Preskoči na glavni sadržaj

Emma Healey- "Elizabeth je nestala"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Maud je divna starica, jako zaboravna, ali stvarno brižna osoba. Ona zaboravlja apsolutno sve i stvari koje čini u tren oka postanu velika nepoznanica. Skuha čaj i zaboravi ga popiti pa opet skuha drugi, ode u dućan sa popisom stvari koje mora kupiti, ali kupi nešto posve drugo i nebitno, ode liječniku pa već za par trenutaka zaboravi zašto je bila u bolnici, zove doktora u kućni posjet nekoliko puta tjedno i svako malo odlazi na policiju kako bi prijavila Elizabethin nestanak. Opsesivno sakuplja limenke kompota, optužuje njegovateljicu da je potkrada, a kćer Helen svako malo izbaci iz kuće zbog neobičnih epizoda u kojima je savlada bijes i nemoć. Sama je i stara te puno razmišlja o svojoj prijateljici Elizabeth za koju je uvjerena da je nestala. Maud obilazi kuću u kojoj živi Elizabeth, ali svoju prijateljicu tamo ne nalazi, zapravo kuća izgleda kao da u njoj nitko ne živi. Elizabethin sin kaže kako je njegova majka sasvim u redu, Helen smatra kako Maud brine bez veze, ali nitko ne shvaća što se zapravo događa. Je li Elizabeth stvarno nestala? Gdje je i zašto se povremeno ne javi svojoj prijateljici Maud?

Ova priča ima još jednu priču, Maud se prisjeća svoga života sa roditeljima i svoje sestre Sukey koja je ubrzo nakon što se udala za Franka nestala. Nitko nije znao je li kamo otputovala, je li oteta ili nešto treće, ali nestala je i nikome se nije javila. Maud mnoge sadašnje i prošle događaje povezuje u jednu cjelinu i tako mi malo pomalo saznajemo što se sve događalo sa njenom sestrom i kroz što su djevojke prolazile u svojim mladim danima. I dok Maud rješava dva slučaja nestalih osoba mi polako zavirujemo u čudan svijet zaboravljenih događaja. Što se dogodilo sa Sukey i njenim mužem saznajte kroz odlične psihološke profile i priču koja je ponovno oživjela nakon dugih niz godina.

„Elizabeth je nestala“ uzbudljiv je psihološki triler uz koji ćete se nasmijati do suza, strepiti do besvijesti i pucati od napetosti. Stvari se rješavaju polako, ali sigurno, a svaki trag koji Maud nađe ubrzo ga izgubi, odnosno zaboravi, pa nam takve situacije stvaraju dodatnu napetost i nađete se kako doslovno vičete Maud da je to sve već vidjela, zapisala ili doživjela. Likovi su savršeno i vrlo detaljno opisani pa lako ulazimo u njihove glave i prepuštamo se priči koja vodi u nepoznato. Ovaj roman koliko je zabavan toliko je i uznemirujuć, a ujedno i šokantan kada saznajemo sve o zločinu starom sedamdeset godina. Zapravo bi mogli reći kako je ovo jedan odličan krimi roman jer ima apsolutno sve elemente dobru priču učiniti savršenom i jako mističnom. Koliko vas je Maud nasmijala toliko će vas otkrivanje strašnog zločina uzdrmati, past ćete u ruke nepovjerljivoj „detektivki“ Maud i njenim ludim idejama koje ima apsolutno o svim stvarima koje je okružuje. Zaista odličan roman, pun crnog humora i zanimljive pozadinske priče stoga knjigu u ruke pa i vi saznajte kamo su Elizabeth i Sukey nestale.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…