Preskoči na glavni sadržaj

Joy Ellis- Čuvaj se prošlosti


Sonatina naklada

„Čuvaj se prošlosti“ prva je knjiga iz serijala koja prati život i rad detektiva Matta Ballarda koji je sam po sebi vrlo zamršen lik teške prošlosti. Vuče sa sobom bol zbog slomljenog srca i tugu zbog gubitka voljene osobe te pritisak ubojice kojeg ne može uloviti već više od dvadeset godina. Taj ga slučaj serijskog ubojice prati kroz čitavu karijeru, od trena kada je i sam pronašao mrtvo tijelo jednog od ubijenih dječaka pa do danas kada ubojica, koji i dalje slobodno šeće svijetom, šalje našem detektivu fotografije koje graniče sa ludošću.

Matt zapravo preko tih fotografija shvaća kako je cijelo vrijeme sumnjičio krivu osobu i sada ponovno kreće lov na monstruma koji ubija djecu. Matt je potresen tim slučajem, ne može ga izbaciti iz glave i jedino što bi moglo smiriti njegovu dušu i gadne snove je privesti tog gada licu pravde i završiti taj teror jednom za svagda. Ali slučaj počinje potezati na površinu osobne stvari detektiva Ballarda, a uz to tu je i novo ubojstvo. Ubojica je prepreden lik koji zna apsolutno sve o Mattu pa čitavo vrijeme pomalo strahujemo i za Mattov život, a i da će biti otkrivene Mattove dugo skrivane tajne.

Ovaj kriminalistički triler dobrano će se poigravati vašim umom i tjerat će vas da sve preispitujete te da sumnjate u svakoga, a povremeno i u sebe. Priča je to ispunjena realnim opisima i instinkt će vam vrištati-Bježite glavom bez obzira! Likovi su vrlo detaljno i vjerno prikazani i svakoga si možete bez problema zamisliti pred sobom, a roman je uistinu jeziv, napet i brutalan. Krvave scene zločina tjeraju da stvarate uvrnute slike u glavi, a močvarno područje kao glavno mjesto zbivanja samo pridodaje tajnovitosti i napetosti. Priča ima puno zapleta, brza je radnja, puno dijaloga, a ponajviše mi je super što je radnja zanimljiva i dinamična pa se čita brzinom munje i stalno vas drži u napetosti.

Ovaj će vas krimić navesti na posve krive tragove, nudit će vam krive puteve i na kraju ćete se zapitati kako je sve to moguće i kako nas je autorica uspjela toliko zavarati. „Čuvaj se prošlosti“ priča je upravo o tim nekim kosturima iz ormara koji nas prate na svakom koraku i ne daju nam da normalno dišemo. Ujedno to je priča o istim emocijama koje svaki čovjek doživi na svoj način. A onda je tu i jedna vrlo zamršena ljubav na pomolu. Uglavnom, od mene imate preporuku, a vi sami saznajte tko je ubojica, a tko lovina.

Još samo mogu dodati da se veselim nastavcima iako sam nekako bila skeptična oko ovog romana, znate ono kada prvi puta čujete za autoricu, pa važete bi li čitali ili ne, pa onda očekujete neku laganu priču, a na kraju se iznenadite koliko je roman baš napetica i to vrlo živopisna i jeziva i bude mi sad drago što sam ga pročitala. Eto dala sam mu šansu i nisam požalila, a vjerujem da će se sa mnom složiti mnogi ljubitelji krimi trilera.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije