Preskoči na glavni sadržaj

Cecelia Ahern- "Kako se zaljubiti"


Izdanje Profil

Malo kome će se potpuno isti scenarij dogoditi dva puta. E pa Christine se upravo to dogodilo. U vrlo kratkom vremenu dva je muškarca trebala odgovoriti od samoubojstva. Sa Simonom joj stvari u pregovorima nisu tekla kako bi trebalo, ali sa Adamom ništa nije željela prepustiti slučaju. U zadnji tren Adam i Christine sklope pakt kako će mu ona u svega dva tjedna pokazati sve čari života i kako život može biti predivan. Znala je da se uvalila u gadnu nevolju.

Christine radi u agenciji za zapošljavanje, život joj je u totalnom kaosu, ostavila je muža i u velikim je financijskim problemima. Želi pomoći svima, ali sebi nikako da posloži stvari. Živi život prema knjigama samopomoći koje ujedno i sakuplja, a to su brojni priručnici „Kako..“ (Kako ostaviti muža, a da ga ne povrijediš, Kako napisati uspješnu knjigu, Kako otpustiti zaposlenika u šest koraka-s ilustracijama, Pet načina da iskažete ljubav...) za koje Christine smatra da sadrže instant-rješenja za sve životne situacije. Zapravo je pravo pitanje hoće li joj ti priručnici stvarno pomoći ili će joj donijeti samo nevolje.

Christine radi grešku za greškom, a pritom joj i bivši muž stvara probleme i spačke i kako da onda ona čiji je život jedan veliki nered pomogne suicidnom Adamu da zavoli život. Ali ona ne odustaje. Naravno opet uz pomoć priručnika pokazuje Adamu drugu stranu života, onu ljepšu, bezbrižniju i motivirajuću. Pomaže mu da prestane razmišljati o curi koja ga je prevarila sa njegovim najboljim prijateljem, o sestri koja je mozak kriminalnih radnji, o teško bolesnom ocu te o firmi koju mora preuzeti iako to ni najmanje ne želi. A Adam se često zatvara u sebe, pada u depresiju, ne jede, ne spava, u glavi mu se roje samo negativne misli i često smišlja nove načine kako da se ubije. Christinein zadatak nije nimalo lagan zato jer zna da Adama još nije posve odgovorila od samoubojstva. Uporna je dok je Adam samo depresivno skeptičan oko svega.

Kakve sve dogodovštine čekaju Christine i Adama ostavit ću vam da saznate sami. Hoće li ga Christine odgovoriti od samoubojstva ili ne? Hoće li mu pomoći da se pomiri sa curom ili će mu i ta izgubljena ljubav biti samo još jedan okidač u nizu?

„Kako se zaljubiti“ snažna je priča o vrlo realnim životnim situacijama koje su itekako bolne i teške, ali Christine želi i mora Adama naučiti kako zavoljeti svoj život, a to mu pokušava pokazati kroz niz smiješnih situacija. Ni sama nije svjesna kako će se i ona ponovno zaljubiti u svoj život pomažući Adamu. Niz gluposti koje će ovaj dvojac izvesti odvest će ih u mnoge pustolovine i isto ih tako uvaliti u nevolje. Ovaj će vas roman nasmijati, ali i rasplakati. Pokazat će vam tužnu stranu života, pokazat će vam bol, izdaju i kajanje, ali će vam i pružiti nadu, puno pozitivnih misli i način na koji da ponovno cijenite živote i to ne samo svoj već i tuđi.

Ovo nije knjiga samopomoći već jedna topla i inspirativna priča o novim počecima i novim izborima. Zabavit ćete se uz Christineine lude naslove knjiga, smijati ćete se ludorijama koje su trebale biti ozbiljne stvari, a strepit ćete pred novim i nepoznatim. Nadasve realno, gorko-slatko, komplicirano i neobično štivo koje će vas i opustiti i potaknuti na razmišljanje, a možda se osim u život zaljubite i u onog nekog vama stranog i neobičnog, a srcu tako posebnog. Od mene velika preporuka.

I jedan citat za kraj...
„Hrabar nije čovjek koji ne osjeća strah, nego onaj koji ga nadvlada.“

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije