Preskoči na glavni sadržaj

Charlotte Rogan- "U čamcu"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Nakon što na putničkom brodu „Carica Aleksanda“ dođe do eksplozije i brod počne tonuti, od prilike polovica putnika spas je našla u čamcima za spašavanje. Mnogi si poginuli od eksplozije i požara koji je gutao brod velikom brzinom, neki su se utopili u beskrajnom moru, dok su neki bili ostavljeni na milost i nemilost mračnim dubinama jer na čamcima nije bilo mjesta za njih. Kad smo kod čamaca, važno je spomenuti kako su čamci imali kapacitet za četrdeset osoba, a u Graceinom čamcu bilo ih je trideset devet i zamalo da nisu potonuli zbog težine, što bi značilo da čamac nikako nije odgovarao nosivosti koja je bila istaknuta. Bilo je puno razgovora o tome tko je brod otkupio od prethodnog vlasnika koji je bio u dugovima i da li je sadašnji vlasnik broda zaista učinio sve kako bi brod bio ispravan.

Grace je prilikom putovanja „Caricom Aleksandrom“ bježala u London kako bi se ondje potajno vjenčala sa svojim odabranikom jer njegova obitelj nije odobravala njihov brak. Pri povratku kući u Ameriku i tokom potonuća broda mladi bračni par biva razdvojen prilikom ukrcaja u čamce za spašavanje. U Graceinom čamcu situacija je bila itekako napeta. Mornar koji smatra da sve mora biti po njegovom, svećenik čija je vjera vidno poljuljana, mlade talijanke koje se drže po strani i ne komuniciraju sa nikim osim međusobno, jedna hrabra gospođa koja ne vjeruje vođi mornaru, samo su neki od brodolomaca koje Grace pokuša upoznati kroz razgovor i ponašanje. Svi oni plutaju u čamcu na otvorenom moru sa premalim zalihama hrane i vode, ali smirenost pronalaze u molitvi i pjesmi.

Dok nuždu obavljaju u vrlo nezgodnim položajima i prolaze kroz mnoga poniženja, bol i nepravdu, u djelićima se ove opasne borbe za život jasno razaznaju trunke suosjećanja, plemenitosti i zahvale. Ali da sve ne bi ostalo samo na čekanju broda koji će ih spasiti zapravo se u čamcu događaju mnoge prepirke, a sumnja se i u tajnu zavjeru sa mogućnošću izdaje. Grace često razmišlja što se dogodilo sa njenim mužem, gdje je nestao i je li uopće još živ i pri tom ne obrača pažnju što će dalje biti sa njenim životom.

„U čamcu“ psihološki je roman koji prikazuje stanje našeg uma te do koje smo granice spremni ići da preživimo. Grace se u nekoliko navrata uhvati kako razmišlja o tome da nekoga „slučajno“ baci iz čamca kako bi time povećala sebi šanse za život i shvaća kako je to sve u njenoj glavi i da zapravo nije sigurna da li bi nešto takvo mogla učiniti ili ne, ali nalazi se u situaciji kada ne može trijezno razmišljati već se um poigrava njome. Nakon što prvotni šok mine u Graceinom se čamcu kroz priče o potonuću Titanika i Carice Aleksandre javlja prijateljstvo i zajedništvo. Godina je 1914., žene su potlačene, nemaju pravo glasa, ženi ih se samo radi nasljednika, ali u čamcu žene preuzimaju vlast i dolazi do vrlo napetih razmirica koje završavaju ubojstvom. Mnogi od putnika kriju mračne tajne i ne pričaju o svojim nejasnim prošlostima, a kako dani prolaze tako raste glad i žeđ, a opada broj brodolomaca.

Zanimljiv roman prepun neočekivanih događaja od kojih se svi ni manje ni više odigravanju u čamcu, i nećete vjerovati koliko se dobrih i loših stvari može dogoditi na tako jednom izoliranom mjestu u vremenskom periodu dužem od dva tjedna. Priča je ovo o časti i izdržljivosti, o uvjerenju i povodljivosti, a istina koju kriju likovi ovog romana ne saznaje se do samoga kraja. Tko je od naših brodolomaca preživio, a tko nažalost život dao za druge, tko je bio krivac, a tko osuđen? Zaplovite i vi u zastrašujuću i napetu priču sa našim brodolomcima i saznajte koliko je teško donijeti prave odluke.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije