Preskoči na glavni sadržaj

Mary Balogh- "Dogovor"


Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i šarmantan što je dovelo do novih problema. Majka joj je umrla na porodu, a otac u dvoboju, ostala je siroće, prepuštena na skrb mnogim tetama koje su se prema njoj ponašale kao da je zadnje smeće. Za sve je njih bila sluškinja, nevidljiva, neugledna mala mišica, stjerana u kut, nikome predstavljena i odjevana u dronjke. Odbačena je bila od svih pa čak i od svoje prve prave ljubavi. Nikada nije željela udati se nakon tog incidenta, samo je željela biti sama. Smatrala je da je ružna i da izgleda kao dječak. Bez trunke samopouzdanja težila je samo snovima.

Kada Sophie spasi Vincenta njena je obitelj izbaci iz kuće, a on joj ponudi dogovor kako bi joj pomogao. On joj nudi brak u kojem će oboje imati slobodu, u kojem će ona postati vikontesa i biti za cijeloga svoga života financijski zbrinuta i brak koji će trajati samo godinu dana, a nakon toga tko zna što će biti dalje. Ona nerado pristaje na taj brak kako bi ugodila njemu, ona mu želi pomoći da postane neovisan, ona ga želi zavoljeti.

Ovo dvoje mladih ljudi čeka prava pustolovina, od braka koji su sklopili samo tjedan dana nakon što su se upoznali, preko raznih putovanja i dogovora, do upoznavanja obitelji i uigravanja u novu ulogu vikonta i vikontese. Zajedno su se smijali i tugovali, povjerili jedno drugome svoje mračne prošlosti i bolne uspomene, postali su prijatelji, a postupno su se i zaljubili jedno u drugo. Zamamna priča je to o neobičnim ljudima, čudnim dvobojima i velikim ljubavima. Sophie i Vincent koji su toliko težili samo biti sami, našli su se u situaciji kada im je počelo goditi društvo onog drugog, njihove su priče oduševljavale djecu, njihov je dogovoren brak postao snažna priča o ljubavi i boli. Roman je to koji odlično prikazuje da moramo voljeti sebe onakve kakvi jesmo, sa svim našim manama i vrlinama moramo sebi biti važni. Vincent je pomogao Sophie za zavoli sebe, da mu se opiše onakva kakva zaista je, a ne onakva kakvom su je drugi vidjeli, oni koji su je samo ponižavali.

„Dogovor“ je roman o iznenadnim promjenama, o težnji ka ispunjenu snova, o oprostu i iskupljenju, jer znajte da za ništa od toga nije kasno. Jedan čovjek osuđen na tamu i jedna mala nevidljiva mišica pronaći će svoj put, zajedno, oni će biti puno jači i pokazati svijetu što je bezuvjetna ljubav i povjerenje. Kakve sve tajne krije Sophie i što to radi Vincent u mraku podruma? Što će se dogoditi kada Sophie primi pismo od svoga strica kojega nikada nije upoznala? Što će Vincent učiniti kada upozna osobu koja je ponizila i uvrijedila Sophie? E pa puno toga ne želim vam otkriti , dovoljno je što sam vas malo upoznala sa likovima, a ostalo saznajte sami u ovoj divnoj, nježnoj i strastvenoj priči.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije