Preskoči na glavni sadržaj

Lucy Clarke- Kuća na hridi

Nećemo uopće o radnji jer sve bi bilo spojler, ali ćemo puno o temama kojima se ova zamršeno fenomenalna priča bavi. Kao prvo, tu je slava koja jako udara u glavu bez obzira na to što je izrasla u laži. Naravno ima u toj slavi i puno krivnje, ali vam ne smijem reći zašto. Uglavnom ta slava prikazana je kroz velebnu kuću senzacionalno opremljenu, ali to što vlasnici dolaze opomene na račune drugi je par čarapa.


Kao drugo, ta slava nije toliko izražena riječima koliko je izražena određenim postupcima, a tu dolazimo do društvenih mreža, filtera na slikama, lažnih objava i pisanog traga koji nikada ne nestaje (pa dobro pazite što objavljujete), ali postaje jako dobar putokaz prema snu svakog opsesivnog uhode čime dolazimo do treće stavke, a to su paranoja i nesanica koje proizlaze ni manje ni više, nego od onog gore spomenutog i jako zanimljivog uhode koji samo želi iskusiti slobodu ulaskom u tuđi život. S uhodom dolaze jezive scene, puno trenutaka nesigurnosti i vječita panika sve dok se ne dogodi šok i totalni preokret.

Kao četvrto, dolazimo do istine koja razotkrije nevjerojatne i vješto čuvane tajne, surovu realnost, zlostavljanje i poniženje. Riječi kao što su laž i lažljivica često čitatelje dovode do pitanja: „Tko sad stvarno govori istinu?“. Pitanja će se redati, odgovore nećete dobiti na pladnju, ali majstorski napisanu priču itekako hoćete. Kao petu stavku navela bih odlično prikazan spisateljski život te odlične smjernice koje će piscima vjerujem pomoći i olakšati, a koji su meni bili super citat u citatu (bit će vam jasnije kada pročitate knjigu).

I sad sam vam svašta napisala, a nisam time rekla ništa, jel? Pa ajmo ovako...ovo je odličan i maestralno napisan psihološki triler gdje do samoga kraja nećete moći shvatiti tko je krivac, stvaran krivac. Autorica će vas savršenim manipulacijama odvoditi u razne smjerove i skroz je jasno da ćete sumnjati u sve i svakoga, a istina će vas na kraju odvesti, zamislite, u novu laž čak i kada saznate zbog koga je sve to ispalo upravo tako kako jest.

Radnja je sočna kao čokoladna torta i nisam se mogla odvojiti od nje te sam pohlepno čitala s velikom zainteresiranošću okružena neizmjernom napetošću. Dugo nisam pročitala ovako nepredvidljiv triler i sada mi je malo žao što više nema, što je prebrzo pročitano i što je završila ovako super priča koja tako divno progovara o pisanju, spisateljima, njihovim blokadama, uhodama, nesanici i teškim prošlostima koje na ovaj ili onaj način obilježe naše živote htjeli mi to ili ne. Dajem ogromnu preporuku. Vjerujte mi ovaj je roman prava trilerčina.
Mozaik knjiga


Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije