Preskoči na glavni sadržaj

Chevy Stevens- "Nikad ne znaš"

Izdanje Znanje

Sara je sada odrasla žena, sretna sa svojim zaručnikom i malom kćerkicom. Bavi se restauriranjem starog namještaja i sreću pronalazi u sitnicama, ali ima nešto što je proganja još od djetinjstva. Ona je usvojena, njen novi otac uvijek ju je ignorirao što se postupno i pojačavalo kada je dobio svoju biološku djecu. Sara je patila, mrzila sestre koje je otac obožavao i potiskivala je osjećaje kako ne bi povrijedila svoje nove roditelje. Ali kušnja je bila puno veća od zdravog razuma, odlučila je potražiti biološke roditelje i saznati zašto ju je majka dala na posvojenje. Ona ubrzo pronalazi majku i saznaje šokantnu istinu, majka joj je bila silovana i Sara je plod tog zločina, a biološki joj je otac ni manje ni više nego serijski ubojica, dok je njena majka jedina preživjela žrtva.

E sada da ne pomislite da je to što sam vam rekla spojler jer nije, sve ovo šokantno saznajemo već na prvih nekoliko stranica ili sa poleđine knjige. Prava stvar tek dolazi. Sve o Sari, silovanjima i ubojstvima nekim se čudom našlo na brojnim internetskim forumima i stranicama, netko je sve proširio i time ugrozio život Sarine biološke majke, a ujedno i živote Sare te njene male Ally. Sve krene nizbrdo kada Ubojica iz kampa, Sarin otac, sazna da ima kćer. On je počinje zvati i sa svakim pozivom njegovi su zahtjevi sve viši. Policija preuzima slučaj i kreće mučna potjera za ubojicom.

Policija daje sve od sebe, ali Saru uvlače u svoje pokvarene planove oko lova na ubojicu. Plete se tu igra dobrog i lošeg policajca, ubojica ih sve vuče za nos, a sve se manipulatorske igre svaljuju na Sarina leđa. Ona je van sebe, ima česte napadaje panike, ne spava, ne jede, a jedini spas joj je Nadine, psihoterapeutkinja kojoj redovito odlazi. Sara šizi što mora glumiti ocu kako ga razumije i želi upoznati, Sarin zaručnik se ne slaže sa time što mu buduća žena riskira živote obitelji kako bi pomogla policiji, ali nemaju baš puno izbora. Nastaje totalni kaos, Sara sve manje radi, a sve se više svađa sa zaručnikom, biološki je otac zove i šalje joj uznemirujuće poklone, policija ne zna od kuda i kako krenuti i sve se vrti na mjestu dok napokon Sara pristane naći se sa ocem.

John, ubojica iz kampa ne pojavljuje se na dogovorenim sastancima, siguran je da mu kći laže, zna da ga policija pritišće, napetost raste i nove se žrtve gomilaju. Tko je Ubojica iz kampa i kako i zbog čega ubija? Kako njegova prošlost utječe na sadašnje stanje i što on zapravo želi od Sare? Je li John zaista kriv za sve pokušaje ubojstva koji su se zaredali nakon što je pronašao kćer? Puno sam vam rekla, ali to nije još ni pola onoga što se događalo. Roman „Nikad ne znaš“ toliko će vas preuzeti svojom radnjom da nećete biti ni svjesni što vam se dogodilo. Nisam mogla prestati čitati jer svaka je stranica nabijena nepodnošljivom napetošću, a dinamična radnja toliko je mračno uvjerljiva da sam se zatekla kako i ja zaključavam brave i provjeravam prozore.

Uzbudljivo, zastrašujuće, pametno, nevjerojatno moćno štivo koje ledi krv u žilama. Teška i bolna radnja, brutalna ubojstva, nezaboravni likovi mračnih prošlosti, auuu zaista savršena kombinacija napetosti i iščekivanja. Odličan psihološki triler koji nam pokazuje kako ubojica razmišlja, kako žrtva razmišlja, ali i kako policija pokušava povezati sve konce. Svi u svojim glavama imaju dvije strane priče, samo je pitanje koja će u praksi biti prihvaćena i uroditi plodom ili je možda pitanje treba li se krenuti linijom manjeg otpora.

Roman o potrazi za identitetom, priča o obitelji i prihvaćanju, ljubomora i svađe i uz sve to jedna jeziva noćna mora koja kao da nema kraja. Teške borbe sa samim sobom, psihološki profili koji lede krv u žilama...kažem vam ima svega u ovome romanu, ali radnja je toliko pitka da ćete stalno biti u tom nekom vrtlogu psiholoških igra i manipulacija da će vam neke sitnice tek na kraju sjesti na svoje mjesto. A tu je onda i poprilično šokantan kraj, o da, ovo je za mene definicija savršenog trilera.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije