Preskoči na glavni sadržaj

E. Lockhart- "Lažljivci"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Obitelj Sinclair, bogata, moćna i ugledna, otac sa tri kćeri, privatni otok i skupina djece pod nadimkom Lažljivci. Priča je ovo o Gatwicku, Mirren, Jonathanu i Cadence, skupini prijatelja i rođaka koji su svake godine ljeto provodili na obiteljskom privatnom otoku. I sva su im ljeta bila divna, plivanje, zabava, ronjenje, tenis i ljubavna priča, sve do petnaestog ljeta kada je velika tragedija sve promijenila. Djeca više nisu bila djeca, bilo im je petnaest godina i znali su kako njihove majke žude za djedovim nasljedstvom, slušali su svađe, znali su razloge, bojali su se kako će sve biti uništeno ako se obitelj raspadne i kako se nikada više neće vidjeti. Znali su to i odlučili su stvar uzeti u svoje ruke. Vrlo nepromišljeno, u potpunom afektu napravili su nešto jako loše, htjeli su ujediniti obitelj, lišiti ih svađa i umišljenog ponašanja, ali stvari su krenule u krivom smjeru i tragedija je ušetala u živote obitelji Sinclair.

Ne želim vam spojlati pa vam više neću dalje govoriti o radnji iako imam jaku potrebu nekome ispričate sve u detalje, ali vam mogu reći kako se osjećam nakon čitanja ovog savršenog psihološkog trilera, ove drame koja se odvijala u samom središtu idile i savršenstva, gdje su ponos i prkos najvažniji, gdje je bogatstvo sve zbog čega se živi i gdje je ljubav nešto što tražimo povećalom. Nakon ove priče moram uzeti par dana rezerviranih za razmišljanje o prioritetima, o ljubavi i ponajviše o obitelji. Moram posložiti misli jer ova me priča koliko rastužila toliko i razljutila, koliko me raznježila toliko me i šokirala. Jedna sasvim nevina priča postala je dojmljivo štivo o jednoj djevojci koja na najgori mogući način saznaje što su vrijednosti obitelji i što znači izgubiti voljene osobe.

Već od početka znamo da se nešto dogodilo, ali kako je radnja prava obmana, roman se i dalje čita kao da se ništa važno nije dogodilo i cijelu istinu saznajemo tek na zadnjih par stranica kada se Cadence napokon prisjeća svega što je petnaestog ljeta bilo uništeno. Onaj svijet idile se ruši sa svakom stranicom i sve je više bijesa i opiranja, a sve manje shvaćanja i prihvaćanja. Ta je obitelj davno izgubila smisao, ta je obitelj iskusila gorku sudbinu i ta će obitelj zauvijek biti obilježena, a Cadence će zauvijek osjećati krivnju.

Zaista iznenađujuće i uzbudljivo štivo, napetost raste sa svakom stranicom i iako već znamo da se nešto dogodilo, žudimo za istinom i strepimo pred time što dolazi, a dolazi nešto šokantno, nešto čemu se sigurno niste nadali kada ste počeli čitati ovaj roma. Nije to ljetna teen pričica sa happy endom, to je potresna i intrigantna priča o obitelji, roditeljstvu, prioritetima i ljubavi koja se ne može kupiti novcem. Priča je to koja me radnjom odmah uvukla u tu obitelj, saznajem mnoge tajne, vidim površnost u odnosima, gledam djecu koja pate, nadam se kako će sve to nekako doći na svoje i onda me kao grom iz vedra neba pogodi bol, tuga i suze. Raspadam se i kao što Cadence kaže-krvarim. Kratka je to pričica i zbog toga ne dajte da vas uvod obeshrabri, budite uporni u čitanju jer već nakon četrdeset stranica postaje napetije, uzbudljivije i prepuno misterije.

Roman je to koji je ispunio sva moja očekivanja, dao mi je savršen prikaz neslaganja u obitelji, zavist koja ruši granice postojanja, dao mi je razlog da razmišljam o boli, ali dao mi je i predivnu ljubavnu priču, a najbolje od svega dao mi je širom otvorene oči da spoznam koliko laži mogu biti pogubne. Vrlo impresivno djelo koje vas neće ostaviti ravnodušnima, moja velika preporuka.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Kristin Hannah- Četiri vjetra

  Zadivljujuća priča o preživljavanju i nestvarno realna borba u kontrastu s hrabrosti. Nevjerojatan san, snažne žene i potresna obiteljska saga koja će vas na trenutke i pošteno rasplakati. Kao što već pišu, priča je to o ljubavi, upornosti i gruboj stvarnosti u vrijeme velike suše, odnosno razdoblja Velike depresije. Romane Kristin Hannah obožavam sve redom, nisam još naišla na neki koji bi me razočarao. Istina da su neki bolji, a neki pomalo na ljestvici niže, ali svejedno ih nekako sve volim. Jedini još koji nisam čitala je Boje istine, ali i to ću ovih dana ispraviti. Nego vratimo se ovoj priči. Sažetak ću vam citirati: „Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritis

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja