Preskoči na glavni sadržaj

E. Lockhart- "Lažljivci"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Obitelj Sinclair, bogata, moćna i ugledna, otac sa tri kćeri, privatni otok i skupina djece pod nadimkom Lažljivci. Priča je ovo o Gatwicku, Mirren, Jonathanu i Cadence, skupini prijatelja i rođaka koji su svake godine ljeto provodili na obiteljskom privatnom otoku. I sva su im ljeta bila divna, plivanje, zabava, ronjenje, tenis i ljubavna priča, sve do petnaestog ljeta kada je velika tragedija sve promijenila. Djeca više nisu bila djeca, bilo im je petnaest godina i znali su kako njihove majke žude za djedovim nasljedstvom, slušali su svađe, znali su razloge, bojali su se kako će sve biti uništeno ako se obitelj raspadne i kako se nikada više neće vidjeti. Znali su to i odlučili su stvar uzeti u svoje ruke. Vrlo nepromišljeno, u potpunom afektu napravili su nešto jako loše, htjeli su ujediniti obitelj, lišiti ih svađa i umišljenog ponašanja, ali stvari su krenule u krivom smjeru i tragedija je ušetala u živote obitelji Sinclair.

Ne želim vam spojlati pa vam više neću dalje govoriti o radnji iako imam jaku potrebu nekome ispričate sve u detalje, ali vam mogu reći kako se osjećam nakon čitanja ovog savršenog psihološkog trilera, ove drame koja se odvijala u samom središtu idile i savršenstva, gdje su ponos i prkos najvažniji, gdje je bogatstvo sve zbog čega se živi i gdje je ljubav nešto što tražimo povećalom. Nakon ove priče moram uzeti par dana rezerviranih za razmišljanje o prioritetima, o ljubavi i ponajviše o obitelji. Moram posložiti misli jer ova me priča koliko rastužila toliko i razljutila, koliko me raznježila toliko me i šokirala. Jedna sasvim nevina priča postala je dojmljivo štivo o jednoj djevojci koja na najgori mogući način saznaje što su vrijednosti obitelji i što znači izgubiti voljene osobe.

Već od početka znamo da se nešto dogodilo, ali kako je radnja prava obmana, roman se i dalje čita kao da se ništa važno nije dogodilo i cijelu istinu saznajemo tek na zadnjih par stranica kada se Cadence napokon prisjeća svega što je petnaestog ljeta bilo uništeno. Onaj svijet idile se ruši sa svakom stranicom i sve je više bijesa i opiranja, a sve manje shvaćanja i prihvaćanja. Ta je obitelj davno izgubila smisao, ta je obitelj iskusila gorku sudbinu i ta će obitelj zauvijek biti obilježena, a Cadence će zauvijek osjećati krivnju.

Zaista iznenađujuće i uzbudljivo štivo, napetost raste sa svakom stranicom i iako već znamo da se nešto dogodilo, žudimo za istinom i strepimo pred time što dolazi, a dolazi nešto šokantno, nešto čemu se sigurno niste nadali kada ste počeli čitati ovaj roma. Nije to ljetna teen pričica sa happy endom, to je potresna i intrigantna priča o obitelji, roditeljstvu, prioritetima i ljubavi koja se ne može kupiti novcem. Priča je to koja me radnjom odmah uvukla u tu obitelj, saznajem mnoge tajne, vidim površnost u odnosima, gledam djecu koja pate, nadam se kako će sve to nekako doći na svoje i onda me kao grom iz vedra neba pogodi bol, tuga i suze. Raspadam se i kao što Cadence kaže-krvarim. Kratka je to pričica i zbog toga ne dajte da vas uvod obeshrabri, budite uporni u čitanju jer već nakon četrdeset stranica postaje napetije, uzbudljivije i prepuno misterije.

Roman je to koji je ispunio sva moja očekivanja, dao mi je savršen prikaz neslaganja u obitelji, zavist koja ruši granice postojanja, dao mi je razlog da razmišljam o boli, ali dao mi je i predivnu ljubavnu priču, a najbolje od svega dao mi je širom otvorene oči da spoznam koliko laži mogu biti pogubne. Vrlo impresivno djelo koje vas neće ostaviti ravnodušnima, moja velika preporuka.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…