Preskoči na glavni sadržaj

Karen M. McManus- Kobna igra

 Kobna igra svojevrstan je nastavak knjige Lažljivac među nama, ali ujedno i nova priča o tinejdžerima koji se još nisu ni oporavili od tragedije koja ih je zadesila, a već srljaju u nove probleme. Njima tračeva nikad dosta, a kada se pojavi osoba koja pokreće igru „istina ili izazov“ putem poruka na mobitelima otkivaju se sramotne tajne. Pokretač igre sugerira kako je najpametnije odabrati izazov.


Klinci koji prihvate izazov fotografiraju se ili snime video kojim dokažu kako su ga doista i ispunili, ali igra za jednog od tih tinejdžera postaje posljednje što će učiniti. Jeziva prošlost se ponavlja, kreće lov na misterioznog tipa koji je sve to započeo i opet su sva ta nesmotrena djeca pod istragom. Tko je krivac za smrt jednoga od njih? Tko je započeo tu glupu igru? Tko je taj koji zna svačije tajne i ne libi ih se javno otkriti? Sumnja se budi u svakome od njih, ali još uvijek nisu spremni obratiti se profesorima ili policiji.

Roman je uzbudljiv s neočekivanom radnjom i puno preokreta koji stvaraju zapetljanu priču, a kraj je pravi šok. Ti su klinci toliko zaglibili da je to nemoguće ni opisati, a pritom su svjesni da čine nešto loše, ali nikako da se nekome obrate za pomoć jer znate njima su ipak mobiteli najvažniji i Bože sačuvaj ako ostanu bez njih u školi ili doma. Doista mi je bilo teško čitati koliko su svi oni na kraju patili zbog svojih tajna i nesmotrenosti, izgubili su svoju privatnost, izgubili su roditelje i prijatelje, a u jednom trenutku izgubili su i sami sebe.

Priča je jako poučna jer se stvarno odlično prikazuje ta ovisnost o mobitelima, ovisnost o tračevima, pa čak i ovisnost o alkoholu. Svaka je tema odlično obrađena i kao roditelj puno sam razmišljala jesam li dobro pristupila odgoju, jesam li dorasla nositi se sa svim problemima u koje će upasti, a ujedno se i nadam da mi ništa nije promaklo u njihovom ponašanju. Ali eto, svi ponekad skrenu na krivi put, a to se likovima iz priče događa jako često. Nadat ću se da će naučiti na svojim greškama, a možda neki tinejdžer također nauči nešto čitajući ovu knjigu.

Od mene velika preporuka za tu priču o prijateljstvu, osveti, ljubavi i zajedništvu. Nije važno jeste li odrasli ili tinejdžer, ali svakako pročitajte priču koja vam neće dati rješenje svih problema, ali će vam pokazati način na koji razmišljaju ta zaljubljena djeca s glavama u oblacima ili će vam ako ste školska skupina pokazati kako je istina ipak najbolje rješenje.
Profil


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Kristin Hannah- Četiri vjetra

  Zadivljujuća priča o preživljavanju i nestvarno realna borba u kontrastu s hrabrosti. Nevjerojatan san, snažne žene i potresna obiteljska saga koja će vas na trenutke i pošteno rasplakati. Kao što već pišu, priča je to o ljubavi, upornosti i gruboj stvarnosti u vrijeme velike suše, odnosno razdoblja Velike depresije. Romane Kristin Hannah obožavam sve redom, nisam još naišla na neki koji bi me razočarao. Istina da su neki bolji, a neki pomalo na ljestvici niže, ali svejedno ih nekako sve volim. Jedini još koji nisam čitala je Boje istine, ali i to ću ovih dana ispraviti. Nego vratimo se ovoj priči. Sažetak ću vam citirati: „Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritis

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja