Preskoči na glavni sadržaj

Jenny Colgan-Okus čokolade u Parizu


Koncept izdavaštvo

Anna je doživjela nesreću i izgubila dva nožna prsta, uz to izgubila je i samopouzdanje te postala nesigurna u apsolutno sve. A onda se u bolnici zbližila sa Claire koja boluje od raka i tu Annina priča poprima drugu nijansu. Anna uz pomoć Claire odlazi u Pariz gdje upoznaje grad u svoj veličanstvenoj punini i živi u maloj sobici kod partijanerskog krojača te biva „Katica za sve“ u dućanu gdje ručno proizvode čokoladu. A njen je novi šef čuveni pariški čokolatijer Thierry, Claireina davno izgubljena ljubav.

I dok čitamo predivne opise Pariza ispunjenog mirisima i okusima polako upoznajemo Annu koju život nije mazio i koja nije bila sretna, ali napokon se odvažila i skupila svu hrabrost za novi korak u nepoznato, a onda upoznaje prošlost koju su dijelili Thierry i Claire, a upoznaje i Laurenta. Naizmjenično čitamo o Anninoj sadašnjosti i Claireinoj prošlosti, okruženi smo osebujnim likovima i svjedočimo avanturama koje su obilježile živote, ali i onima koje se tek rađaju.

„Okus čokolade u Parizu“ vrlo je osebujan roman, reklo bi se realnog sadržaja sa neshvaćenom ljubavi, ali nije sladunjav, nije banalan, već je stvaran, poseban i poučan. Priča je to o odlukama, životnim izborima i ponekoj prilici koju smo usput propustili. I to jest priča o ljubavi, nekoj dalekoj, smionoj, rizičnoj možda, ali nekako je to najviše roman koji govori o nama, o našim potragama, našim susretima i našoj hrabrosti da učinimo nešto baš u trenutku kada pomislimo da smo izgubili sebe.

Život nam plete komplicirane veze, neke ne razumijemo, neke odbacimo, većinu isprobamo pa se opečemo i to je normalno jer time učimo kako donijeti prave odluke i kako se nositi sa životom. Ova neodoljivo šarmantna priča ima tako puno materijala za razmišljanje o životu, dodajte tome preveliku dozu ponosa i prkosa, umotajte to sa osmijehom i pružite osobi koja je spremna na žrtvovanje i na kompromise i eto vam knjige koja veliča čokoladu i priče koja ujedinjuje mnoge vrste ljubavi. Nasmijat ćete se pojedinim situacijama dok vam sline cure zbog silne hrane spomenute u knjizi i na kraju vam još ponude i recepte sa čokoladom da možete guštati dok čitate.

Uživanje je zagarantirano, uživanje u priči, uživanje u ljubavi, u hrani, u ambijentu i svakako da uživati treba i u životu, a ova tužno sretna životna priča nudi vam sve to. Iskušenje je na svakoj stranici, a izbor je samo na vama. Dvije žene povezane nesretnim okolnostima dat će vam nezaboravnu priču o prolaznosti života i teškim odlukama te vam pokazati smisao novih početaka. Preporučam je, svakako je preporučam jer osvojila me ta hrabrost i odvažnost u ljubavi, a pojedine odluke i mene su slomile pa je prevladala empatija i naučila sam opet nešto novo o ponosu i opraštanju.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga