Preskoči na glavni sadržaj

Piper Kerman- Narančasta je nova crna


Naklada Ljevak

Jako volim čitati zatvorske priče, a ova je i nekako posebna zato jer ju je napisala žena koja je sve napisano doista i doživjela. Njeno ime je Piper i odsjedila je kaznu nešto malo višu od godine dana u ženskom zatvoru Danbury za kazneno djelo staro deset godina. Zapravo nikada nije bila uhvaćena u prijenosu prljavog novca jednog narko bosa, ali eto bila je cinkana kada se organizacija raspala. I tako, završila je u zatvoru taman kada je sa čovjekom svojih snova imala velike planove, taman kada je dovoljno odrasla da se makne iz tog pakla dilanja i shvatila da je griješila.

Njena je prošlost došla na naplatu, a Piper ju je prihvatila i kada je dobila datum početka odsluživanja svoje kazne, samostalno se prijavila u zatvor u nadi da samo što prije prođe tih dosuđenih petnaest mjeseci. Ono što je Piper dočekalo u zatvoru ispočetka je bilo nešto nezamislivo, ali vremenom je stekla prijateljice koje su itekako olakšale njen boravak tamo. Naučila je na teži način cijeniti prijatelje i obitelj, pokajala se tisuću puta što ih je sve iznevjerila svojom nepromišljenom mladošću i glupim odlukama. I sve joj je to trebalo jer nije mogla ni slutiti da će upravo u zatvoru spoznati kolika je ljubav između majke i djece, koliko je važna odanost i razumijevanje, koliko je teško steći povjerenje i zadržati hladnu glavu.

Njen zločin nije toliko težak da bih je mogla osuđivati. Jednostavno je, vođena krivim utjecajima, upala u krivo društvo i jedva iz svega toga izašla, i sredila se nakon svega jer nije bila problematična, nije konzumirala droge, a novac nije ni ugledala, tako da samo je prestala sve to činiti i krenula boljim putem u novi život. I zato je ne mogu kriviti, odabrala je ispravan put nakon svega, ali pravda je ipak sustigla njenu plavu guzicu. Upala je u zatvorski sustav gdje apsolutno ništa nije kako treba, gdje se borite ponajviše sami sa sobom i vješto pazite na sve što govorite ili činite kako vas ne bi strpali u samicu.

I izgurala je bijedu, zimu, bol i gubitak, izgurala je sama sa sobom u svom osobnom nemiru, upoznala je divne cure koje su gradile odnose majka/kćeri, koje su znale da je petnaest mjeseci mala kazna naspram onih od deset godina. Piper je dobila saveznice, prijateljice, pomoćnice, zajednicu gdje je shvatila kako je do sada cijenila krive stvari, zajednicu koja ju je naučila cijeniti male stvari, one osobne i istinske.

„Narančasta je nova crna“roman je pisan u obliku neke vrste memoara, na trenutke sarkastičan i duhovit, a na trenutke slama srce. Opisana je tu jedna istinska tema o neobičnoj bliskosti žena koje su stavljene u isti prostor i samo moraju preživjeti sve što im se nađe na putu. Strogo su tamo provođeni neki rituali, pravila su nasumična i čudan je to svijet, ali daje priču o privrženosti, suosjećanju, poštovanju i vrijednostima. I ako želite znati kako izgledaju zatvori na čak tri lokacije opisani u ovoj knjizi, onda vam je ovo savršen uvid koji prikazuje kako i u zatvorima postoji i raj i pakao. Priča je istovremeno i provokativna i potresna, a na dijelovima smiješna i vjerujem da će vam barem malo pokazati da svi griješimo, ali nisu svi koji griješe jednako krivi. Krivac se od krivca jako razlikuje. Najiskrenije preporučam ovaj roman jer ja ću mu se često vraćati da ponovno doživim drugu stranu boli i patnje pomiješanu sa ljubavi i odanosti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga