Preskoči na glavni sadržaj

Lucinda Riley – Sestra iz sjene


Starina priča
PULS - Čitaj najbolje Egmont Hrvatska

Na redu je priča treće sestre-Star, one koja je doista uvijek živjela u sjeni sestre Cece i koja nikada nije na glas izrekla svoje mišljenje. Star se upravo preselila sa Cece u London i tek sada kada je Pa Salt umro ona shvaća kako je vrijeme da i sama istraži svoju prošlost te da napokon krene svojim putem. Ta povučena i samozatajna djevojka spremna je prihvatiti izazov koji je čeka u potrazi za korijenima svjesna činjenice da bi nekoga mogla i povrijediti, ali svoju izgubljenost pretvara u pozitivan stav i daje sve od sebe kako bi se suočila sa brojim tajnama.

Tragovi je odvode u jednu predivnu knjižaru gdje saznaje za prijateljstvo poznate autorice dječjih knjiga i mlade, snažne i vrlo neovisne Flore. Star počinje pratiti Florin buran život u visokom Londonskom društvu i uviđa koliko je Flora zapravo bila potpuno drugačijeg karaktera i ponašanja od nje same. A jesu li Star i Flora nekako povezane? O čemu je tu doista riječ i što plemićka krv ima u svemu tome saznajete sami dok pratite jednu divnu i vrlo slojevitu priču obavijenu velom tajni.

I ovoga puta isprepliću se prošlost i sadašnjost u nemirnom vrtlogu samo što sada navedena sestra ne putuje ne drugi kraj svijeta saznati istinu nego ostaje u Londonu, a mi lagano uplovimo u raskošnu prošlost gdje vladaju plemići i gdje su društvene norme potpuno drugačije. Sve je prepuno strogih pravila, ekscentričnih bogataša i umišljenih lordova, ali autorica to sve lijepo upakira sa nježnim opisima krajolika i isplete priču koja pomalo podsjeća na povijesno ljubavne romane samo što je u ovoj situaciji ta ljubav uvelike bolna.

Tu će doći na svoje ljubitelji knjiga i djela Beatrix Potter za koju vjerujem, svi znate, također za nas knjigoljupce knjižnice su posebna mjesta pa istraga koja kreće iz knjižare daje poseban štih. Naravno da priče treba pratiti redom da se dobije potpun dojam, a i svaka knjiga ima nekog ili nešto stvarno pa to potiče neobičnu toplinu oko srca. Inače ovo je serijal o sedam sestara kojima su nadjenuta imena po slavnom zviježđu Plejadi od kojih uvod imamo u Majinoj priči dok ostale imaju početak jednak kao i Maja samo što svaka sestra sve to prati iz svoga kuta te svaka kreće u vlastitu potragu za stvarnim identitetom. Lako pratimo radnju iako je Starina priča kompleksna, posebna i nadasve čarobna jer povezuje dvije tako različite osobe i stvara puno prepreka do željene istine, a autorica se bome potrudila opisati nam brojne emocije pa sam tako ispustila i poneku suzu.

Uz to dobit ćete priču o snazi i postignućima žena u prošlosti, o njihovim doprinosima današnjem društvu te o feminizmu i jednakost među spolovima. Kako sama autorica kaže-svaka knjiga ovog serijala slavi ljubav koja je istovremeno koliko beskrajna toliko i razorna. Ova priča spoj je predrasuda i slobode mišljenja, a stvaranje vlastitih odluka donosi nove izazove. Znači, priča je ovo o hrabrim ženama i njihovoj unutarnjoj snazi koja u raznim oblicima izlazi na površinu. Koliko daleko u prošlost seže ta ženska snaga, koliko je njihov nemir utjecao na nas i naše ponašanje? Kako su se u svemu tome snalazile Flora i Star? Od mene preporuka i nemojte se bojati debljine ove knjige jer kada krenete čitati naći ćete dirljive stvari zbog kojih će vam čitanje biti neodoljivo, a samim time saznat ćete i sve ono što vam ja nisam smjela tu u recenziji otkriti.

Recenziju napisala Sandra Avar
Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije