Preskoči na glavni sadržaj

Jojo Moyes- "Posljednje pismo tvojeg ljubavnika"

Izdanje Profil

Ellie je novinarka, trideset dvije su joj godine i ima aferu sa oženjenim muškarcem za kojega se potajno nada da će jednoga dana ostaviti svoju ženu. Prijatelji joj govore kako ta veza nema sretnu budućnost, ali ona ne želi u to vjerovati. Tražeći priču kojom bi spojila prošlost i sadašnjost, u starom arhivu pronalazi pismo, ljubavno pismo staro otprilike četrdeset godina i kreće u istraživanje. Rokovi su ubitačni, priča poprima cjelinu te se Ellie i sama pronalazi u nesretnom sklopu događaja koji se ovio oko muškarca novinara i žene koja je bila udana za drugoga.

Predivna pisma odvode Ellie u 1960.godinu, kada je preljub značio izopčavanje iz društva i kada žene nisu smjele biti dovoljno pametne da otvoreno pričaju u društvu muškaraca. Jedna od tih žena bila je i Jeniffer, supruga bogataša koji ju je doživljavao kao predmet hvalisanja. Nije bila sretna u braku i spas je pronašla u zagrljaju mladog novinara Anthonya. Njihova tajna veza svodila se na pisma slana u pretinac te povremene sastanke čim bi im se pružila prilika. Bili su sretni zajedno, ali Jeniffer nikako nije mogla smoči snage da ode od muža, a kada je napokon shvatila kakve tajne krije njen muž, odvažila se i krenula u susret Anthonyu. Ali bilo je prekasno i vrlo kobno, doživjela je nesreću nakon koje se više ničega nije mogla sjetiti. Oporavak je bio težak i bolan, a nakon nekoliko tjedana u svojoj kući pronalazi ljubavna pisma te i sama kreće u potragu za miserioznim muškarcem kojeg je očito jako voljela.

Sudbina je okrutna, Jeniffer je rastrgana između muža kojeg ne voli i muškarca kojega se ne može sjetiti. Svi skrivaju istinu od nje, ali ona ne odustaje. Hoće li Jeniffer pronaći svog voljenog ili je pomalo prekasno za to? Hoće li napustiti muža i napokon sreću pronaći sa Anthonyem? Opsežna je radnja ovog romana i možda ovako ugrubo priča djeluje sjetno, ali ima tu još mnogo toga što vam neću otkriti, a što itekako dirne u srce i vrati vam vjeru u onu pravu ljubav koja se možda i u ovome trenutku krije odmah iza ugla.

Ellie kopa u srcu arhiva i dolazi do šokantnog otkrića koje će ljubavnu priču iz prošlosti oživjeti u sadašnjosti, a pritom se i sama zaljubi. Dovoljno sam vam otkrila, a na vama je da saznate što se dalje događalo sa Jeniffer, Anthonyem i Ellie. Njihove su priče burne, nevjerojatne, šokantne i predivno romantične. Njihovi životi pišu neku novu ljubavnu priču uz koju ćete spoznati što je snaga, moć i izdaja. Shvatit ćete koliko je ponos gadna stvar, a uz to i kako riječi ponekad nisu dovoljne. Ovaj je roman priča u priči, a one se na kraju ujedinjuju u posve novom svijetu i postanu živi dokaz kako se kroz godine sve može promijeniti, a samo istinska ljubav ostaje vječna. Prikazana je savršena psihološka strana svih likova i dok polako ulazimo u glave naših zaljubljenih sanjara otkrivamo ujedno i duboke rane koje su im obilježile život.

Autorica je u ovu predivnu priču divno ukombinirala isječke iz raznih pisama i ljubavnih sms poruka koje na mnoge načine prikazuju neobičnu ljubav, moć ostavljanja i suze ostavljenog. Dugo mi je ovaj roman stajao na polici, a sada ga ne mogu ispustiti iz ruku i čak i dok ovo pišem svako malo zavirim između korica da pročitam predivna pisma prepuna topline, boli, tuge i ljubavi, a sve u samo nekoliko napisanih riječi. „Posljednje pismo tvojeg ljubavnika“ priča je koja uzdiže, očarava i iznenađuje, priča o strasti, preljubima i gubitku, priča koja oduzima dah.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga