Preskoči na glavni sadržaj

Diane Chamberlain- "Nužne laži"

Izdanje Leo-commerce d.o.o.

Godina je 1960. U okrugu Grace na farmi duhana rade siromašne obitelji. Te su obitelji radnika mnogobrojne, a žive od novčane socijalne pomoći. Iako su nekada svi radnici bili bliski prijatelji došlo je vrijeme kada su nastupile rasne diskriminacije iako su svi bili socijalno isti. Na toj se farmi ističu dvije obitelji, majka sa petero djece i jedna obitelj u kojoj upoznajemo petnaestogodišnju Ivy koja boluje od epilepsije, njenu sedamnaestogodišnju mentalno zaostalu sestru Mary Ellu sa dvogodišnjim sinom koji isto zaostaje u razvoju te njihovu baku koja vodi borbe sa artritisom, dijabetesom i visokim tlakom.

Ivy ih zapravo sve drži na okupu, a sve se počinje raspadati sa dolaskom nove mlade neiskusne socijalne radnice Jane koja se tek udala i želi započeti karijeru iako se udala za doktora i u to vrijeme žene bogataša nisu smjele raditi već voditi kućanstvo i brinuti se o djeci. Jane nije željela biti dio tog bogataškog stereotipa jer je i sama prije udaje iskusila život „običnih, malih“ ljudi. Njen muž sa puno negodovanja prihvaća posao koji je odabrala, ali kako stvari sa Janeinim klijentima kreću nizbrdo tako i muž postaje sve nezadovoljniji. Između njih se stvara jaz što Jane dodatno opterećuje. Jane nikada nije vidjela toliko siromaštva, tuge i boli, a kako sve više upoznaje obitelji Jordan i Hart tako se sve jače emocionalno veže za njih.

Priča je ovo koja ponajviše govori o sterilizacijskom programu koji se vršio u to vrijeme na osobama koje su zaostale u mentalnom razvoju. U tom su programu bile Mary Ella koja je sterilizirana odmah nakon što je rodila izvanbračnog sina u petnaestoj godini života i naravno za sterilizaciju nije znala, te Ivy za koju je tek trebao biti poslan zahtjev budući da je i njen kvocijent inteligencije veoma nizak, a uz to je i epileptičarka, ali sve se mijenja kada Jane spozna pravu prirodu problema svih siromašnih obitelji. Jane želi sve promijeniti i želi da djevojke same mogu odlučiti žele li imati u budućnosti djecu ili ne. Sve se zakomplicira i nastaje pravi kaos. Kakvu tajnu krije Lita, brižna majka petero djece i kako je njena tajna povezana sa teško bolesnom i izgubljenom Mary Ellom? Hoće li Ivy uspjeti održati obitelj na okupu kada se sazna za program sterilizacije?

„Nužne laži“ bolna je i dirljiva priča o siromaštvu i nepravdi, o tragedijama koje nas prate kroz život te o savjesti i onome što svi govore da je ispravno dok se mi zapravo pitamo što je za nas ispravno. To je istovremeno jako napeta i vrlo osjećajna priča koja pogađa ravno u srce. Poduzimat će se drastične mjere, riskirat će se prijateljstva, brakovi i posao kako bi se vodile bitke za pravdu.

Snaga i hrabrost isplivat će na površinu u ključnim trenucima kako bi se spasili i promijenili životi mladih, potlačenih i iskorištavanih žena.
I još za kraj moram reći kako je ovo izvrsno ispričana priča sa autentično opisanim likovima čije priče bude suosjećajnost i potrebu za borbom. Strepila sam i plakala nad njihovim teškim životima i imala sam potrebu pomoći im da pronađu sebe i pomire se sa onim što im je bolna prošlost donijela. Emocionalno i snažno djelo koje se čita u jednome dahu i iščekivanje raste sa svakom stranicom. Likovi i okrug Grace su izmišljeni, ali Eugenički program sterilizacije je itekako stvaran, a više o tome možete saznati iz napomene autorice gdje ona detaljno opisuje kako je to uistinu izgledalo, kakvo je djelovanje socijalnih radnica i zašto se preporučala sterilizacija.

Ivy i Jane ispričat će vam svoje priče o tragičnim gubitcima i neobičnim ljubavima. Što im život donosi osim boli i suza saznajte sami u ovom izvrsnom romanu.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga