Preskoči na glavni sadržaj

Jorge Bucay i Silvia Salinas- "Voljeti se otvorenih očiju"

U izdanju Fraktura

Što zapravo znači voljeti se? Kako razgovarati sa partnerom i kako se ponašati u vezi? Kako održati tu ljubavnu vezu normalnom bez previše konflikata i bacanja namještaja? Zvuči kao selfhelp knjiga, jel da? Pa u neku ruku to i jest knjiga samopomoći, ali ovakvu do sada nikad nisam čitala. Ova knjiga ima radnju za razliku od većine knjiga toga žanra, i to kakvu radnju, wow... oduševila me. Inače ne čitam knjige samopomoći, ali rekla sam da ću ovoj dati šansu i nisam požalila.

Roberto jednoga dana dobije mail, shvati da se tu radi o nekoj zabuni pa ni ne čitajući, obriše ga i pravi se kao da se to njega ne tiče. Sa slijedećom porukom on napravi isto, ali kada stigne treća poruka Roberto odluči to malo pomnije proučiti. Mailovi dolaze od Laure, a namijenjeni su Fredyju sa kojim bi Laura trebala objaviti knjigu, pa oni tako razmjenjuju dojmove i iskustva iz svojih psihoterapeutskih zvanja. Knjiga koju oni žele objaviti trebala bi govoriti o ljubavi i nedostatku iste, o održavanju veza, o zavisti i očaranosti te o ljubomori i kako ona utječe na vezu. Koji su pravi, a koji krivi odgovori koje možete izreći svome partneru i kakav će svaki odgovor imati učinak na vas ili vašu vezu.

Roberto tako svakodnevno prima mailove i čita njihov sadržaj i napokon shvati kako Laura zapravo piše jako realne i istinite stvari te se počinje osjećati kao da piše o njemu samome. U čestim je sukobima sa svojoj djevojkom Cristinom, svađaju se i zbog najmanje sitnice i Roberto vidi da ta veza vodi kamo i sve njegove bivše veze...ka propasti. Pokušava razgovarati sa Cristinom na način kako je opisala Laura u svojim mailovima da ona razgovora sa parovima koji joj dolaze na savjetovanje kako bi očuvali i učvrstiti odnose, ali shvaća kako to nema učinka. Oni se razilaze u nekom odmarajućem procesu, ali Robeto joj se više ne želi javiti već se posveti pisanju odgovora na Laurine mailove i preuzima Fredyjev identitet. Tek kada se ponovno Fredy javi Lauri, Roberto saznaje zašto je došlo do presretanja poruka između njih i odluči kako Laurine poruke želi samo za sebe. Zašto? Pa Laura mu se stalno mota po mislima, često razmišlja o njoj iako je uopće ne poznaje...sve mu se čini kako se zaljubio u nju.

Ali kako da sačuva svoj identitet, a ujedno da razgovara sa Laurom? Što ako Laura sazna da zapravo uopće ne razgovora sa Fredyjev? A što će se dogoditi kada Fredy sazna da mu je identitet ukraden. Hoće li se Roberto i Laura i osobno upoznati?

„Voljeti se otvorenih očiju“ doista je predivna ljubavna priča u kojoj Roberto kroz vlastita ljubavna iskustva pokušava otkriti gdje je pogriješio i što mu je dalje činiti kako bi pronašao smisao sebe i svojih osjećaja. U ovome romanu nalaze se tri knjige, prva je priča sa Robertove strane, dok se u drugoj pojavljuje Fredy sa svojim mailovima, a treća knjiga je Laurina priča. Radnja romana vrlo je pitka i romantična u mnogim pogledima, a mailovi su isključivo predivne teorije o tome kako voljeti i biti voljen te o idealnim okvirima za ljudski razvoj i suživot u paru. Isto tako u mailovima ćete pronaći brojne priče o ljubavnim problemima nekih od parova što su dolazili na Laurina savjetovanja, a vjerujem da će vas oduševiti i nekolicina spomenutih naslova romana. Roman je prepun prekrasnih citata, evo ovih nekoliko se mene posebno dojmilo:

„Kad volimo, vidimo više nego što se može vidjeti.“

„Zaljubiti se znači voljeti podudarnosti, a voljeti, zaljubiti se u različitosti.“

„Prihvatiti jedno drugo započinje sa prihvatiti sebe.“

„Nitko ne može sagraditi most iznad rijeke koju ne vidi.“

Eto...ponekad je kako piše u ovoj knjizi potrebno samo „...otvoriti se i vjerovati...“ i ako želite pročitati nježnu priču o ljubavi sa vrlo zabavnom i originalnom radnjom popraćenom tajanstvenim porukama onda je ova knjiga definitivno za vas.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije