Preskoči na glavni sadržaj

Monica McCarty- "Zmija"


(Četvrti roman iz serije Čuvari Visočja)

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Grofica Isabella želi okruniti Brucea za kralja, ta ponosna i senzualna lady prkosit će britanskom kralju i svome mužu riskirajući sve što voli. A ta ljubav ponajprije pripadala je Joan, grofičinoj kćeri. Bella okruni Brucea, ali za to će platiti visoku cijenu, nije mogla povesti kćer sa sobom, a sada ju je gubila, bila je odvojena od nje, bez mogućnosti slobodnog povratka, Bella je zarobljena. Prvo smještena u hladnoj sobici, a kasnije na vrhu kule u zatvoru od rešetaka. Bella nije imala lijep život, još prije krunidbe život joj je bio pakao. Udali su je sa petnaest godina, muž ju je silovao i ponižavao, a ni u zatvoru u kuli mnogo kasnije nije bilo ništa lakše. Njen tamničar uzimao si je pravo ponižavati je i dodirivati svaki puta kada bi mu se prohtjelo ostavljajući na njenome tijelu bolne modrice.

A onda je iz rešetaka, boli i hladnoće spašava on, Lachlan zvan „Zmija“, jedan on Bruceovih ratnika. Sreli su se Lanhlan i Bella i tri godine prije tog spašavanja, kada ju je doveo na krunidbu, oboje su žudjeli jedno za drugim, ali onda je Bella zarobljena i bila je sigurna da ju je upravo Zmija izdao. A on, e to je druga bolna priča. Mračan, prkosan i uvijek spreman za neprilike, Zmija je bio odmetnik, uvijek vjeran svome novčaniku. Zapao je u dugove kada je pomagao drugima, iskupljivao se za svoju prošlost. Proveo je godine u zatvoru, bio kažnjavan i mučen, iskusio je moć samoga vraga, znao je kako je to biti zarobljen i u okovima. Već od prvog susreta sa Bellom osjetio je nešto prema njoj što mu nije dalo spavati noćima i što mu je stvaralo samo probleme.

I kako da je ne pokuša spasiti od pakla, morao je, pokušavao i spasio je, ali tu tek njihova priča počinje. Tu tek počinje priča o njemu i njegovoj boli, priča o njoj i njezinoj patnji i gubitku. Bella je borac, ali ipak samo krhka žena koja ne vjeruje muškom rodu. Ne vjeruje ni Lachlanu, ali želi ga upoznati. Ne sluša ona glasine koje kruže o njemu već sama želi saznati što je to što ga vuče na dno. Šokirana je spoznajom da on zapravo nije onaj za kojeg se predstavlja, on nije ono što je ona mislila, on krije nešto više nego što želi pokazati, možda on i nije tako zao kako je na prvi dojam izgledalo. A i on je potresen kada sazna cijelu istinu o Bellinom jadnom životu. Oboje mučeni, oboje povrijeđeni, oboje na izmaku snaga, ali i dalje uporni, željni ostvariti svoje ciljeve, željni ljubavi.

Iz svega se ovoga napokon rađa ljubav, ali ne bilo kakva, već bolna ljubav koja će izdati u najgorem trenutku, ljubav koja će raditi gluposti i nepromišljene poteze, ljubav koja je ih sve stajati glave. Ima li ovo dvoje ikakve šanse za zajedničku budućnost saznajte sami. Otkrivajući kako se Bruce izdigao iznad bolesti i pronašao put do prijestolja saznajemo i kako je njegova elitna skupina ratnika bivala sve upornija u svojim misijama. Hrabri Highlanderi ruše sve pred sobom kako bi zaštitili svoje obitelji i kralja. Odani, vjerni i spremni na najgore oni ne prezaju pred ubijanjem a ni pred zavođenjem. Uz njih vam nikada neće biti hladno i nikako nema mjesta strahu.

„Zmija“ je povijesni roman prepun borbe, laži i izdaja. Svi kriju svoj identitet, svi bježe od nečega, svi se skrivaju radi cilja. Ali drugo nije ni za očekivati od ratnika koji uporno spašavaju djeve u nevolji. Ljubavna priča koja se proteže u ovome romani nije nimalo nalik onima na koje smo navikli, ova je ljubav drugačija, protkana ponosom i boli. Spašavajući najmilije naši su se likovi mnogo puta opekli i bili razočarani, srca su im slomljena ne samo grubim riječima već i mučnim divljaštvom što su ih proživjeli. Ovaj uporan dvojac pokazat će vam što znači izdati zbog ljubavi, što znači patiti u tišini kako bi se zaštitila obitelji i što znači žrtvovati sve sveto kako bi se preživjelo. Neobična ljubav, neobičan život, strah na svakom koraku i mnogo skrivanja. Zmija i Bella naučit će nas što je bol i strepnja, naučit će nas kolika je cijena naše slobode i koliko noći mogu biti strastvene. Ovaj je roman u svakom slučaju prava poslastica.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije