Preskoči na glavni sadržaj

Clare Mackintosh- Sve same laži


Mozaik knjiga

Anna je shrvana boli, gubitak roditelja srušio joj je svijet i jedino što je drži prisebnom je njena kćer Ella. Nakon što je otac počinio samoubojstvo, istim je stopama krenula i Annina majka što za Annu predstavlja nepojmljivu situaciju jer nikada nije primijetila da bi otac mogao biti u depresiji, a pogotovo da bi potpuno istu stvar učinila i mama nakon što je vidjela koliko Anna pati zbog gubitka oca. Kada Anna dobije poruku sumnjiva porijekla počinje se pitati jesu li joj roditelji doista počinili samoubojstvo ili se tu radi o okrutnom ubojstvu.

Da li im je netko prijetio? Jesu li bili u opasnosti? Što je prava istina iza tog nemilog događaja? Pitanja se redaju, a redaju se i prijetnje stoga Anna preispituje sve što bi moglo pomoći da sazna pravu istinu. Nakon što ode na policiju i prijavi sve incidente, u priči se dogodi veliki preokret i Anna je izbezumljena. Više ništa ne razumije i više ničemu ne vjeruje.

Koliko doista poznajemo svoje roditelje i govore li nam oni baš uvijek istinu? Ovo je priča koja reda laž na laž i jednom kada prva laž počne ostale se samo talože na nju. Roman je ovo o svim onim mračnim tajnama koje roditelji od nas kriju kako bi “nas zaštitili“, a pojma nemaju da tim postupkom samo stvaraju pomutnju i raspad u dječjem sistemu. I nije važno koliko djeca imaju godina i da li bi shvatili i prihvatili istinu, već je važno da se ta istina izgovori.

Roman je prepun laži, a autorica plete zamršene mreže i zbunjuje nas dok karizmatični, osebujni i neki pomalo izgubljeni likovi tvore posve drugačiju priču. I nema kraja pitanju-„Tko tu govori pravu istinu?“ Drastične mjere se poduzimaju, preokreti su šokantni i eto jedne psihološke priče koja cijelo vrijeme provodi sumnju i strah. Ovakvi trileri koji daju puno, a zapravo kriju pravu istinu su nekako moji favoriti jer tko bi sve želio iz prve saznati ili već na sredini knjige točno zaključiti. Ovoga puta posve sam bila u krivu što se zaključaka tiče, dugo nisam ni naslutila što bi mogla biti prava istina pa mi je većina radnje bila prava poslastica upakirana zajedno sa zrncem jeze i velikom dozom zbunjenosti.

Nije priča ni krvava ni zastrašujuća, ali itekako vas zainteresira i brzo se uživite u radnju, a onda počinju razne dvojbe i slažete priču po svome ne očekujući da će sve završiti na drugom peronu. Da, tema su laži, one male „bijele“, one velike razorne, one koje samo izgovorite bez razmišljanja, ali i one koje obitelj sravnaju sa zemljom, a čemu? Priča je ovo i o zlostavljanju, kakvom saznajte sami jer već sam i sad možda previše rekla. Ujedno ovo je roman o povjerenju, onom koje se gradi godinama, a onda sa druge strane netko koga poznajemo godinama može nam i dalje biti prava misterija. A tu su i oni koje poznajemo kratko pa vjerujemo na prvu, naravno da se kod takvih i brzo razočaramo.

Da li preporučam? Da, ako volite psihološke trilere raznih zapleta i sa likovima koji ne znaju kuda bi sa sobom. Da, ako volite priče kojima ne naslućujete kraj. I da, ako vam istina nešto u životu znači. Ova priča daje veliki uvid u istine i laži te kakve sve to posljedice sa sobom povlači.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga