Preskoči na glavni sadržaj

Chevy Stevens- "Nestala bez traga"

U izdanju Znanje

Trgovkinja nekretninama, 32-godišnja Annie jednoga dana prilikom pokazivanja kuće biva oteta. Ne zna tko je osoba koja ju je otela ni što se zapravo događa, zbunjena je, izgubljena i šokirana. Budi se u kući iz koje nema mogućnosti za bijeg, prozori su zakucani daskama, a sve ladice su zaključane, bila je to šumarska koliba ali jako pomno uređena. Osoba koja ju je otela itekako se pobrinula da sve bude prilagođeno kako žrtva ne bi mogla pobjeći. Anniena sudbina bila je bolno brutalna, otmičar je svakodnevno siluje i tuče, tjera da radi razne rituale kupanja,brijanja i odijevanja, a odlazak na wc bio je dozvoljen samo u određeno vrijeme. Dani su joj bili beskrajno dugi i nije vidjela izlaz iz tog pakla. Pokušavala je razgovarati sa otmičarem, pokušavala na lijep i na ružan način, ali ni jedan nije bio dovoljno dobar da joj pomogne.

Nazvala ga je Luđak, pa dala mu je itekako primjereno ime s obzirom koliko ju je maltretirao, ponižavao i zlostavljao. Pokušala je zadržati zdrav razum i shvatila kako bi trebala igrati po njegovom pa će se možda tako ukazati prilika za bijeg. Čitala mu je i razgovarala sa njim, ali svaki lijepi trenutak prekinuo bi se zbog sitnice pa bi Annie opet bila silovana ili pretučena. Da bi situacija bila još gora Anni zatrudni, a tada se sve nekako promijenilo, luđak je više bio fokusiran na ljubav i društvo, pripremao je Annie na porod kod kuće, ali i dopuštao joj da radi sitne poslove. Što se dogodilo sa Annie i njenim djetetom, te kako je na kraju ipak uspjela pobjeći saznajte sami i pripremite se na otkrivanje mnogih mračnih tajna.

Ova šokantna priča o zatočeništvu isprepliće se sa sadašnjim stanjem Anniene psihe nakon što je pobjegla. Pod stalnim je stresom i strahom, puna je frustracija i čak joj ni posjeti psihijatrima ne pomažu. Ogorčena je i kako kaže život joj je usran, ali pokušava se vratiti normalnom životu, zaista se trudi. „Nestala bez traga“ je itekako jeziv roman koji u detalje opisuje brutalno ponašanje i silovanja i tako mi svega mislim da ja to ne bi izdržala. Ta noćna mora i dalje prati Annie iako više nije u zatočeništvu, ali i dalje joj je teško pojmiti zašto se to dogodilo upravo njoj. Očajnički želi saznati istinu u vezi svoje otmice, ali jadna ne zna što je čeka na kraju tog puta. Još šokova i još boli uslijedilo je kada je saznala tko je i zašto naručio njenu otmicu.

Triler je ovo od kojeg zastaje dah, cijelu knjigu izmjenjuju se suze i bol, a ujedno je toliko intrigantan da ga se ne može ispustiti iz ruku. Bilo mi je jako teško čitati pojedine dijelove priče, ali ova priča koliko je teška toliko je i moćna. Snaga koju Annie ima čak i nakon toliko bolnih trenutaka je naprosto zadivljujuća, ali pitanje je može li je istina zaista osloboditi. Nekoliko puta čitala sam ovu knjigu i odlična mi je u smislu triler priče, napeta, zanimljiva i iako dosta brutalna i teška ali i dalje mi je među najboljim knjigama tog žanra. Zapravo ćete knjigu gledati sa posve druge perspektive jednom kada uđete u priču, stalno će vas prolaziti žmarci, bit ćete stalno u nekom napetom grču, a iščekivanje što će se dogoditi dalje je ubitačno. Stalno sam na neki način htjela pomoći našoj Annie, sreća pa je bila jako snalažljiva pa si je pomogla sama. U svakom slučaju ovaj roman vrijedi pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Colleen Hoover-"Opasna ljubav"

Izdanje Naklada Neptun

Sada kada znam radnju ovog romana već sam pogled na naslovnicu oči mi puni suzama i nešto me opako steže oko srca. Da, ovo je jedan od onih romana koji ću dugo svima preporučati. Nešto ovako divno već dugo nisam pročitala. Priča je to koja kida dušu, a emocije su toliko jake da se riječima ne mogu opisati.

Miles se kao osamnaestogodišnjak zaljubi u djevojku koja se tek doselila u njegov grad i počela pohađati njegovu školu. Instantno Rachel i Miles postanu par, nerazdvojni i ludo zaljubljeni, ali sve se počinje kompicirati kada se Rachel i njena mama pojave na vratima Milesove kuće. Miles i Rachel postave svoja pravila, ali nije baš da ih poštuju. Ubrzo njihovi roditelji imaju veliku vijest, ali vijest njihove djece bit će puno veća. I već kada misle da su sve sredili, već kada se nadaju da će sve napokon biti dobro i baš onako kako treba, sudbina tu umiješa svoje prste i donese u njihove živote strašnu bol. Miles se tada zakune kako više nikada nikoga neće voljet…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…