Preskoči na glavni sadržaj

Miranda Dickinson- "A pogledaj me sad"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Nell je izgubila posao, a ujedno i dečka od kojeg je primila vijest o otkazu. Gajila je mnoge nade kako će njihova veza koja je stalno bila u usponima i padovima napokon uroditi nekim povoljnim rješenjem, ali jako se prevarila i više nije mogla podnijeti činjenicu da je upravo on bio taj zbog kojeg se sve u njenom životu promijenilo. Dobila je otpremninu i u samo nekoliko trenutaka odlučila je kako treba neku promjenu, nešto što će je maknuti od svih problema i stresa, treba joj putovanje. Iznenada nazove sestričnu sa kojoj je u djetinjstvu bila jako bliska i i dogovori sa njom kako će odsjesti kod nje u San Franciscu na dva mjeseca. Tjedan dana prije putovanja, napustila je stan koji je dijelila sa cimerima, preselila se u dom svojih roditelja i oprostila od najbolje prijateljice, te spakirala stvari i krenula u novu pustolovinu.

Nellin dolazak u San Francisco oduševio je sestričnu Lizzie i dvije su djevojke odlučile se dobro zabaviti u istraživanju i provodima. Nell već prvoga dana boravka u S. Franciscu ugleda nešto o čemu ona već dugo sanja. To je mali „dajner“, lokal američkog tipa koji povezuju sa filmovima iz pedesetih i to je upravo ono što bi Nell jednoga dana htjela imati. Opčinjena je i fascinirana te smatra kako još nije prekasno da ostvari taj svoj san. Zapravo je zanimljivo koliko novih stvari i ljudi joj život sada pruža, upoznala je u samo par dana vrlo razgovorljive taksiste, darkere koji kuhaju najbolju kavu na svijetu, žonglere koji su izgubili odvjetnički posao, vrlo ljubazan kraljevski par, a upoznaje i Njega. On je sasvim običan prolaznik koji se igrom slučaja zaleti u nju i prolije joj kave, ali možda baš i nije tako običan...on ostavlja snažan dojam i Nell ne može izbaciti iz glave njegovu pojavu.

Pa jesu li se Nell i tajanstveni muškarac upustili u ljetnu pustolovinu? Kakve on sve tajne krije? A što je sa dajnerom, hoće li Nell ostvariti taj san i napokon imati svoj lokal? Uh, a što je sa Nellinim bivšim dečkom...ili možda sadašnjim dečkom? Ima tu još svega zapravo, bit će puno uspona, lažnih nadanja, glupih obećanja i suza zbog razočaranja. Netko će slaviti, a netko plakati, netko će voljeti, a netko biti voljen. U svakom slučaju bit će napeto do samoga kraja.

„A pogledaj me sad“ zabavan je i duhovit roman, ali ima itekako snažnu priču o ljubavi i izdaji, priču o pravom smislu prijateljstva i odanosti svome snu. Fascinantan roman koji divno opisuje što znači nikada ne odustati i boriti se za ono što želimo, ostvariti svoje snove bez obzira na prepreke i izazove. Planiranje unaprijed ponekad može biti i korisno ako je dobro usmjereno. Kroz radnju super ćete se zabaviti u brojnim smiješnim situacijama, kovati ćete planove za budućnost i pomalo brinuti zbog gubitaka. Slaviti ćete svaki uspjeh i nadati se kako je ljubav odgovor na sva vaša pitanja. Možda padne i poneka suza, ne zbog tuge, već zbog malog razočarenja koje na kraju prerasta u nešto predivno. Nježna romantična priča pratit će vas tokom cijelog romana, držati vas u neznanju i davati vam ljubavi tek kap po kap sve dok bujica emocija napokon ne poplavi čitavo brdo sumnje. Neobična je ovo priča, sa luckastim i neodlučnim likovima te vrlo realnom i nadahnjujučom radnjom. Ukratko, čista petica.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Colleen Hoover-"Opasna ljubav"

Izdanje Naklada Neptun

Sada kada znam radnju ovog romana već sam pogled na naslovnicu oči mi puni suzama i nešto me opako steže oko srca. Da, ovo je jedan od onih romana koji ću dugo svima preporučati. Nešto ovako divno već dugo nisam pročitala. Priča je to koja kida dušu, a emocije su toliko jake da se riječima ne mogu opisati.

Miles se kao osamnaestogodišnjak zaljubi u djevojku koja se tek doselila u njegov grad i počela pohađati njegovu školu. Instantno Rachel i Miles postanu par, nerazdvojni i ludo zaljubljeni, ali sve se počinje kompicirati kada se Rachel i njena mama pojave na vratima Milesove kuće. Miles i Rachel postave svoja pravila, ali nije baš da ih poštuju. Ubrzo njihovi roditelji imaju veliku vijest, ali vijest njihove djece bit će puno veća. I već kada misle da su sve sredili, već kada se nadaju da će sve napokon biti dobro i baš onako kako treba, sudbina tu umiješa svoje prste i donese u njihove živote strašnu bol. Miles se tada zakune kako više nikada nikoga neće voljet…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…