Preskoči na glavni sadržaj

Kristin Hannah- "Slavujeva pjesma"

Izdanje Znanje

Jedna se divna starica sprema napustiti kuću, kuću koju je voljela, kuću u kojoj je živjela posljednjih pedeset godina i u kojoj je proživjela mnoge sretne, ali i tužne dane. Sa sobom želi ponijeti samo jedan stari kovčeg čiji je sadržaj za nju od neprocjenjive vrijednosti. Kada pogleda sadržaj tog kovčega ona se sjeti svega i davna se prošlost opet pojavi pred njom.

1939.je godina i već dugi niz godina Vianne živi u gradiću Carriveau sa suprugom i kćeri. Vole se i uživaju u idiličnom kraju koji će veoma uskoro biti zahvaćen ratom. Sva će se ta idila u trenu prekinuti kada Nijemci prodru u Francusku i Viannein muž bude pozvan da se pridruži vojnim jedinicama. U međuvremenu njena sestra Isabelle je opet zbog svog oštrog jezika izbačena iz škole. Obje su imale teško djetinjstvo nakon što im je majka umrla i otac nakon povratka iz rata postao drugi čovjek, osoba koja se više ne želi brinuti o svojim kćerima, već jednoj ustupa dom, dok druga biva ostavljena i zaboravljena.

Sada se Isabelle ponovno vraća kući, dolazi na sestrin prag i sva njihova bolna prošlost postaje mučna sadašnjost.U toku povratka Isabelle upozna jednog mladića i u svega par dana zaljubi se u njega, što će biti jako bolno za nju kada je isti ostavi sa samo dvije riječi na papiru. Rat bukti, Viannein suprug se ne vraća kući, vlada glad i siromaštvo i povrh sve boli koju svakodnevno viđaju na ulicama u kuću im se doseli jedan mladi Nijemac. Buntovna Isabelle smatra kako je vrijeme da se nešto učini te se pridružuje pokretu otpora.

I tako dvije sestre prkose teškim vremenima, jedna pribrana, a druga impulzivna i nepromišljena, nađu se u situaciji kada je sigurnost zamijenjena strahom, a prijateljstvo stavljeno na kocku. Što ih sve čeka u borbi za život, smisao i ljubav?

Priča je ovo sa vrlo idiličnim opisima mirnog francuskog kraja, malog sela koje zvuči kao iz snova i samo je potreban tren da shvatite kako vas je priča obuzela i povela vas u nezaboravnu avanturu. Ujedno, ovo je priča o ljubavi i boli, prijateljstvu i izdaji. Dirljiva priča kroz koju shvaćate kako je ljubav važan element u borbi za slobodu i tu postajete svjesni činjenice koliko je ovo snažna priča. I koliko god sva ta ratna zbivanja bila teška i strašna, K. Hannah nam sve to priča sa čežnjom, nema brutalnih opisa ni stravičnih prizora, već samo tiha patnja koja uz nečujne jecaje klizi niz uplašena lica. „Slavujeva pjesma“ roman je prepun emocija i knedla stoji u grlo svako malo dok se kroz radnju isprepliću strah, strepnja i nada. Nešto zaista predivno doživjet ćete sa ovom pričom, nešto snažno što ostavlja trag, nešto što je oku nevidljivo, a živi u vašem srcu.

Još jednom je K. Hannah pokazala kakva je majstorica u pisanju ljubavno-obiteljskih romana koji vrve toplinom, savršenim psihološkim karakterizacijama likova te pričom koja ostavlja bez daha. Ovo je definitivno roman kojem ću se često vraćati.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

Monica McCarty- Strijela

Deveti roman iz serije Čuvari Visočja
Mozaik knjiga

Svaki roman iz ove serije sve je bolji kako se primičemo završetku, a sada mi je i puno jasnije zašto su mi prijateljice govorile da je Strijela savršen i najbolji roman iz serije dosad. Mogu bez problema reći kako mi se sviđa cijeli serijal, ali Strijela je dao neku drugu dimenziju svom tom ludilu oko rata i ljubavi. Ali krenimo redom...Znači, rat je, Škoti i Englezi, ratno stanje, usponi, padovi, pustošenja i spašavanja, sve je to uglavnom isto samo što u svakom romanu oženimo jednog od ratnika, vjernih Čuvara Visočja odanih svome kralju Robertu Bruceu. Pa ovoga puta je Gregor zvani Strijela na redu da ga se muči, proganja, spusti na zemlju i nauči pameti. Sviđa mi se što ovoga puta muškarac nema tako silan problem iza sebe, već samo malo zeznute uspomene i poneko poniženje, a uz to je i tražen, pa eto nije tu bilo ni potrebno puno drame. A super je što ovoga puta mlada djevojka, spašena od strane slavnih ratnika, postaje štićenica o…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…