Preskoči na glavni sadržaj

M.J.Arlidge- "Eci, peci, pec"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Zarobljeni ste u prostoru gdje nema ničega osim praznih zidova, izlazak nije u opciji jer se jedini izlaz ne može obiti, nitko ne čuje vaše krikove, vas ste dvoje sami i između vas je pištolj. Jedan od vas mora umrijeti kako bi drugi preživio...

Likovi ove priče nađu se u takvoj situaciji, oteti su i zatvoreni, stavljen je pred njih pištolj i jako teška odluka. Nije moguće preživjeti bez hrane i vode dulje od dva tjedna pa ako jedan ne umre kako bi se drugi spasio, oboje će zasigurno umrijeti od gladi. Priča je ovo o serijskom ubojici koji svoje frustracije iz djetinjstva lijeći na vrlo brutalan način, ali nitko nije slučajno odabran. Cijeli slučaj budno prati inspektorica Helen Grace koja u početku uopće ne vjeruje u istinitost događaja koje priča preživjela prva žrtva, ali kako se ubojstva redaju ona postaje sve više uvučena u nastalu situaciju. Žrtve su mladi zaljubljeni par, raskalašeni odvjetnici, majka i dijete, eskort dame...izgleda da nikako nisu povezani, ali Helen smatra kako između njih mora postojati neka poveznica.

Pred žrtve je stavljena gadna odluka, a priču pratimo iz raznih perspektiva kako žrtava tako i policajaca koji vode slučaj te psihijatra i tako saznajemo kako su se žrtve osjećaje prilikom otmice, ali i prilikom pokušaja bijega, a najgore je kada shvate kako im izlaza nema osim ako ne ubiju onog drugog. I tako od sebe naprave ubojice, a sa time će morati živjeti do kraja svojih života. Nema spasa i slobode ako ubijete onog drugog već samo krivnja koja svakim danom sve više raste. Isto tako pratimo i život ubojice, njeno mučno djetinjstvo, zlostavljanja od strane oca i njegovih prijatelja, saznajemo sve što ju je navelo da napravi strašan zločin i bijes usmjeri na postizanje takozvane pravde.

Kakva je to zapravo pravda ako njene žrtve iskonski pate, njihova nada za spas svakim danom odlazi u zaborav i sve više razmišljaju o zločinu kako bi sebe spasili. Ludilo i bol navest će ih da čine ružne stvari i da više ne mare da tuđi život već samo za svoj, samo pitanje je koliko su hrabri. Osim sa krivnjom oni koji prežive morat će se nositi i sa posljedicama.

„Eci, peci, pec“ psihološki je triler koji prodire u najdublje ljudske psihe, koji nas tjera do dobro promislimo što bi i sami učinili u takvoj situaciji te kako se natjerati na opstanak ako znadete kako morate nekoga ubiti i cijeli se život nositi sa tom krivnjom. Bolestan um ubojice zaprepastit će vas i šokirati, a njene zlobne igrice utjerat će vam strah u kosti. Zlostavljanja, mučenja i silovanja od male su djevojčice napravile ubojicu pomučenog uma i spremne kako sebi tako i drugima nanositi bol. Ali ova roman ima jako dobro razrađenu i priču unutar priče, uz strašne zločine tu je i priča o korumpiranim policajcima, o teškom životu nakon razvoda, opijanje, bol, ali i mogućnost ponovnog zaljubljivanja. Šokantna otkrića redaju se kao po traci i čine nezamislivu napetost. Svega tu ima pomalo, a sve zajedno čini lijepu cjelinu koja kroz napetu radnju ostavlja bez daha. Brutalno, zastrašujuće i bolno, štivo koje se ne ispušta iz ruku iako vam trnci prolaze tijelom. Definitivno prava poslastica za ljubitelje mračnih i jezovitih trilera.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga

Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju iveliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka.

„U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“

Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i želio da…