Preskoči na glavni sadržaj

Emma Healey- "Elizabeth je nestala"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Maud je divna starica, jako zaboravna, ali stvarno brižna osoba. Ona zaboravlja apsolutno sve i stvari koje čini u tren oka postanu velika nepoznanica. Skuha čaj i zaboravi ga popiti pa opet skuha drugi, ode u dućan sa popisom stvari koje mora kupiti, ali kupi nešto posve drugo i nebitno, ode liječniku pa već za par trenutaka zaboravi zašto je bila u bolnici, zove doktora u kućni posjet nekoliko puta tjedno i svako malo odlazi na policiju kako bi prijavila Elizabethin nestanak. Opsesivno sakuplja limenke kompota, optužuje njegovateljicu da je potkrada, a kćer Helen svako malo izbaci iz kuće zbog neobičnih epizoda u kojima je savlada bijes i nemoć. Sama je i stara te puno razmišlja o svojoj prijateljici Elizabeth za koju je uvjerena da je nestala. Maud obilazi kuću u kojoj živi Elizabeth, ali svoju prijateljicu tamo ne nalazi, zapravo kuća izgleda kao da u njoj nitko ne živi. Elizabethin sin kaže kako je njegova majka sasvim u redu, Helen smatra kako Maud brine bez veze, ali nitko ne shvaća što se zapravo događa. Je li Elizabeth stvarno nestala? Gdje je i zašto se povremeno ne javi svojoj prijateljici Maud?

Ova priča ima još jednu priču, Maud se prisjeća svoga života sa roditeljima i svoje sestre Sukey koja je ubrzo nakon što se udala za Franka nestala. Nitko nije znao je li kamo otputovala, je li oteta ili nešto treće, ali nestala je i nikome se nije javila. Maud mnoge sadašnje i prošle događaje povezuje u jednu cjelinu i tako mi malo pomalo saznajemo što se sve događalo sa njenom sestrom i kroz što su djevojke prolazile u svojim mladim danima. I dok Maud rješava dva slučaja nestalih osoba mi polako zavirujemo u čudan svijet zaboravljenih događaja. Što se dogodilo sa Sukey i njenim mužem saznajte kroz odlične psihološke profile i priču koja je ponovno oživjela nakon dugih niz godina.

„Elizabeth je nestala“ uzbudljiv je psihološki triler uz koji ćete se nasmijati do suza, strepiti do besvijesti i pucati od napetosti. Stvari se rješavaju polako, ali sigurno, a svaki trag koji Maud nađe ubrzo ga izgubi, odnosno zaboravi, pa nam takve situacije stvaraju dodatnu napetost i nađete se kako doslovno vičete Maud da je to sve već vidjela, zapisala ili doživjela. Likovi su savršeno i vrlo detaljno opisani pa lako ulazimo u njihove glave i prepuštamo se priči koja vodi u nepoznato. Ovaj roman koliko je zabavan toliko je i uznemirujuć, a ujedno i šokantan kada saznajemo sve o zločinu starom sedamdeset godina. Zapravo bi mogli reći kako je ovo jedan odličan krimi roman jer ima apsolutno sve elemente dobru priču učiniti savršenom i jako mističnom. Koliko vas je Maud nasmijala toliko će vas otkrivanje strašnog zločina uzdrmati, past ćete u ruke nepovjerljivoj „detektivki“ Maud i njenim ludim idejama koje ima apsolutno o svim stvarima koje je okružuje. Zaista odličan roman, pun crnog humora i zanimljive pozadinske priče stoga knjigu u ruke pa i vi saznajte kamo su Elizabeth i Sukey nestale.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…