Preskoči na glavni sadržaj

John Hart- "Posljednje dijete"

U izdanju ALGORITAM

Johnny ima trinaest godina, usamljen je, buntovan i u većini slučajeva neshvaćen. Prije godinu dana nestala je njegova sestra blizanka i do sada je još nisu pronašli. Trag se već odavno ohladio, policija sumnja da će je ikada naći ali detektiv Hunt i Johnny ne odustaju od potrage. I dok je Huntova potraga za Alyssom još uvijek u granicama zakona, Johnny se sve više priklanja sumnjivim radnjama kako bi našao sestru i često upada u neprilike dok se iz dobrog dječaka pretvara u mladog vandala. Johnny živi sa majkom i njenim nasilnim ljubavnikom koji ih svakodnevno maltretira i tuče. A Hunt vidi što se zbiva, ali ne vidi način na koji bi im mogao pomoći.

Hunt je priča za sebe, godinu dana bez prestanka traži Alyssu, ali bez uspjeha, posvetio je život samo tome da je nađe kao što je obećao njenoj majci. Žena ga je ostavila jer je posao nosio kući i vrijeme provodio pričajući i tragajući za Alyssom. Njegov sin tinejdžer u gadnim je godinama, mrzi oca te smatra kako otac u mnogim situacijama griješi. Pa koliko zapravo može funkcionirati normalan čovjek koji jede s nogu i premalo spava? Sve ukazuje da će dobiti otkaz na poslu jer njegov je život krenuo u krivom smjeru, a Alyssin slučaj mu je postao opsesija.

Johnny ne odustaje tako lako, proučava razne knjige i kultove, pribavio si je karte okruga i kao pravi mali detektiv krenuo u potragu za sestrom, a nije ni svjestan kakva ga opasnost očekuje. U toku lutanja obližnjom šumom postaje svjedokom ubojstva, a čovjek na umoru kaže mu: „Našao sam je...“. Koga je našao? Pa Johnny odmah pomisli na sestru nimalo svjestan činjenice kako je u vrijeme nesreće nestala još jedna djevojčica. Situacija se uskomešala, Johnny pod svaku cijenu želi naći sestru, Hunt sada želi naći obje djevojčice, sva su djeca i roditelji u strahu, policija traga u svim smjerovima i razgovara sa svima koji su poznavali nestalu djecu, a nitko ne shvaća kako se istina krije u posve drugom smjeru.

„Posljednje dijete“ vrhunska je krimi priča koja progovara o mnogim problemima unutar obitelji, zlostavljanje žena i djece, problem ovisnosti o drogama i alkoholu, krađe, laži i maltretiranje. Život u neljudskim uvjetima nimalo ne pomaže cijelom slučaju i koliko god Johnny želi pomoći sebi i majci on jednostavno još ne zna što je ono ispravno, ali zna kako joj tablete, droga i alkohol štete te se istinski trudi pronaći sestru u nadi da će to majci vratiti snagu i želju za životom. Ova priča itekako ima i onu dirljivu stranu, slomljene majke koje tuguju za svojoj djecom, njihova patnja i bol seže do krajnjih granica ludila. Potrebna im je nada, nešto za što bi se mogle uhvatiti kako ne bi završile na dnu već kako bi pronašle spas. A spas je ljubav i nada, jel da? Pa, ima tu i ljubavi koja se vješto krije od znatiželjnih pogleda.

Ovaj vrlo napet roman pravo je gnijezdo intrige u kojem se vješto isprepliće dječja nevinost i okrutnost koju nam donosi život. Dječak koji u samo godinu dana odraste i shvati kako je djetinjstvo samo iluzija naći će se pred nizom okrutnih situacija i živjeti u uvjerenju kako nema pravde na svijetu. On na jako predan način promatra svijet oko sebe i zna sve o svim stanovnicima okruga, poprilično riskira život dok se smuca po napuštenim kućama i okolnim šumama, a jedno neobično putovanje odvesti će ga do zaboravljenog mjesta koje skriva mnoge mračne tajne. Vrlo zanimljiva krimi priča, spletke, intrige i laži su na svakome uglu, a tajne se otkrivaju malo pomalo. U jednome trenutku jezivo, u drugome krvavo i sve u svemu jako interesantno.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…