Preskoči na glavni sadržaj

Charlotte Rogan- "U čamcu"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Nakon što na putničkom brodu „Carica Aleksanda“ dođe do eksplozije i brod počne tonuti, od prilike polovica putnika spas je našla u čamcima za spašavanje. Mnogi si poginuli od eksplozije i požara koji je gutao brod velikom brzinom, neki su se utopili u beskrajnom moru, dok su neki bili ostavljeni na milost i nemilost mračnim dubinama jer na čamcima nije bilo mjesta za njih. Kad smo kod čamaca, važno je spomenuti kako su čamci imali kapacitet za četrdeset osoba, a u Graceinom čamcu bilo ih je trideset devet i zamalo da nisu potonuli zbog težine, što bi značilo da čamac nikako nije odgovarao nosivosti koja je bila istaknuta. Bilo je puno razgovora o tome tko je brod otkupio od prethodnog vlasnika koji je bio u dugovima i da li je sadašnji vlasnik broda zaista učinio sve kako bi brod bio ispravan.

Grace je prilikom putovanja „Caricom Aleksandrom“ bježala u London kako bi se ondje potajno vjenčala sa svojim odabranikom jer njegova obitelj nije odobravala njihov brak. Pri povratku kući u Ameriku i tokom potonuća broda mladi bračni par biva razdvojen prilikom ukrcaja u čamce za spašavanje. U Graceinom čamcu situacija je bila itekako napeta. Mornar koji smatra da sve mora biti po njegovom, svećenik čija je vjera vidno poljuljana, mlade talijanke koje se drže po strani i ne komuniciraju sa nikim osim međusobno, jedna hrabra gospođa koja ne vjeruje vođi mornaru, samo su neki od brodolomaca koje Grace pokuša upoznati kroz razgovor i ponašanje. Svi oni plutaju u čamcu na otvorenom moru sa premalim zalihama hrane i vode, ali smirenost pronalaze u molitvi i pjesmi.

Dok nuždu obavljaju u vrlo nezgodnim položajima i prolaze kroz mnoga poniženja, bol i nepravdu, u djelićima se ove opasne borbe za život jasno razaznaju trunke suosjećanja, plemenitosti i zahvale. Ali da sve ne bi ostalo samo na čekanju broda koji će ih spasiti zapravo se u čamcu događaju mnoge prepirke, a sumnja se i u tajnu zavjeru sa mogućnošću izdaje. Grace često razmišlja što se dogodilo sa njenim mužem, gdje je nestao i je li uopće još živ i pri tom ne obrača pažnju što će dalje biti sa njenim životom.

„U čamcu“ psihološki je roman koji prikazuje stanje našeg uma te do koje smo granice spremni ići da preživimo. Grace se u nekoliko navrata uhvati kako razmišlja o tome da nekoga „slučajno“ baci iz čamca kako bi time povećala sebi šanse za život i shvaća kako je to sve u njenoj glavi i da zapravo nije sigurna da li bi nešto takvo mogla učiniti ili ne, ali nalazi se u situaciji kada ne može trijezno razmišljati već se um poigrava njome. Nakon što prvotni šok mine u Graceinom se čamcu kroz priče o potonuću Titanika i Carice Aleksandre javlja prijateljstvo i zajedništvo. Godina je 1914., žene su potlačene, nemaju pravo glasa, ženi ih se samo radi nasljednika, ali u čamcu žene preuzimaju vlast i dolazi do vrlo napetih razmirica koje završavaju ubojstvom. Mnogi od putnika kriju mračne tajne i ne pričaju o svojim nejasnim prošlostima, a kako dani prolaze tako raste glad i žeđ, a opada broj brodolomaca.

Zanimljiv roman prepun neočekivanih događaja od kojih se svi ni manje ni više odigravanju u čamcu, i nećete vjerovati koliko se dobrih i loših stvari može dogoditi na tako jednom izoliranom mjestu u vremenskom periodu dužem od dva tjedna. Priča je ovo o časti i izdržljivosti, o uvjerenju i povodljivosti, a istina koju kriju likovi ovog romana ne saznaje se do samoga kraja. Tko je od naših brodolomaca preživio, a tko nažalost život dao za druge, tko je bio krivac, a tko osuđen? Zaplovite i vi u zastrašujuću i napetu priču sa našim brodolomcima i saznajte koliko je teško donijeti prave odluke.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga