Preskoči na glavni sadržaj

E. Lockhart- "Lažljivci"

Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Obitelj Sinclair, bogata, moćna i ugledna, otac sa tri kćeri, privatni otok i skupina djece pod nadimkom Lažljivci. Priča je ovo o Gatwicku, Mirren, Jonathanu i Cadence, skupini prijatelja i rođaka koji su svake godine ljeto provodili na obiteljskom privatnom otoku. I sva su im ljeta bila divna, plivanje, zabava, ronjenje, tenis i ljubavna priča, sve do petnaestog ljeta kada je velika tragedija sve promijenila. Djeca više nisu bila djeca, bilo im je petnaest godina i znali su kako njihove majke žude za djedovim nasljedstvom, slušali su svađe, znali su razloge, bojali su se kako će sve biti uništeno ako se obitelj raspadne i kako se nikada više neće vidjeti. Znali su to i odlučili su stvar uzeti u svoje ruke. Vrlo nepromišljeno, u potpunom afektu napravili su nešto jako loše, htjeli su ujediniti obitelj, lišiti ih svađa i umišljenog ponašanja, ali stvari su krenule u krivom smjeru i tragedija je ušetala u živote obitelji Sinclair.

Ne želim vam spojlati pa vam više neću dalje govoriti o radnji iako imam jaku potrebu nekome ispričate sve u detalje, ali vam mogu reći kako se osjećam nakon čitanja ovog savršenog psihološkog trilera, ove drame koja se odvijala u samom središtu idile i savršenstva, gdje su ponos i prkos najvažniji, gdje je bogatstvo sve zbog čega se živi i gdje je ljubav nešto što tražimo povećalom. Nakon ove priče moram uzeti par dana rezerviranih za razmišljanje o prioritetima, o ljubavi i ponajviše o obitelji. Moram posložiti misli jer ova me priča koliko rastužila toliko i razljutila, koliko me raznježila toliko me i šokirala. Jedna sasvim nevina priča postala je dojmljivo štivo o jednoj djevojci koja na najgori mogući način saznaje što su vrijednosti obitelji i što znači izgubiti voljene osobe.

Već od početka znamo da se nešto dogodilo, ali kako je radnja prava obmana, roman se i dalje čita kao da se ništa važno nije dogodilo i cijelu istinu saznajemo tek na zadnjih par stranica kada se Cadence napokon prisjeća svega što je petnaestog ljeta bilo uništeno. Onaj svijet idile se ruši sa svakom stranicom i sve je više bijesa i opiranja, a sve manje shvaćanja i prihvaćanja. Ta je obitelj davno izgubila smisao, ta je obitelj iskusila gorku sudbinu i ta će obitelj zauvijek biti obilježena, a Cadence će zauvijek osjećati krivnju.

Zaista iznenađujuće i uzbudljivo štivo, napetost raste sa svakom stranicom i iako već znamo da se nešto dogodilo, žudimo za istinom i strepimo pred time što dolazi, a dolazi nešto šokantno, nešto čemu se sigurno niste nadali kada ste počeli čitati ovaj roma. Nije to ljetna teen pričica sa happy endom, to je potresna i intrigantna priča o obitelji, roditeljstvu, prioritetima i ljubavi koja se ne može kupiti novcem. Priča je to koja me radnjom odmah uvukla u tu obitelj, saznajem mnoge tajne, vidim površnost u odnosima, gledam djecu koja pate, nadam se kako će sve to nekako doći na svoje i onda me kao grom iz vedra neba pogodi bol, tuga i suze. Raspadam se i kao što Cadence kaže-krvarim. Kratka je to pričica i zbog toga ne dajte da vas uvod obeshrabri, budite uporni u čitanju jer već nakon četrdeset stranica postaje napetije, uzbudljivije i prepuno misterije.

Roman je to koji je ispunio sva moja očekivanja, dao mi je savršen prikaz neslaganja u obitelji, zavist koja ruši granice postojanja, dao mi je razlog da razmišljam o boli, ali dao mi je i predivnu ljubavnu priču, a najbolje od svega dao mi je širom otvorene oči da spoznam koliko laži mogu biti pogubne. Vrlo impresivno djelo koje vas neće ostaviti ravnodušnima, moja velika preporuka.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo