Preskoči na glavni sadržaj

Marie Kondo- "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Pa dobro, možda je ipak vrijeme da u svoj kreativni nered uvedem malo reda. Mislim da sve mame, pa tako i ja, trčim kućom i sakupljam igračke razbacane po podu, odjeću koju klinci „spreme“ po stolcima i kauču, muževe cipele koje se uvijek nekako nađu baš u blizini stola...a da ne pričam kako se moj „materijal“ za izradu unikata nalazi doslovno u svakome ormaru i ladici. Sve to kad ja lijepo sakupim i vješto sakrijem izgleda jako uredno, pa još malo u ruke usisavača i krpe i moj je dom kao iz bajke...tako dugo dok klinci ne dođu iz vrtića ili muž sa posla. Eh smatram kako je normalno imati pomalo takvog nereda u kući još pogotovo ako imate djecu, ali ako si želite malo olakšati život onda je ovo knjiga baš za vas.

Njena se metoda spremanja zove KonMari i priča kako je važno uspostaviti neki red u kući te kako će nam to promijeniti cijeli život.Uredniji način života vratiti će vam samopouzdanje i imati ćemo više elana i motivacije za sređivanje životne situacije. Marie kaže kako je pokušala svaki dan baciti jednu stvar, ali budući da je puno stvari kupovala, te kupljene stvari jako su brzo preuzele vlast nad bačenim stvarima. Kaže i kako je pospremanje samo oruđe, a ne konačni cilj. Mudra žena.

Nadalje priča ona nama o ljudima koji gomilaju nepotrebne stvari, o načinu i kategorijama razvrstavanja te o tome kako bi pospremanje trebalo biti poseban događaj. Ali kako započeti cijeli proces...pa kaže da treba započeti bacanjem nepotrebnih stvari i to svega odjednom, a stvari koje spremamo neka dobro pregledamo i razmislim trebaju li nam one uopće i za što nam trebaju, a tada ako ih odlučimo zadržati da ih spremimo po kategorijama. Nećete vjerovati, ali Marie priča i kako slagati knjige!!! Ona dijeli knjige na opće, vizualne, praktične, beletristiku, časopise....svaka kategorija ima i tisuću potkategorija, dijeli ih i na pročitane i nepročitane, na one koje želimo zadržati i one koje ćemo prodati, pokloniti ili baciti. A najvažnije od svega Marie nam daje savjet koje knjige bi trebalo zadržati čak i nakon čitanja, a koje ne. Sve je to ona jako lijepo objasnila i dala mi ideju kako da složim svoje knjige na polici.

„Čuvajte stvari zato što ih volite, a ne-tek tako-“ ovo mi se jako sviđa i trebalo bi te definitivno primijeniti.
Priča nam teta Marie o još mnogim stvarima, o kovanicama, ambalaži, recikliranju, poklonima i uspomenama, daje nam stvarno zgodne i praktične savjete od kojih sam čak i ja neke usvojila i jako su mi se svidjeli.

„Najbolji način spremanje torbe je -druga torba.“ ...e ovo mi je mrak ideja i znate što...savršeno funkcionira i uštedjela sam puno prostora, stoga žene vjerujte ovo je ideja za 10+. Uz ovaj savjet o spremanju torbica dobit ćete i brdo ideja kako srediti svoje ručne torbe pa da u njima nije raspon stvari- od igle do aviona.

Znači zaključak iz svega je ovakav...ovo je itekako knjiga samopomoći, ali ova vam knjiga nimalo neće dirati vašu psihu, već vam samo praktičnim savjetima ukazati kako da si život učinite lakšim i jednostavnijim što se tiče spremanja kuće. „Okruženost stvarima koje donose radost čini vas sretnim.“...mislim da je to nešto što nam svima treba.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo