Preskoči na glavni sadržaj

Karen M. McManus- Kobna igra

 Kobna igra svojevrstan je nastavak knjige Lažljivac među nama, ali ujedno i nova priča o tinejdžerima koji se još nisu ni oporavili od tragedije koja ih je zadesila, a već srljaju u nove probleme. Njima tračeva nikad dosta, a kada se pojavi osoba koja pokreće igru „istina ili izazov“ putem poruka na mobitelima otkivaju se sramotne tajne. Pokretač igre sugerira kako je najpametnije odabrati izazov.


Klinci koji prihvate izazov fotografiraju se ili snime video kojim dokažu kako su ga doista i ispunili, ali igra za jednog od tih tinejdžera postaje posljednje što će učiniti. Jeziva prošlost se ponavlja, kreće lov na misterioznog tipa koji je sve to započeo i opet su sva ta nesmotrena djeca pod istragom. Tko je krivac za smrt jednoga od njih? Tko je započeo tu glupu igru? Tko je taj koji zna svačije tajne i ne libi ih se javno otkriti? Sumnja se budi u svakome od njih, ali još uvijek nisu spremni obratiti se profesorima ili policiji.

Roman je uzbudljiv s neočekivanom radnjom i puno preokreta koji stvaraju zapetljanu priču, a kraj je pravi šok. Ti su klinci toliko zaglibili da je to nemoguće ni opisati, a pritom su svjesni da čine nešto loše, ali nikako da se nekome obrate za pomoć jer znate njima su ipak mobiteli najvažniji i Bože sačuvaj ako ostanu bez njih u školi ili doma. Doista mi je bilo teško čitati koliko su svi oni na kraju patili zbog svojih tajna i nesmotrenosti, izgubili su svoju privatnost, izgubili su roditelje i prijatelje, a u jednom trenutku izgubili su i sami sebe.

Priča je jako poučna jer se stvarno odlično prikazuje ta ovisnost o mobitelima, ovisnost o tračevima, pa čak i ovisnost o alkoholu. Svaka je tema odlično obrađena i kao roditelj puno sam razmišljala jesam li dobro pristupila odgoju, jesam li dorasla nositi se sa svim problemima u koje će upasti, a ujedno se i nadam da mi ništa nije promaklo u njihovom ponašanju. Ali eto, svi ponekad skrenu na krivi put, a to se likovima iz priče događa jako često. Nadat ću se da će naučiti na svojim greškama, a možda neki tinejdžer također nauči nešto čitajući ovu knjigu.

Od mene velika preporuka za tu priču o prijateljstvu, osveti, ljubavi i zajedništvu. Nije važno jeste li odrasli ili tinejdžer, ali svakako pročitajte priču koja vam neće dati rješenje svih problema, ali će vam pokazati način na koji razmišljaju ta zaljubljena djeca s glavama u oblacima ili će vam ako ste školska skupina pokazati kako je istina ipak najbolje rješenje.
Profil


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije