Preskoči na glavni sadržaj

Jojo Moyes- "Posljednje pismo tvojeg ljubavnika"

Izdanje Profil

Ellie je novinarka, trideset dvije su joj godine i ima aferu sa oženjenim muškarcem za kojega se potajno nada da će jednoga dana ostaviti svoju ženu. Prijatelji joj govore kako ta veza nema sretnu budućnost, ali ona ne želi u to vjerovati. Tražeći priču kojom bi spojila prošlost i sadašnjost, u starom arhivu pronalazi pismo, ljubavno pismo staro otprilike četrdeset godina i kreće u istraživanje. Rokovi su ubitačni, priča poprima cjelinu te se Ellie i sama pronalazi u nesretnom sklopu događaja koji se ovio oko muškarca novinara i žene koja je bila udana za drugoga.

Predivna pisma odvode Ellie u 1960.godinu, kada je preljub značio izopčavanje iz društva i kada žene nisu smjele biti dovoljno pametne da otvoreno pričaju u društvu muškaraca. Jedna od tih žena bila je i Jeniffer, supruga bogataša koji ju je doživljavao kao predmet hvalisanja. Nije bila sretna u braku i spas je pronašla u zagrljaju mladog novinara Anthonya. Njihova tajna veza svodila se na pisma slana u pretinac te povremene sastanke čim bi im se pružila prilika. Bili su sretni zajedno, ali Jeniffer nikako nije mogla smoči snage da ode od muža, a kada je napokon shvatila kakve tajne krije njen muž, odvažila se i krenula u susret Anthonyu. Ali bilo je prekasno i vrlo kobno, doživjela je nesreću nakon koje se više ničega nije mogla sjetiti. Oporavak je bio težak i bolan, a nakon nekoliko tjedana u svojoj kući pronalazi ljubavna pisma te i sama kreće u potragu za miserioznim muškarcem kojeg je očito jako voljela.

Sudbina je okrutna, Jeniffer je rastrgana između muža kojeg ne voli i muškarca kojega se ne može sjetiti. Svi skrivaju istinu od nje, ali ona ne odustaje. Hoće li Jeniffer pronaći svog voljenog ili je pomalo prekasno za to? Hoće li napustiti muža i napokon sreću pronaći sa Anthonyem? Opsežna je radnja ovog romana i možda ovako ugrubo priča djeluje sjetno, ali ima tu još mnogo toga što vam neću otkriti, a što itekako dirne u srce i vrati vam vjeru u onu pravu ljubav koja se možda i u ovome trenutku krije odmah iza ugla.

Ellie kopa u srcu arhiva i dolazi do šokantnog otkrića koje će ljubavnu priču iz prošlosti oživjeti u sadašnjosti, a pritom se i sama zaljubi. Dovoljno sam vam otkrila, a na vama je da saznate što se dalje događalo sa Jeniffer, Anthonyem i Ellie. Njihove su priče burne, nevjerojatne, šokantne i predivno romantične. Njihovi životi pišu neku novu ljubavnu priču uz koju ćete spoznati što je snaga, moć i izdaja. Shvatit ćete koliko je ponos gadna stvar, a uz to i kako riječi ponekad nisu dovoljne. Ovaj je roman priča u priči, a one se na kraju ujedinjuju u posve novom svijetu i postanu živi dokaz kako se kroz godine sve može promijeniti, a samo istinska ljubav ostaje vječna. Prikazana je savršena psihološka strana svih likova i dok polako ulazimo u glave naših zaljubljenih sanjara otkrivamo ujedno i duboke rane koje su im obilježile život.

Autorica je u ovu predivnu priču divno ukombinirala isječke iz raznih pisama i ljubavnih sms poruka koje na mnoge načine prikazuju neobičnu ljubav, moć ostavljanja i suze ostavljenog. Dugo mi je ovaj roman stajao na polici, a sada ga ne mogu ispustiti iz ruku i čak i dok ovo pišem svako malo zavirim između korica da pročitam predivna pisma prepuna topline, boli, tuge i ljubavi, a sve u samo nekoliko napisanih riječi. „Posljednje pismo tvojeg ljubavnika“ priča je koja uzdiže, očarava i iznenađuje, priča o strasti, preljubima i gubitku, priča koja oduzima dah.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo