Preskoči na glavni sadržaj

Christina Dodd- "Oteta nevjesta"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Princeza Sorcha i princ Rainger upoznali su se još u djetinjstvu, nisu previše vremena provodili zajedno, ali kada bi se vidjeli Rainger bi obavezno zezao Sorchu oko boje njene kose za koju je rekao da je kao mrkva, na što bi se ona naljutila i ostala uvrijeđena. Znala je kako on voli zbijati šale na njen račun i svaki bi puta izveo neku psinu kako bi je zadirkivao i naveo je da se naljuti. Bilo kako bilo, oni su bili obećani jedno drugome, zaručeni i predodređen im je bio brak kako bi oboje nastavili svoju lozu i zauzeli svoje mjesta na prijestolju.

Kako je Sorcha bila krunska princeza bilo je jasno da se treba ponašati u skladu sa time oko čega se pobrinula njena baka i kroz godine podučila je apsolutno svemu. Znanost, umjetnost, zemljopis, umijeće vladanja državom, pravo i oštre debate, sve je to Sorcha savladala iako joj bakina tortura nimalo nije bila draga, ali znala je da joj baka želi samo najbolje. Revolucija je donijela nevolje te su Sorcha i njene dvije sestre morale u velikoj tajnosti napustiti svoju domovinu. Clarice i Amy poslane su u internat, a Sorcha je bila odvojena od njih i smještena u samostan.

Rainger je prijevarom zarobljen i odveden u tamnicu gdje je bio mučen i svako malo pretučen. DuBelle je zauzeo prijestolje koje je bilo namijenjeno Raingeru i vladao je kao pravi tiranin ne mareći za svoje pučane i njihove potrebe, ali bilo mu je najvažnije ponižavati Raingera. U godinama zarobljeništva Rainger je svašta pretrpio, ali najgore od svega bilo ja kada je morao kleknuti pred duBelle i tražiti milost, tada se zakleo kako više nikada pred nikim neće kleknuti i kako se više nikome neće ispričavati ni za što.

Dok je bila u samostanu do Sorche su došle glasine kako je njen zaručnik umro. Bilo je vrijeme da se Sorcha vrati u svoju domovinu iako plaćenici još uvijek tragaju za njom. Skromni će joj se ribar pridružiti na tom putovanju i učiniti sve kako bi zaštitio krunsku princezu. I tek tu počinje prava priča, sve ovo samo je bio uvod u nešto posve drugačije, nešto što će biti prava pustolovina. Sorcha putuje prerušena, ali nije joj ni na kraj pameti kako i ribar nije samo ribar. Kakve će sve zgode doživjeti na svome putovanju? U kakve li će se samo probleme uvaliti? Hoće li sačuvati žive glave? A što će biti sa prijestoljem princa Raingera? Uh, mnogo pitanja...ali svi se odgovori kriju unutar ove predivne priče koja ne priča samo o revoluciji i osvajanjima, ne, nije to samo priča o nesretnim događajima iako ima i tuge i boli i patnje, a i mućenja, to je uvelike priča i o ljubavi te o prelijepom zaljubljivanju.

„Oteta nevjesta“ koliko je pustolovan toliko je i romantičan roman, nabijen strastima i neočekivanim događajima, a laži su sastavni dio života glavnih likova. Ta divna mala naivna krunska princeza očarat će vas u trenu svojoj nevinom pojavom i znatiželjom koja nema granica. Ona se na tom putovanju jako mijenja i svakim se danom susreće sa novim izazovima od kojih su neki jako senzualni, dok su drugi na rubu suza pomiješani sa mnogo straha. Ova priča zanimljiv je spoj povijesnih činjenica, borbe za vlast i ljubavne romanse, zaista divno štivo koje će vas povesti u neki novi svijet u kojem se na vlast dolazi prijevarama, gdje ljubavnice diktiraju tempo svojim gospodarima, gdje se prinčevi iz inata vjenčaju sa princezama kako bi domovinu oslobodili vlasti strašnoga tiranina.

Intrige, laži i zasjede upravo su ono što ovoj priči daje napetost, a način na koji se bahati i ponosni prinčevi pretvaraju u nježne i romantične duše pokazat će vam kako je ljubav nešto najljepše i najbolje što vam se može dogoditi i kako je zbog nje itekako vrijedno kleknuti. Što se dogodilo sa ostale dvije princeze saznajte iz prethodnih nastavaka „Jedne čudesne večeri“ i „Bosonoga princeza“, a od mene itekakva preporuka, ove romane jednostavno morate pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga