Preskoči na glavni sadržaj

Joanne Ramos- Farma

Zlatni hrastovi luksuzno su mjesto gdje su obroci organski, odjeća je od kašmira, imate osobnog fitnes trenera i masaže, a sve je besplatno. Još vam na kraju i plate taj vaš boravak. Zvuči predivno, zar ne? Ali nije to baš tako. To je mjesto za surogat majke kojima je jedina zadaća „proizvesti“ savršenu bebu za bogate klijente. One su „nositeljice“ i Zlatne hrastove ne smiju napustiti sve dok ne rode. Sve su one samovoljno pristale na to, ali neke od njih nisu ni svjesne što ih tamo čeka. I koliko su mnoge pomirene s činjenicom da im je to jedini izvor zarade, ipak postoje i one žene koje pokazuju nezadovoljstvo, a to raskošno imanje nazivaju Farma.


Spletom neugodnih okolnosti Jane postane „nositeljica“ koja se ipak želi i mora povezati s vanjskim svijetom jer smatra da je svoje prvorođeno dijete ostavila na čuvanje u krivim rukama. Jane će napustiti Farmu, ali kako i u kojim okolnostima ostavljam vama da saznate.

Ovo je teška priča o ženama koje su prisiljene činiti radikalne poteze kako bi mogle preživjeti i prehraniti svoje voljene. Ovo je priča o majčinstvu koje je sve samo ne lako, a kada se majčinstvo poveže s moralom i rasizmom onda tu nastaje emocionalni kolaps. Priča je dirljiva, na trenutke oštra i intenzivna te apsolutno predivno napisana, a pokazuje što znače žrtvovanja i kompromisi. Stvari koje se događaju na Farmi u većini slučajeva bizarne su, nepotrebne i u svakom se segmentu podcjenjuje i ponižava štićenice koje su uvjerene da ih se nosi na dlanu dok je istina potpuno drugačija.

Iako su sve one tamo, recimo to, vlastitim izborom, shvatit ćete da su tamo završile na potpuno neprirodne načine, nagovorima, psihološkom manipulacijom ili stalnim podsjećanjem da im je to jedini izbor. Nemam ništa protiv surogatstva, to je izbor koji žene same donose i u to ne ulazim, a način na koji se u knjizi ponižava zbog tog čina je doista bolan i slama vam srce.

Autorica je ovom knjigom htjela pokazati rasne razlike i zašto ih ljudi čine, htjela je pokazati kolike žrtve podnese žene za svoju djecu i prepreke koje im se nađu na putu. Ukratko, to je prča o klasama, obitelji i žrtvovanju, to je priča o nama da uvidimo tko smo, koga volimo, koliko se razlikujemo i da nije uopće važno odakle potječemo. Važna je samo jedna stvar-tko god da jesi, kakva god da su ti uvjerenja, prije svega budi čovjek.
Velika preporuka.
Vorto Palabra


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije