Preskoči na glavni sadržaj

Jorge Bucay i Silvia Salinas- "Voljeti se otvorenih očiju"

U izdanju Fraktura

Što zapravo znači voljeti se? Kako razgovarati sa partnerom i kako se ponašati u vezi? Kako održati tu ljubavnu vezu normalnom bez previše konflikata i bacanja namještaja? Zvuči kao selfhelp knjiga, jel da? Pa u neku ruku to i jest knjiga samopomoći, ali ovakvu do sada nikad nisam čitala. Ova knjiga ima radnju za razliku od većine knjiga toga žanra, i to kakvu radnju, wow... oduševila me. Inače ne čitam knjige samopomoći, ali rekla sam da ću ovoj dati šansu i nisam požalila.

Roberto jednoga dana dobije mail, shvati da se tu radi o nekoj zabuni pa ni ne čitajući, obriše ga i pravi se kao da se to njega ne tiče. Sa slijedećom porukom on napravi isto, ali kada stigne treća poruka Roberto odluči to malo pomnije proučiti. Mailovi dolaze od Laure, a namijenjeni su Fredyju sa kojim bi Laura trebala objaviti knjigu, pa oni tako razmjenjuju dojmove i iskustva iz svojih psihoterapeutskih zvanja. Knjiga koju oni žele objaviti trebala bi govoriti o ljubavi i nedostatku iste, o održavanju veza, o zavisti i očaranosti te o ljubomori i kako ona utječe na vezu. Koji su pravi, a koji krivi odgovori koje možete izreći svome partneru i kakav će svaki odgovor imati učinak na vas ili vašu vezu.

Roberto tako svakodnevno prima mailove i čita njihov sadržaj i napokon shvati kako Laura zapravo piše jako realne i istinite stvari te se počinje osjećati kao da piše o njemu samome. U čestim je sukobima sa svojoj djevojkom Cristinom, svađaju se i zbog najmanje sitnice i Roberto vidi da ta veza vodi kamo i sve njegove bivše veze...ka propasti. Pokušava razgovarati sa Cristinom na način kako je opisala Laura u svojim mailovima da ona razgovora sa parovima koji joj dolaze na savjetovanje kako bi očuvali i učvrstiti odnose, ali shvaća kako to nema učinka. Oni se razilaze u nekom odmarajućem procesu, ali Robeto joj se više ne želi javiti već se posveti pisanju odgovora na Laurine mailove i preuzima Fredyjev identitet. Tek kada se ponovno Fredy javi Lauri, Roberto saznaje zašto je došlo do presretanja poruka između njih i odluči kako Laurine poruke želi samo za sebe. Zašto? Pa Laura mu se stalno mota po mislima, često razmišlja o njoj iako je uopće ne poznaje...sve mu se čini kako se zaljubio u nju.

Ali kako da sačuva svoj identitet, a ujedno da razgovara sa Laurom? Što ako Laura sazna da zapravo uopće ne razgovora sa Fredyjev? A što će se dogoditi kada Fredy sazna da mu je identitet ukraden. Hoće li se Roberto i Laura i osobno upoznati?

„Voljeti se otvorenih očiju“ doista je predivna ljubavna priča u kojoj Roberto kroz vlastita ljubavna iskustva pokušava otkriti gdje je pogriješio i što mu je dalje činiti kako bi pronašao smisao sebe i svojih osjećaja. U ovome romanu nalaze se tri knjige, prva je priča sa Robertove strane, dok se u drugoj pojavljuje Fredy sa svojim mailovima, a treća knjiga je Laurina priča. Radnja romana vrlo je pitka i romantična u mnogim pogledima, a mailovi su isključivo predivne teorije o tome kako voljeti i biti voljen te o idealnim okvirima za ljudski razvoj i suživot u paru. Isto tako u mailovima ćete pronaći brojne priče o ljubavnim problemima nekih od parova što su dolazili na Laurina savjetovanja, a vjerujem da će vas oduševiti i nekolicina spomenutih naslova romana. Roman je prepun prekrasnih citata, evo ovih nekoliko se mene posebno dojmilo:

„Kad volimo, vidimo više nego što se može vidjeti.“

„Zaljubiti se znači voljeti podudarnosti, a voljeti, zaljubiti se u različitosti.“

„Prihvatiti jedno drugo započinje sa prihvatiti sebe.“

„Nitko ne može sagraditi most iznad rijeke koju ne vidi.“

Eto...ponekad je kako piše u ovoj knjizi potrebno samo „...otvoriti se i vjerovati...“ i ako želite pročitati nježnu priču o ljubavi sa vrlo zabavnom i originalnom radnjom popraćenom tajanstvenim porukama onda je ova knjiga definitivno za vas.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga