Preskoči na glavni sadržaj

Christina Dodd- "Oteta nevjesta"

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Princeza Sorcha i princ Rainger upoznali su se još u djetinjstvu, nisu previše vremena provodili zajedno, ali kada bi se vidjeli Rainger bi obavezno zezao Sorchu oko boje njene kose za koju je rekao da je kao mrkva, na što bi se ona naljutila i ostala uvrijeđena. Znala je kako on voli zbijati šale na njen račun i svaki bi puta izveo neku psinu kako bi je zadirkivao i naveo je da se naljuti. Bilo kako bilo, oni su bili obećani jedno drugome, zaručeni i predodređen im je bio brak kako bi oboje nastavili svoju lozu i zauzeli svoje mjesta na prijestolju.

Kako je Sorcha bila krunska princeza bilo je jasno da se treba ponašati u skladu sa time oko čega se pobrinula njena baka i kroz godine podučila je apsolutno svemu. Znanost, umjetnost, zemljopis, umijeće vladanja državom, pravo i oštre debate, sve je to Sorcha savladala iako joj bakina tortura nimalo nije bila draga, ali znala je da joj baka želi samo najbolje. Revolucija je donijela nevolje te su Sorcha i njene dvije sestre morale u velikoj tajnosti napustiti svoju domovinu. Clarice i Amy poslane su u internat, a Sorcha je bila odvojena od njih i smještena u samostan.

Rainger je prijevarom zarobljen i odveden u tamnicu gdje je bio mučen i svako malo pretučen. DuBelle je zauzeo prijestolje koje je bilo namijenjeno Raingeru i vladao je kao pravi tiranin ne mareći za svoje pučane i njihove potrebe, ali bilo mu je najvažnije ponižavati Raingera. U godinama zarobljeništva Rainger je svašta pretrpio, ali najgore od svega bilo ja kada je morao kleknuti pred duBelle i tražiti milost, tada se zakleo kako više nikada pred nikim neće kleknuti i kako se više nikome neće ispričavati ni za što.

Dok je bila u samostanu do Sorche su došle glasine kako je njen zaručnik umro. Bilo je vrijeme da se Sorcha vrati u svoju domovinu iako plaćenici još uvijek tragaju za njom. Skromni će joj se ribar pridružiti na tom putovanju i učiniti sve kako bi zaštitio krunsku princezu. I tek tu počinje prava priča, sve ovo samo je bio uvod u nešto posve drugačije, nešto što će biti prava pustolovina. Sorcha putuje prerušena, ali nije joj ni na kraj pameti kako i ribar nije samo ribar. Kakve će sve zgode doživjeti na svome putovanju? U kakve li će se samo probleme uvaliti? Hoće li sačuvati žive glave? A što će biti sa prijestoljem princa Raingera? Uh, mnogo pitanja...ali svi se odgovori kriju unutar ove predivne priče koja ne priča samo o revoluciji i osvajanjima, ne, nije to samo priča o nesretnim događajima iako ima i tuge i boli i patnje, a i mućenja, to je uvelike priča i o ljubavi te o prelijepom zaljubljivanju.

„Oteta nevjesta“ koliko je pustolovan toliko je i romantičan roman, nabijen strastima i neočekivanim događajima, a laži su sastavni dio života glavnih likova. Ta divna mala naivna krunska princeza očarat će vas u trenu svojoj nevinom pojavom i znatiželjom koja nema granica. Ona se na tom putovanju jako mijenja i svakim se danom susreće sa novim izazovima od kojih su neki jako senzualni, dok su drugi na rubu suza pomiješani sa mnogo straha. Ova priča zanimljiv je spoj povijesnih činjenica, borbe za vlast i ljubavne romanse, zaista divno štivo koje će vas povesti u neki novi svijet u kojem se na vlast dolazi prijevarama, gdje ljubavnice diktiraju tempo svojim gospodarima, gdje se prinčevi iz inata vjenčaju sa princezama kako bi domovinu oslobodili vlasti strašnoga tiranina.

Intrige, laži i zasjede upravo su ono što ovoj priči daje napetost, a način na koji se bahati i ponosni prinčevi pretvaraju u nježne i romantične duše pokazat će vam kako je ljubav nešto najljepše i najbolje što vam se može dogoditi i kako je zbog nje itekako vrijedno kleknuti. Što se dogodilo sa ostale dvije princeze saznajte iz prethodnih nastavaka „Jedne čudesne večeri“ i „Bosonoga princeza“, a od mene itekakva preporuka, ove romane jednostavno morate pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…