Preskoči na glavni sadržaj

Colleen Hoover- "Bez nade"

U izdanju ALGORITAM

Njeno ime je Sky, ima sedamnaest godina i živi sa majkom Karen koja prezire od tehnologije i spravlja napitke od ljekovitog bilja. Školovala se kod kuće ali sada teškom mukom nagovara mamu da je upiše u školu. Zajedno sa prijateljicom Six trenutno je na jako lošem glasu promiskuitetne drolje ali čak se ni ne pokušava obraniti od te titule sve do dana kada upoznaje njega.

Zovu ga Holder, on je dečko burne prošlosti i tajanstvene sadašnjosti. Živi u obitelji razvedenih roditelja i krivi sebe zbog smrti sestre. Glasine koje kruže o njemu nisu ni lijepe a ni istinite ali ono što ga veže za Sky je način na koji ni jedno od njih ne poriču priče ali ni ne govore istinu. On je na prvi pogled ispunjava strahom i nervozom ali uvjerljivo po prvi puta u njenom životu on je taj koji probudi sve ljeptiriće u njenom trbuhu. Zaljubljuju se u jednom jedinom danu i malo pomalo dijele divne trenutke uzajamne ljubavi.

Kako sve te divne mladenačke ljubavi imaju svoje uspone i padove, tako je imala i njihova i sve su nekako uspjeli usputno rješavati, sve do dana kada je Holder naziva tuđim imenom.

Sky je usvojena i ona to zna ali nema apsolutno nikakvih sjećanja na svoga oca za kojeg joj je rečeno da se nije mogao brinuti o njoj nakon majčine smrti. Činjenica je kako Sky ima velikih problema sa stjecanjem novih prijateljstava i koliko god je imala nekoliko „veza“ nikada nije bila intimna sa ni jednim od tih mladića jer njeno je srce prazno kada su u pitanju emocije.

Kakvu tajnu kriju Holder i mama Karen? Zašto se Sky ne sjeća ničega od prije usvajanja? Zašto se ne sjeća oca? Zašto joj ime Hope toliko odzvanja u glavi? Ovo su samo neka od brojnih pitanja na koja Sky nema odgovora, ali vi ćete ih saznati ako pročitate ovaj vrhunski roman.

„Bez nade“ iskrena je i jako potresna priča o prijateljstvu, ljubavi i zlostavljanju u obitelji. Sky ni sama ne zna zašto je lišena privilegija moderne tehnologije i ne naslućuje kako je to možda za njeno dobro. Ali tajnu koju kriju njeni voljeni saznajeno tek u drugoj polovici knjige kada se Sky počinje prisječati djetinjstva i najboljih prijatelja te stravičnih prizora proživljenih u roditeljskoj kući.

Kažu, istina je najbolji lijek za dušu, ali ponekad je ta istina toliko bolna da nam se u samo jednom trenu sruši cijeli svijet, sve što smo mislili da znamo i jesmo ruši se kao kula od karata i ostaje samo spoznaja da nekako moramo dalje. Tako nam i ovaj roman otkriva pouke o životu, ljubavi i povjerenju, o boli, tuzi i lažima. Da li sam plakala, jesam i nije me sram priznati to jer bol koju Sky i Holder proživljavaju unijela je bol i u moje srce, a način na koji je Karen spasila Sky od strašne sudbine jasno mi je dao do znanja kako nada u bolje sutra ipak postoji.

Roman je ovo koji se čita u dahu, fascinira radnjom i oči puni suzam, priča koja sa dugo pamti i ostavlja dubok trag u srcima. Pogled u nebo (Sky) je možda jedini spas od boli, ali nada (Hope) je ta koja pobjeđuje.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…

Margaret Mallory- Čuvar

Mozaik knjiga

Odmah na početku da razjasnimo jednu stvar, Čuvar je prvi nastavak iz serijala Povratak gorštaka i nema apsolutno nikakve veze sa serijalom Čuvari Visočja Monice McCarty. Zašto ovo pišem? Zato jer vidim po fb da se nekim čudom ta dva serijala povezuju u jedan, a to je skroz krivo, mislim čak su i autorice različite. Da su serijali jako slični, to je točno, aodmah mogu reći i po čemu su različiti. Margaret piše slojevite priče spore radnje i sa puno detalja i povijesti, a Monica piše priče sa više ljubavi, više empatije i emocija i po meni su puno više bazirane na ljubav nego na ratovanju. Eto, tako, a sada možemo dalje.

Riječ je tu o klanovima koji se bore za posjede i dvorce, koji međusobno ratuju, a usput se i ožene. Klan kojeg ćemo pratiti sastoji se od četiri kršna mladića čiji životi nisu bili med i mlijeko, ali su oni ipak uspjeli održati povezanost i međusobno poštovanje. Oni su Ian, Connor, Alex i Duncan, a Čuvar je priča o Ianu i njegovoj maloj prijateljici jako d…

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sažalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie.

Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgodan i…