Preskoči na glavni sadržaj

Chimamanda Ngozi Adichie- "Amerikana"

U izdanju V.B.Z. online bookshop & club

Ifemelu i Obinze zaljubljeni su još od tinejdžerskih dana, ali zbog vojne diktature napuštaju Nigeriju i odlaze svatko svojim putem, lijepa Ifemelu odlazi u Ameriku na studij, a Obinze se nada kako će joj se jednoga dana pridružiti. Putovi im se u potpunosti razilaze i dok Ifemelu u Americi piše blog o rasnim problemima u Americi, Obinze igrom slučaja odlazi u London gdje se počinje baviti vrlo opasnim i ilegalnim poslom.

Ifemelu godinama kasnije mnogo je samouvjerenija čemu su je podučili brojni porazi ali i pobjede. Upravo je prekinula sa dečkom i smatra kako je vrijeme da se vrati u Nigeriju. Koliko je pametna ta njena odluka? Još za boravka u Americi saznajemo koliko je Ifemelu bilo teško zaposliti se, studirala je komunikologiju, ali nikako nije mogla naći posao na tom području. U toku traganja za poslom susreće se sa brojnim izazovima, nude joj se poslovi „masaže“ i ona sve više razmišlja što joj je činiti kako bi se što prije zaposlila te kako bi mogla platiti školovanje i stanarinu, ali teško je jer na svakom se koraku susreće sa pitanjima rasnih uvjerenja, a osobe sa kojima je u kontaktu skrivaju brojne tajne. Ifemelu uz pomoć prijateljice postaje dadilja, a tada upoznaje i Curta koji joj u svega par trenutaka postaje dečko.

Obinze sada živi u Nigeriji, obogatio se i ima divnu obitelj, ali je li to upravo ono što je tražio, je li to njegova sreća? Hoće li se Ifemelu ipak vratiti u svoju domovinu? Što će se događati između nje i Obinzea u toku svih tih godina? Da li je njihova ljubav i dalje ono nešto što ih veže ili je to samo stvar prošlosti?

Ova predivna priča očarat će vas na više razina, saznat ćete koliko je teško suočiti se sa mržnjom prema imigrantima i koliko je zapravo često pitanje rasizma. Hrabri roman koji će vam otvoriti oči kroz brojne duhovite dijaloge, uvesti vas u divnu radnju koja se proteže svijetom u potrazi za snagom i pravom ljubavi. Itekako je ova priča snažna dok istražuje vrijednost rase i identiteta , ali je i jako nježna dok nam gubitkom, patnjom i čežnjom pokazuje što znači voljeti, voljeti nekog koga ti srce voli ali i kako voljeti domovinu. Ovo je velika priča o ljubavi, sanjarenju, ciljevima te životu u emigraciji. Priča je ovo i o politici te nam realno prikazuje svijet u kojem živimo.

Roman „Amerikana“ odličan je, zanimljiv i nadasve živopisan, Ifemelu nam u detalje prepričava svoje djetinjstvo i kako je od buntovne i neposlušne djevojčice postala odrasla žena sa čvrstim stavovima. Majka joj se okrenula vjeri i sve odgovore tražila u vjerskom spasenju što je Ifemelu još samo više tjeralo da bude drugačija. Zanimljiva je i Obinzeova priča o tome koliko je bio popularan u školi i kako ga je život natjerao da napokon odraste i prihvati cijenu loših odluka. A saznajemo i tešku priču Ifemeline tete koja postaje samohrana majka u potrazi za novim životom koja muku muči sa sinčićem koji je agresivan u školi. Radnja ove priče jako je slojevita i saznajemo puno čimbenika koji su promijenili živote dvoje mladih ljudi koji su otišli u svijet u potrazi za nečim boljim da bi na kraju to ljepše i bolje našli upravo u svoju domovinu. Likovi nam pričaju jako neobične i zabavne priče, priče koje su prepune potisnutih, ali nimalo zaboravljenih osjećaja i koje su im pomogle da shvate što je život, samo je pitanje hoće li se i ona divna mladenačka ljubav ponovno roditi kako bi preživjela ili kako bi patila.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…