Preskoči na glavni sadržaj

Kristin Hannah- "Slavujeva pjesma"

Izdanje Znanje

Jedna se divna starica sprema napustiti kuću, kuću koju je voljela, kuću u kojoj je živjela posljednjih pedeset godina i u kojoj je proživjela mnoge sretne, ali i tužne dane. Sa sobom želi ponijeti samo jedan stari kovčeg čiji je sadržaj za nju od neprocjenjive vrijednosti. Kada pogleda sadržaj tog kovčega ona se sjeti svega i davna se prošlost opet pojavi pred njom.

1939.je godina i već dugi niz godina Vianne živi u gradiću Carriveau sa suprugom i kćeri. Vole se i uživaju u idiličnom kraju koji će veoma uskoro biti zahvaćen ratom. Sva će se ta idila u trenu prekinuti kada Nijemci prodru u Francusku i Viannein muž bude pozvan da se pridruži vojnim jedinicama. U međuvremenu njena sestra Isabelle je opet zbog svog oštrog jezika izbačena iz škole. Obje su imale teško djetinjstvo nakon što im je majka umrla i otac nakon povratka iz rata postao drugi čovjek, osoba koja se više ne želi brinuti o svojim kćerima, već jednoj ustupa dom, dok druga biva ostavljena i zaboravljena.

Sada se Isabelle ponovno vraća kući, dolazi na sestrin prag i sva njihova bolna prošlost postaje mučna sadašnjost.U toku povratka Isabelle upozna jednog mladića i u svega par dana zaljubi se u njega, što će biti jako bolno za nju kada je isti ostavi sa samo dvije riječi na papiru. Rat bukti, Viannein suprug se ne vraća kući, vlada glad i siromaštvo i povrh sve boli koju svakodnevno viđaju na ulicama u kuću im se doseli jedan mladi Nijemac. Buntovna Isabelle smatra kako je vrijeme da se nešto učini te se pridružuje pokretu otpora.

I tako dvije sestre prkose teškim vremenima, jedna pribrana, a druga impulzivna i nepromišljena, nađu se u situaciji kada je sigurnost zamijenjena strahom, a prijateljstvo stavljeno na kocku. Što ih sve čeka u borbi za život, smisao i ljubav?

Priča je ovo sa vrlo idiličnim opisima mirnog francuskog kraja, malog sela koje zvuči kao iz snova i samo je potreban tren da shvatite kako vas je priča obuzela i povela vas u nezaboravnu avanturu. Ujedno, ovo je priča o ljubavi i boli, prijateljstvu i izdaji. Dirljiva priča kroz koju shvaćate kako je ljubav važan element u borbi za slobodu i tu postajete svjesni činjenice koliko je ovo snažna priča. I koliko god sva ta ratna zbivanja bila teška i strašna, K. Hannah nam sve to priča sa čežnjom, nema brutalnih opisa ni stravičnih prizora, već samo tiha patnja koja uz nečujne jecaje klizi niz uplašena lica. „Slavujeva pjesma“ roman je prepun emocija i knedla stoji u grlo svako malo dok se kroz radnju isprepliću strah, strepnja i nada. Nešto zaista predivno doživjet ćete sa ovom pričom, nešto snažno što ostavlja trag, nešto što je oku nevidljivo, a živi u vašem srcu.

Još jednom je K. Hannah pokazala kakva je majstorica u pisanju ljubavno-obiteljskih romana koji vrve toplinom, savršenim psihološkim karakterizacijama likova te pričom koja ostavlja bez daha. Ovo je definitivno roman kojem ću se često vraćati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga