Preskoči na glavni sadržaj

Fredrik Backman- Čovjek zvan Ove


FOKUS na hit

Ove je bio tek dječak kada mu je majka umrla, oca je izgubio u šesnaestoj godini i kako bi otplatio očevu plaču odustao je od škole prvo privremeno, a onda i trajno. Nastavio je raditi i jednoga dana upoznao je ženu zbog koje se vjerojatno po prvi puta u životu i nasmiješio. Ona je kaže bila boja u njegovom crno bijelom svijetu dugi niz godina, a sada je izgubio i nju. Sa pedeset i nešto godina ostao je sam, ogorčen i ljutit na cijeli svijet. Živi u susjedstvu koje raste iz dana u dan, ali Oveu se to ne sviđa. Ne sviđaju mu se ni novi susjedi koji ne znaju parkirati u rikverc, ni njihova musava djeca, ne sviđa mu se što mu psi pišaju po pločniku ispred kuće ni što svi oni ljudi koji recikliraju rade to potpuno krivo.

Oveu smeta puno stvari jer smatra da se nekada bolje živjelo, da su nekada principi bili važni, a sada je svijet postao vrlo neuredno mjesto sa vrlo nesposobnim ljudima. Ove je kao što ste i mogli pretpostaviti prava noćna mora za susjede jer drži cijelo susjedstvo na oku, sve ih provjerava, svima bilježi greške, svima radi pritisak i sve ih prikuplja na red. Drzak je, inatljiv i jako uporan. Ukratko, on nikoga ne voli, a ni okolina nije baš luda za njim.

Ali on zapravo pati, žali što više nema njegove voljene, što sada sam započinje razgovore, a prije je to uvijek činila ona, ne zna kako živjeti sam i strašno mu supruga nedostaje. Ali vjeruje u principe, vjeruje u pravdu i vjeruje kako će si već sutra ujutro skončati život. Ali, čini se kako ni oduzimanje života nije baš lako izvesti. Planove uvijek ima, ali isto tako, uvijek mu nešto te planove poremeti pa kaže kako se u današnje vrijeme nije moguće u miru čak ni ubiti.

Uz sve to Oveu je nedostajala činjenica da stvari više nisu iste. Teško je shvaćao moderan svijet, a još teže ga je prihvaćao i kada malo bolje sagledamo cijelu priču dobijemo jednog, da ne povjerujete, divnog čovjeka velikog srca koji voli pomagati i voli biti dijelom svijete koji ga okružuje, samo što mi je teško sve to pojmiti i ne zna kako da pravilno funkcionira bez svoje supruge. Stoga joj se često pokušava pridružiti, ali svaki ga puta netko omote u njegovom naumu.

Priča je koliko sarkastična i smiješna, toliko i dirljiva te nam daje toplinu oko srca i upoznajemo jednog čovjeka kojeg život nije mazio, a koji je usprkos svemu ipak uspio provoditi svoj inat i svoje principe. I priča je to o tuzi i gubitku voljenih osoba, o stvaranju novog života dok se drugi polako gasi i kada doista život prestaje, je li to onda kada nas voljeni napuste ili kada nas život napusti. Ovo je priča uz koju ćete se i smijati i plakati, uz koju ćete shvatiti važnost i zajednice i pojedinca.
Volim ovakve romane koji daju realnu životnu priču, koji prikazuju strah i odvažnost u svakoj rečenici i koji znaju dirnuti u srce.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije