Preskoči na glavni sadržaj

Kristin Hannah- "Slavujeva pjesma"

Izdanje Znanje

Jedna se divna starica sprema napustiti kuću, kuću koju je voljela, kuću u kojoj je živjela posljednjih pedeset godina i u kojoj je proživjela mnoge sretne, ali i tužne dane. Sa sobom želi ponijeti samo jedan stari kovčeg čiji je sadržaj za nju od neprocjenjive vrijednosti. Kada pogleda sadržaj tog kovčega ona se sjeti svega i davna se prošlost opet pojavi pred njom.

1939.je godina i već dugi niz godina Vianne živi u gradiću Carriveau sa suprugom i kćeri. Vole se i uživaju u idiličnom kraju koji će veoma uskoro biti zahvaćen ratom. Sva će se ta idila u trenu prekinuti kada Nijemci prodru u Francusku i Viannein muž bude pozvan da se pridruži vojnim jedinicama. U međuvremenu njena sestra Isabelle je opet zbog svog oštrog jezika izbačena iz škole. Obje su imale teško djetinjstvo nakon što im je majka umrla i otac nakon povratka iz rata postao drugi čovjek, osoba koja se više ne želi brinuti o svojim kćerima, već jednoj ustupa dom, dok druga biva ostavljena i zaboravljena.

Sada se Isabelle ponovno vraća kući, dolazi na sestrin prag i sva njihova bolna prošlost postaje mučna sadašnjost.U toku povratka Isabelle upozna jednog mladića i u svega par dana zaljubi se u njega, što će biti jako bolno za nju kada je isti ostavi sa samo dvije riječi na papiru. Rat bukti, Viannein suprug se ne vraća kući, vlada glad i siromaštvo i povrh sve boli koju svakodnevno viđaju na ulicama u kuću im se doseli jedan mladi Nijemac. Buntovna Isabelle smatra kako je vrijeme da se nešto učini te se pridružuje pokretu otpora.

I tako dvije sestre prkose teškim vremenima, jedna pribrana, a druga impulzivna i nepromišljena, nađu se u situaciji kada je sigurnost zamijenjena strahom, a prijateljstvo stavljeno na kocku. Što ih sve čeka u borbi za život, smisao i ljubav?

Priča je ovo sa vrlo idiličnim opisima mirnog francuskog kraja, malog sela koje zvuči kao iz snova i samo je potreban tren da shvatite kako vas je priča obuzela i povela vas u nezaboravnu avanturu. Ujedno, ovo je priča o ljubavi i boli, prijateljstvu i izdaji. Dirljiva priča kroz koju shvaćate kako je ljubav važan element u borbi za slobodu i tu postajete svjesni činjenice koliko je ovo snažna priča. I koliko god sva ta ratna zbivanja bila teška i strašna, K. Hannah nam sve to priča sa čežnjom, nema brutalnih opisa ni stravičnih prizora, već samo tiha patnja koja uz nečujne jecaje klizi niz uplašena lica. „Slavujeva pjesma“ roman je prepun emocija i knedla stoji u grlo svako malo dok se kroz radnju isprepliću strah, strepnja i nada. Nešto zaista predivno doživjet ćete sa ovom pričom, nešto snažno što ostavlja trag, nešto što je oku nevidljivo, a živi u vašem srcu.

Još jednom je K. Hannah pokazala kakva je majstorica u pisanju ljubavno-obiteljskih romana koji vrve toplinom, savršenim psihološkim karakterizacijama likova te pričom koja ostavlja bez daha. Ovo je definitivno roman kojem ću se često vraćati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije