Preskoči na glavni sadržaj

Chevy Stevens- "Nestala bez traga"

U izdanju Znanje

Trgovkinja nekretninama, 32-godišnja Annie jednoga dana prilikom pokazivanja kuće biva oteta. Ne zna tko je osoba koja ju je otela ni što se zapravo događa, zbunjena je, izgubljena i šokirana. Budi se u kući iz koje nema mogućnosti za bijeg, prozori su zakucani daskama, a sve ladice su zaključane, bila je to šumarska koliba ali jako pomno uređena. Osoba koja ju je otela itekako se pobrinula da sve bude prilagođeno kako žrtva ne bi mogla pobjeći. Anniena sudbina bila je bolno brutalna, otmičar je svakodnevno siluje i tuče, tjera da radi razne rituale kupanja,brijanja i odijevanja, a odlazak na wc bio je dozvoljen samo u određeno vrijeme. Dani su joj bili beskrajno dugi i nije vidjela izlaz iz tog pakla. Pokušavala je razgovarati sa otmičarem, pokušavala na lijep i na ružan način, ali ni jedan nije bio dovoljno dobar da joj pomogne.

Nazvala ga je Luđak, pa dala mu je itekako primjereno ime s obzirom koliko ju je maltretirao, ponižavao i zlostavljao. Pokušala je zadržati zdrav razum i shvatila kako bi trebala igrati po njegovom pa će se možda tako ukazati prilika za bijeg. Čitala mu je i razgovarala sa njim, ali svaki lijepi trenutak prekinuo bi se zbog sitnice pa bi Annie opet bila silovana ili pretučena. Da bi situacija bila još gora Anni zatrudni, a tada se sve nekako promijenilo, luđak je više bio fokusiran na ljubav i društvo, pripremao je Annie na porod kod kuće, ali i dopuštao joj da radi sitne poslove. Što se dogodilo sa Annie i njenim djetetom, te kako je na kraju ipak uspjela pobjeći saznajte sami i pripremite se na otkrivanje mnogih mračnih tajna.

Ova šokantna priča o zatočeništvu isprepliće se sa sadašnjim stanjem Anniene psihe nakon što je pobjegla. Pod stalnim je stresom i strahom, puna je frustracija i čak joj ni posjeti psihijatrima ne pomažu. Ogorčena je i kako kaže život joj je usran, ali pokušava se vratiti normalnom životu, zaista se trudi. „Nestala bez traga“ je itekako jeziv roman koji u detalje opisuje brutalno ponašanje i silovanja i tako mi svega mislim da ja to ne bi izdržala. Ta noćna mora i dalje prati Annie iako više nije u zatočeništvu, ali i dalje joj je teško pojmiti zašto se to dogodilo upravo njoj. Očajnički želi saznati istinu u vezi svoje otmice, ali jadna ne zna što je čeka na kraju tog puta. Još šokova i još boli uslijedilo je kada je saznala tko je i zašto naručio njenu otmicu.

Triler je ovo od kojeg zastaje dah, cijelu knjigu izmjenjuju se suze i bol, a ujedno je toliko intrigantan da ga se ne može ispustiti iz ruku. Bilo mi je jako teško čitati pojedine dijelove priče, ali ova priča koliko je teška toliko je i moćna. Snaga koju Annie ima čak i nakon toliko bolnih trenutaka je naprosto zadivljujuća, ali pitanje je može li je istina zaista osloboditi. Nekoliko puta čitala sam ovu knjigu i odlična mi je u smislu triler priče, napeta, zanimljiva i iako dosta brutalna i teška ali i dalje mi je među najboljim knjigama tog žanra. Zapravo ćete knjigu gledati sa posve druge perspektive jednom kada uđete u priču, stalno će vas prolaziti žmarci, bit ćete stalno u nekom napetom grču, a iščekivanje što će se dogoditi dalje je ubitačno. Stalno sam na neki način htjela pomoći našoj Annie, sreća pa je bila jako snalažljiva pa si je pomogla sama. U svakom slučaju ovaj roman vrijedi pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…