Preskoči na glavni sadržaj

Nemanja Milićević- "Slasna polja"

Knjizevna Omladina Srbije

Tajni junak bez imena, iscrpljena osoba koja je sklona odgovore tražiti u vjeri, shvaća kako je vrijeme za bijeg. Sve je pomno isplanirao i pripremio se za izazove koji ga čekaju, ali negdje duboko u sebi znao je da bi najviše problema mogao imati sa samim sobom, odnosno svojim alter-egom koji mu nedvojbeno stvara probleme. Motiviran je i vjeruje kako će mu bijeg od svakodnevice priuštiti novu vrstu slobode, novi vjetar u leđa dok hita prema ljubavi, strasti i porocima. Ali ta početna zanesenost jako brzo splasne kada u njegovom zamišljenom svijetu nastaje kaos, ispreplitanje dobra i zla, sna i jave donosi mnoge probleme. Nema reda, nema discipline, nema granica, svijet postaje teza između kultura i civilizacija te života i smrti.

Glavni lik ove priče spoznaje neku drugu stranu života, gdje vladaju svjetlo i tama i tu shvaća kako je njegova sloboda jako upitna, a kako njegova podvojena ličnost sve više dolazi do izražaja.

,,Slasna polja'' odličan je putopisni triler koji predstavlja savršenu kombinaciju dviju osoba u nama, te stvara skladan splet dobra i zla te emocija i suzdržanosti. Autor nam savršeno opisuje osobnost glavnog lika kroz radnju, dajući nam uvid u njegovu religioznost i ljubav prema porocima, ali sama radnja nema točnu definiciju već je spoj pustolovine, neobične priče i duhovnog prosvjetljenja, a nepredvidljivi događaji odvode čitatelja u napetu neizvjesnost. Roman ima zanimljivu dozu psihološke klasifikacije pomiješanu sa pomalo avanturističkog i erotskog žanra što čini lijepo uokvrirenu kompoziciju.

Autor kroz roman pita jesu li naši životi već unaprijed određeni i zašto je licemjerje potrebno? Kada je rat postao mir, a sloboda ropstvo? Kaže kako je stvarnost nepojmljiva i čudnovata i kako je „zlo plod sudbine“, a „bez slobode nema dobra.“ Priča je ovo o iskušenju i grijesima, o unutarnjoj opsjednutosti, razaranju i patnji. Ovo putovanje glavnog lika vrlo je simbolično i prikazuje stanje našeg uma te njegovu moć, prikazuje cjelokupan dojam prolaznosti života sa pojačanim intenzitetom prema patnji, rastrojenom umu i naposljetku, smrti. Zato naš lik zapravo nije baš načisto sa time da li on bježi od opasnosti ili možda odlazi u opasnost.

O ovoj se knjizi može naći svatko od vas, kako ljubitelji psiholoških trilera tako i avanturisti otvorenog uma, na svoje će doći i štovatelji religije i kulture, a neće ostati zakinuti ni ljubitelji vrućih strastvenih scena. Odlično i savršeno štivo taman po mjeri knjigoljupca koji voli raznolikosti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Bilješka autora:
„Veoma bitan aspekt romana je totalitarni sistem orvelovskog tipa kao hiperbolička alegorija ili, uže shvačeno, metafora savremenog sveta u kojem smo svi pod prismotrom, a onda i, podjednako bitna, njegova religioznost, a glavni protagonista iznad sebe ima još jedan vrhovni autoritet – Boga. U trenutku kada čvrsto odluči da se privremeno oslobodi od oba i krene da ispita šta je iza “velikog zida” koji je zaklanjao pogled na ostatak sveta, ne bi li video da li je on sagrađen da ga stvarno zaštiti, kao što mu je rečeno ili je postavljen da bi ga lakše kontrolisali, postaje anti-junak. Ovde sam želeo prikazati i potrebu svakog mladog čoveka da se oslobodi od svih nametnutosti, ali istovremeno i pogrešnost bukvalnog shvatanja te potrebe. Glavni (anti)junak stalno iznova postavlja večno pitanje čovekove egzistencije - kako živeti i redovno preispitujući sopstvene postupke. Čak i kada misli da postupa ispravno, opet se baca u iskušenje samoispitivanja jer veruje da je samo tako ispravno živeti. Ispravno ali ne i srećno. Svo vreme pokazuje da nije ni zainteresovan za sreću, koja je sama po sebi, smatra on, samo iluzija mediokriteta i površnih ljudi.
Na samom kraju, protagonista se nalazi na novoj raskrsnici odnosno izboru koji je pred njega postavljen. Za razliku od početka, on sada, posle svih iskustava na putovanju po novom svetu, misli da je izbor suviše lak – ne može izabrati pogrešno ako mu je jasno dato da bira između dobra i zla. Naravno, bira dobro, ali da li je sve tako jednostavno kao što se čini, i hoće li opet biti prevaren. Napisano je u pretposlednjem poglavlju koje nas vrača na motiv prerušavanja.Prisutna je i ideja da se u životu možete istinski osloniti samo na sebe. Drugi, čak i najmiliji, vam mogu mnogo odmoći, verujući da čine dobro za vas.“


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga