogla saznati. Caroline više nije u gradu, ali on stalno osjeća da tu nešto nije kako treba. Sa druge strane Caroline odputuje sa Phoebe i nađe se u mnogim problemima, ali jaka je i ne odustaje u svojoj namjeri da Phoebe pruži puno ljubavi i njegu koja joj je potrebna. Ona je odgaja kao svoju kći i voli je više od svega na svijetu, jedva spaja kraj sa krajem i povremeno joj je jako teško brinuti se za dijete sa posebnim potrebama. Godine prolaze, a tajna koju je David vješto čuvao razorila mu je brak i uništila obitelj. Sin Paul, sad već odrastao mladić, mora se suočiti sa teškom odlukom svojih roditelja, a istovremeno žali za svojoj izgubljenom sestrom koju nikada nije upoznao.

„Kći čuvara uspomena“ vrlo je slojevita i ujedno jako tajnovita priča o dvije obitelji kojima se životi mijenjaju iz temelja. Njihove tajne ujedinio je jedan muškarac svojim lažima i napravio veliku pomutnju. Želio je obitelj poštedjeti boli i tuge, a umjesto toga svima je stvorio bolne rane. Laži mu nisu pomogle da supruzi olakša patnju, ali nikako se nije mogao prisiliti izreći tu istinu koja ga je pratila dugi niz godina. Fascinantna je ljubav koju je Caroline pružila djetetu koje zapravo uopće nije njeno, voljela ju je, pazila, podučavala, činila joj život ljepšim i lakšim. Nju je to dijete jako promijenilo, bježala je, skrivala se, patila u tišini, ali nikada nije digla ruke od male Phoebe za koju je bila uvjerena kako je čeka život pun kušnje.

Dirljiva priča od početka do kraja, klupko laži poprimiti će neki oblik izazova i promijeniti mnoge živote, ali tu su ipak snaga, volja, hrabrost i upornost koje će biti presudne kada će se donositi konačne odluke. Ali da u priči ne bi bilo samo tuge i boli itekako se divno tu uklopila i priča o novoj ljubavi koje se rodila možda u najgorem trenu, ali preživjela je brojne suze, padove i uspone i jednoj divnoj obitelji pružila oslonac.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije