Preskoči na glavni sadržaj

Lucy Clarke- Kuća na hridi

Nećemo uopće o radnji jer sve bi bilo spojler, ali ćemo puno o temama kojima se ova zamršeno fenomenalna priča bavi. Kao prvo, tu je slava koja jako udara u glavu bez obzira na to što je izrasla u laži. Naravno ima u toj slavi i puno krivnje, ali vam ne smijem reći zašto. Uglavnom ta slava prikazana je kroz velebnu kuću senzacionalno opremljenu, ali to što vlasnici dolaze opomene na račune drugi je par čarapa.


Kao drugo, ta slava nije toliko izražena riječima koliko je izražena određenim postupcima, a tu dolazimo do društvenih mreža, filtera na slikama, lažnih objava i pisanog traga koji nikada ne nestaje (pa dobro pazite što objavljujete), ali postaje jako dobar putokaz prema snu svakog opsesivnog uhode čime dolazimo do treće stavke, a to su paranoja i nesanica koje proizlaze ni manje ni više, nego od onog gore spomenutog i jako zanimljivog uhode koji samo želi iskusiti slobodu ulaskom u tuđi život. S uhodom dolaze jezive scene, puno trenutaka nesigurnosti i vječita panika sve dok se ne dogodi šok i totalni preokret.

Kao četvrto, dolazimo do istine koja razotkrije nevjerojatne i vješto čuvane tajne, surovu realnost, zlostavljanje i poniženje. Riječi kao što su laž i lažljivica često čitatelje dovode do pitanja: „Tko sad stvarno govori istinu?“. Pitanja će se redati, odgovore nećete dobiti na pladnju, ali majstorski napisanu priču itekako hoćete. Kao petu stavku navela bih odlično prikazan spisateljski život te odlične smjernice koje će piscima vjerujem pomoći i olakšati, a koji su meni bili super citat u citatu (bit će vam jasnije kada pročitate knjigu).

I sad sam vam svašta napisala, a nisam time rekla ništa, jel? Pa ajmo ovako...ovo je odličan i maestralno napisan psihološki triler gdje do samoga kraja nećete moći shvatiti tko je krivac, stvaran krivac. Autorica će vas savršenim manipulacijama odvoditi u razne smjerove i skroz je jasno da ćete sumnjati u sve i svakoga, a istina će vas na kraju odvesti, zamislite, u novu laž čak i kada saznate zbog koga je sve to ispalo upravo tako kako jest.

Radnja je sočna kao čokoladna torta i nisam se mogla odvojiti od nje te sam pohlepno čitala s velikom zainteresiranošću okružena neizmjernom napetošću. Dugo nisam pročitala ovako nepredvidljiv triler i sada mi je malo žao što više nema, što je prebrzo pročitano i što je završila ovako super priča koja tako divno progovara o pisanju, spisateljima, njihovim blokadama, uhodama, nesanici i teškim prošlostima koje na ovaj ili onaj način obilježe naše živote htjeli mi to ili ne. Dajem ogromnu preporuku. Vjerujte mi ovaj je roman prava trilerčina.
Mozaik knjiga


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga