Preskoči na glavni sadržaj

Jorge Bucay i Silvia Salinas- "Voljeti se otvorenih očiju"

U izdanju Fraktura

Što zapravo znači voljeti se? Kako razgovarati sa partnerom i kako se ponašati u vezi? Kako održati tu ljubavnu vezu normalnom bez previše konflikata i bacanja namještaja? Zvuči kao selfhelp knjiga, jel da? Pa u neku ruku to i jest knjiga samopomoći, ali ovakvu do sada nikad nisam čitala. Ova knjiga ima radnju za razliku od većine knjiga toga žanra, i to kakvu radnju, wow... oduševila me. Inače ne čitam knjige samopomoći, ali rekla sam da ću ovoj dati šansu i nisam požalila.

Roberto jednoga dana dobije mail, shvati da se tu radi o nekoj zabuni pa ni ne čitajući, obriše ga i pravi se kao da se to njega ne tiče. Sa slijedećom porukom on napravi isto, ali kada stigne treća poruka Roberto odluči to malo pomnije proučiti. Mailovi dolaze od Laure, a namijenjeni su Fredyju sa kojim bi Laura trebala objaviti knjigu, pa oni tako razmjenjuju dojmove i iskustva iz svojih psihoterapeutskih zvanja. Knjiga koju oni žele objaviti trebala bi govoriti o ljubavi i nedostatku iste, o održavanju veza, o zavisti i očaranosti te o ljubomori i kako ona utječe na vezu. Koji su pravi, a koji krivi odgovori koje možete izreći svome partneru i kakav će svaki odgovor imati učinak na vas ili vašu vezu.

Roberto tako svakodnevno prima mailove i čita njihov sadržaj i napokon shvati kako Laura zapravo piše jako realne i istinite stvari te se počinje osjećati kao da piše o njemu samome. U čestim je sukobima sa svojoj djevojkom Cristinom, svađaju se i zbog najmanje sitnice i Roberto vidi da ta veza vodi kamo i sve njegove bivše veze...ka propasti. Pokušava razgovarati sa Cristinom na način kako je opisala Laura u svojim mailovima da ona razgovora sa parovima koji joj dolaze na savjetovanje kako bi očuvali i učvrstiti odnose, ali shvaća kako to nema učinka. Oni se razilaze u nekom odmarajućem procesu, ali Robeto joj se više ne želi javiti već se posveti pisanju odgovora na Laurine mailove i preuzima Fredyjev identitet. Tek kada se ponovno Fredy javi Lauri, Roberto saznaje zašto je došlo do presretanja poruka između njih i odluči kako Laurine poruke želi samo za sebe. Zašto? Pa Laura mu se stalno mota po mislima, često razmišlja o njoj iako je uopće ne poznaje...sve mu se čini kako se zaljubio u nju.

Ali kako da sačuva svoj identitet, a ujedno da razgovara sa Laurom? Što ako Laura sazna da zapravo uopće ne razgovora sa Fredyjev? A što će se dogoditi kada Fredy sazna da mu je identitet ukraden. Hoće li se Roberto i Laura i osobno upoznati?

„Voljeti se otvorenih očiju“ doista je predivna ljubavna priča u kojoj Roberto kroz vlastita ljubavna iskustva pokušava otkriti gdje je pogriješio i što mu je dalje činiti kako bi pronašao smisao sebe i svojih osjećaja. U ovome romanu nalaze se tri knjige, prva je priča sa Robertove strane, dok se u drugoj pojavljuje Fredy sa svojim mailovima, a treća knjiga je Laurina priča. Radnja romana vrlo je pitka i romantična u mnogim pogledima, a mailovi su isključivo predivne teorije o tome kako voljeti i biti voljen te o idealnim okvirima za ljudski razvoj i suživot u paru. Isto tako u mailovima ćete pronaći brojne priče o ljubavnim problemima nekih od parova što su dolazili na Laurina savjetovanja, a vjerujem da će vas oduševiti i nekolicina spomenutih naslova romana. Roman je prepun prekrasnih citata, evo ovih nekoliko se mene posebno dojmilo:

„Kad volimo, vidimo više nego što se može vidjeti.“

„Zaljubiti se znači voljeti podudarnosti, a voljeti, zaljubiti se u različitosti.“

„Prihvatiti jedno drugo započinje sa prihvatiti sebe.“

„Nitko ne može sagraditi most iznad rijeke koju ne vidi.“

Eto...ponekad je kako piše u ovoj knjizi potrebno samo „...otvoriti se i vjerovati...“ i ako želite pročitati nježnu priču o ljubavi sa vrlo zabavnom i originalnom radnjom popraćenom tajanstvenim porukama onda je ova knjiga definitivno za vas.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo