Preskoči na glavni sadržaj

Lauren Groff- "Sudbe i srdžbe"

Izdanje Profil

Priča je ovo o jednom paru koji se luđački zaljubio i jako mladi vjenčali su se na brzaka, razočarali svoje obitelji, bili odbačeni od svih, ostali bez nasljedstva i krenuli svojim putem. Voljeli su se jako, iskreno i nije im bilo važno što žive u siromaštvu i što uživaju u sitnicama. Mathilde zanosna i povučena, Lotto propali glumac, veliki sanjar i bivša muška kurva, narcis. Svijet je oko njih prolazio kao po traci, Mathilde zaposlena, Lotto bez glumačke karijere, snovi se ne ostvaruju, a godine lete. Njihova je ljubav i dalje bila jako i svi su im prijatelji zavidjeli na toj predanosti braku i idiličnoj vezi, a kada je Mathilde otkrila Lottov sakriveni talent, on je od propalog glumca postao poznati pisac kazališnih drama. Tek kada jednog dana Lotto uhvati jedan par „na djelu“ on načuje razgovor iz kojeg shvaća kako mu ženu smatraju starom zapuštenom vješticom, a njega gledaju kao na jadnog debelog lika koji žudi za djecom.

Tonuo je, dan za danom i shvaćao kako je sve istina što su prijatelji pričali. Pisanje drama više ga nije činilo sretnim. Nekada bili su uzor ljubavi, a sada su samo zapuštena žena i depresivan muž. Što im se to dogodilo? Na četrdeseti je rođendan otkrio nešto novo, novu želju, novu strast koja ga je impulzivno vodila i morao je to iskusiti, pisat će opere. Ta ga je pomisao odvela na mnoga neobična putovanja, izašao je iz tmurnog i pijanog stanja i krenuo dalje. Ali sve se mijenja kada Lotto sazna veliku Mathildinu tajnu, nešto što je krila od njega i to ga dovodi do njegovog kraja.

„Sudbe i srdžbe“ roman je pisan u dva dijela, u dijelu koji se zove „Sudbe“ saznajemo sve o Lottovom životu kada je bio dijete te pratimo njegov život sa Mathilde. Doznajemo za sve uspone i padove, za sve pokušaje da se Lotto nađe u svome spisateljskom poslu, a pratimo i živote njihovih prijatelja koji su itekako burni. Ovo što sam vam napisala o radnji to je sve iz prvog dijela, a o radnji iz drugog dijela mogu samo reći kako će vas ostaviti bez tekst. U tom drugom dijelu pod nazivom „Srdžbe“ saznajemo pravu istinu o svemu. Saznajemo da Mathilde baš i nije bila onako nevina kako je to izgledalo i sve u što je Lotto vjerovao zapravo je bilo lažno. Mathilde je imala velike tajne i samo je ona znala zašto nikada nije imala djecu sa Lottom, zašto je živjela povučeno i što je dovelo do raspada odnosa između Lotta i njegove majke. A saznajemo i kako je Mathilde živjela bez Lotta i što se sve događalo kada je on bio na spisateljskoj turneji u potrazi za inspiracijom. Mnoge nepoznanice dobit će svoj smisao i svoje odgovore.

Predivna je ovo priča o braku i iskrenosti, o ljubavi i osveti, savršen roman koji će vas odvesti na divno putovanje kroz život jednog bračnog para, čiji su životi bili jedna velika laž i čiji je brak bio sve samo ne idila. Fascinantna priča zarobit će vas u trenu i nakon što saznate cijelu priču ostat ćete itekako zatečeni i šokirani. Bračni život Lotta i Mathilde opstao je samo zahvaljujući lažima i neizrečenim osjećajima, a jedna je tajna sve to promijenila i u trenu se sve preokrenulo. Tajne će postati dio stvarnosti ali tek onda kada za bilo kakvu promjenu bude prekasno. Ovaj je roman vrlo intiman i zadivljujuć, sve je prepuno strasti, požude i izdaje, sve je sakriveno i sve je puno boli. Roman je ovo koji jednostavno morate pročitati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…