Preskoči na glavni sadržaj

Jenny Colgan-Okus čokolade u Parizu


Koncept izdavaštvo

Anna je doživjela nesreću i izgubila dva nožna prsta, uz to izgubila je i samopouzdanje te postala nesigurna u apsolutno sve. A onda se u bolnici zbližila sa Claire koja boluje od raka i tu Annina priča poprima drugu nijansu. Anna uz pomoć Claire odlazi u Pariz gdje upoznaje grad u svoj veličanstvenoj punini i živi u maloj sobici kod partijanerskog krojača te biva „Katica za sve“ u dućanu gdje ručno proizvode čokoladu. A njen je novi šef čuveni pariški čokolatijer Thierry, Claireina davno izgubljena ljubav.

I dok čitamo predivne opise Pariza ispunjenog mirisima i okusima polako upoznajemo Annu koju život nije mazio i koja nije bila sretna, ali napokon se odvažila i skupila svu hrabrost za novi korak u nepoznato, a onda upoznaje prošlost koju su dijelili Thierry i Claire, a upoznaje i Laurenta. Naizmjenično čitamo o Anninoj sadašnjosti i Claireinoj prošlosti, okruženi smo osebujnim likovima i svjedočimo avanturama koje su obilježile živote, ali i onima koje se tek rađaju.

„Okus čokolade u Parizu“ vrlo je osebujan roman, reklo bi se realnog sadržaja sa neshvaćenom ljubavi, ali nije sladunjav, nije banalan, već je stvaran, poseban i poučan. Priča je to o odlukama, životnim izborima i ponekoj prilici koju smo usput propustili. I to jest priča o ljubavi, nekoj dalekoj, smionoj, rizičnoj možda, ali nekako je to najviše roman koji govori o nama, o našim potragama, našim susretima i našoj hrabrosti da učinimo nešto baš u trenutku kada pomislimo da smo izgubili sebe.

Život nam plete komplicirane veze, neke ne razumijemo, neke odbacimo, većinu isprobamo pa se opečemo i to je normalno jer time učimo kako donijeti prave odluke i kako se nositi sa životom. Ova neodoljivo šarmantna priča ima tako puno materijala za razmišljanje o životu, dodajte tome preveliku dozu ponosa i prkosa, umotajte to sa osmijehom i pružite osobi koja je spremna na žrtvovanje i na kompromise i eto vam knjige koja veliča čokoladu i priče koja ujedinjuje mnoge vrste ljubavi. Nasmijat ćete se pojedinim situacijama dok vam sline cure zbog silne hrane spomenute u knjizi i na kraju vam još ponude i recepte sa čokoladom da možete guštati dok čitate.

Uživanje je zagarantirano, uživanje u priči, uživanje u ljubavi, u hrani, u ambijentu i svakako da uživati treba i u životu, a ova tužno sretna životna priča nudi vam sve to. Iskušenje je na svakoj stranici, a izbor je samo na vama. Dvije žene povezane nesretnim okolnostima dat će vam nezaboravnu priču o prolaznosti života i teškim odlukama te vam pokazati smisao novih početaka. Preporučam je, svakako je preporučam jer osvojila me ta hrabrost i odvažnost u ljubavi, a pojedine odluke i mene su slomile pa je prevladala empatija i naučila sam opet nešto novo o ponosu i opraštanju.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije