Preskoči na glavni sadržaj

Nemanja Milićević- "Slasna polja"

Knjizevna Omladina Srbije

Tajni junak bez imena, iscrpljena osoba koja je sklona odgovore tražiti u vjeri, shvaća kako je vrijeme za bijeg. Sve je pomno isplanirao i pripremio se za izazove koji ga čekaju, ali negdje duboko u sebi znao je da bi najviše problema mogao imati sa samim sobom, odnosno svojim alter-egom koji mu nedvojbeno stvara probleme. Motiviran je i vjeruje kako će mu bijeg od svakodnevice priuštiti novu vrstu slobode, novi vjetar u leđa dok hita prema ljubavi, strasti i porocima. Ali ta početna zanesenost jako brzo splasne kada u njegovom zamišljenom svijetu nastaje kaos, ispreplitanje dobra i zla, sna i jave donosi mnoge probleme. Nema reda, nema discipline, nema granica, svijet postaje teza između kultura i civilizacija te života i smrti.

Glavni lik ove priče spoznaje neku drugu stranu života, gdje vladaju svjetlo i tama i tu shvaća kako je njegova sloboda jako upitna, a kako njegova podvojena ličnost sve više dolazi do izražaja.

,,Slasna polja'' odličan je putopisni triler koji predstavlja savršenu kombinaciju dviju osoba u nama, te stvara skladan splet dobra i zla te emocija i suzdržanosti. Autor nam savršeno opisuje osobnost glavnog lika kroz radnju, dajući nam uvid u njegovu religioznost i ljubav prema porocima, ali sama radnja nema točnu definiciju već je spoj pustolovine, neobične priče i duhovnog prosvjetljenja, a nepredvidljivi događaji odvode čitatelja u napetu neizvjesnost. Roman ima zanimljivu dozu psihološke klasifikacije pomiješanu sa pomalo avanturističkog i erotskog žanra što čini lijepo uokvrirenu kompoziciju.

Autor kroz roman pita jesu li naši životi već unaprijed određeni i zašto je licemjerje potrebno? Kada je rat postao mir, a sloboda ropstvo? Kaže kako je stvarnost nepojmljiva i čudnovata i kako je „zlo plod sudbine“, a „bez slobode nema dobra.“ Priča je ovo o iskušenju i grijesima, o unutarnjoj opsjednutosti, razaranju i patnji. Ovo putovanje glavnog lika vrlo je simbolično i prikazuje stanje našeg uma te njegovu moć, prikazuje cjelokupan dojam prolaznosti života sa pojačanim intenzitetom prema patnji, rastrojenom umu i naposljetku, smrti. Zato naš lik zapravo nije baš načisto sa time da li on bježi od opasnosti ili možda odlazi u opasnost.

O ovoj se knjizi može naći svatko od vas, kako ljubitelji psiholoških trilera tako i avanturisti otvorenog uma, na svoje će doći i štovatelji religije i kulture, a neće ostati zakinuti ni ljubitelji vrućih strastvenih scena. Odlično i savršeno štivo taman po mjeri knjigoljupca koji voli raznolikosti.

Recenziju napisala Sandra Avar

Bilješka autora:
„Veoma bitan aspekt romana je totalitarni sistem orvelovskog tipa kao hiperbolička alegorija ili, uže shvačeno, metafora savremenog sveta u kojem smo svi pod prismotrom, a onda i, podjednako bitna, njegova religioznost, a glavni protagonista iznad sebe ima još jedan vrhovni autoritet – Boga. U trenutku kada čvrsto odluči da se privremeno oslobodi od oba i krene da ispita šta je iza “velikog zida” koji je zaklanjao pogled na ostatak sveta, ne bi li video da li je on sagrađen da ga stvarno zaštiti, kao što mu je rečeno ili je postavljen da bi ga lakše kontrolisali, postaje anti-junak. Ovde sam želeo prikazati i potrebu svakog mladog čoveka da se oslobodi od svih nametnutosti, ali istovremeno i pogrešnost bukvalnog shvatanja te potrebe. Glavni (anti)junak stalno iznova postavlja večno pitanje čovekove egzistencije - kako živeti i redovno preispitujući sopstvene postupke. Čak i kada misli da postupa ispravno, opet se baca u iskušenje samoispitivanja jer veruje da je samo tako ispravno živeti. Ispravno ali ne i srećno. Svo vreme pokazuje da nije ni zainteresovan za sreću, koja je sama po sebi, smatra on, samo iluzija mediokriteta i površnih ljudi.
Na samom kraju, protagonista se nalazi na novoj raskrsnici odnosno izboru koji je pred njega postavljen. Za razliku od početka, on sada, posle svih iskustava na putovanju po novom svetu, misli da je izbor suviše lak – ne može izabrati pogrešno ako mu je jasno dato da bira između dobra i zla. Naravno, bira dobro, ali da li je sve tako jednostavno kao što se čini, i hoće li opet biti prevaren. Napisano je u pretposlednjem poglavlju koje nas vrača na motiv prerušavanja.Prisutna je i ideja da se u životu možete istinski osloniti samo na sebe. Drugi, čak i najmiliji, vam mogu mnogo odmoći, verujući da čine dobro za vas.“


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo