Preskoči na glavni sadržaj

Tracy Guzeman- "Težina neba"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Priča ide ovako... Dvije jako mlade sestre sa roditeljima na odmoru, jedan nadobudni slikar raskalašenog života i mnoge neizrečene tajne. Četrnaestogodišnju Alice jako je zainteresirao mladi slikar i često je vrijeme provodila razgovarajući sa njim, sve dok jednog dana nije saznala nešto što joj je slomilo srce. Natalie je bila tvrdoglava i jako dobro je znala kako manipulirati ljudima od kojih je nešto željela. Ta prelijepa djevojka svega par godina starija od sestre bila je pravo gnijezdo tajni i velikih debelih laži koje je vješto skrivala.

Godinama kasnije kada su im roditelji poginuli, Alice je slomljena kako gubitkom tako i svojoj bolešću koja itekako napreduje, dok Natalie radi veliki rez i izbacuje iz života sve što ju je podsjećalo na roditelje. Sestre su se udaljile, a Alice se vraća na jezero gdje ponovno susreće Thomasa i njegova platna umrljana bojom. Oni proživljavaju davnu prošlost sada kao odrasli ljudi i bolne rane postaju još teže za podnijeti kada Alice nakon provedene noći u Thomasovom krevetu ulove nove sumnje.

Radnja se jako zakomplicira nakon više od četrdeset godina od nemilih događaja na jezeru kada je Thomas u svojoj poodmakloj dobi shrvan gubitkom napokon otkriva veliku tajnu. On posjeduje sliku koja će otkriti što se sve dogodilo sestrama Alice i Natalie tog kobnog ljeta, ali slika koju on ima samo je jedan dio dok se ostala dva dijela nalaze u posjedu sestara Kessler. Ali sestre su nestale i nitko ne zna gdje bi one mogle sada biti toliko godina nakon što su tri života bila upropaštena. I dok se Thomas bori za život njegovi prijatelji i suradnici bacaju se u potragu za ostala dva dijela čuvene slike i pojma nemaju što će sve biti pronađeno u tom klupku spletka i laži.

„Težina neba“ zaista je fascinantan roman predivnih i vrlo detaljnih opisa koji istovremeno oduzimaju dah i tjeraju strah u kosti. Upoznajemo mnoge likove i njihove prazninom ispunjene živote te činjenice koje svakoga od njih dovode do onog pitanja- „Kako bi bilo da imam drugačiji život?“ Tu je Alice koja se bori sa svojoj bolešću i biva zbog toga potisnuta iz svake sredine u kojoj se nađe, Thomas koji postaje vrlo poznati i priznati slikar, ali koji nakon gubitka upada u strašnu depresiju i ne čini ništa osim sažaljevanja samoga sebe, tu su i Thomasovi suradnici koji svoje živote opisuju kao dijete koje očajnički traži spas i kada svi saznaju za Thomasovu tajnu sliku u svakome od njih se probudi neki osjećaj smisla i potraga za slikom postaje potraga za istinom.

Ova napeta priča pisana je ispreplitanjem prošlog i sadašnjeg vremena, radnja je dinamična i savršeno obuhvaća sve bitne dijelove slagalice, ali da čitatelju i dalje ostaje misterij i tjera dalje na čitanje dok se polako priča razmotava u čudnim smjerovima. Priča je to o tajnama ljubavi, o patnji i boli te o velikom gubitku koje netko podnosi sa čežnjom dok drugi negiraju stvarnost. Roman je to koji usamljenost upotpunjava krivnjom, a glavno pitanje koje se često postavlja je-traga li se tu za slikom ili za sestrama koje su nestale, traži li se umjetnina ili istina koju ona krije?

Zanimljiva i dirljiva radnja povest će vas ne putovanje kroz godine, tajne će postati teške istine koje razaraju, ali sve će na kraju dobiti savršen smisao. Kakve tajne kriju Thomas, Alice i Natalie i zašto je baš ta slika važna u otkrivanju istine? Postanite i vi dio ove neodoljive psihološke drame koja neprestano ljubav stavlja na kušnju i koja u vrlo neočekivanom trenutku spaja davno razdvojenu obitelj.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Mary Balogh- "Dogovor"

Izdanje  Mozaik knjiga - čitam i lajkam Vincent Hunt bio je mladi časnik u vojsci, prilikom napada izgubio je vid i tako postao ovisan o svojoj obitelji, majci, baki i trima sestrama. Nije želio ovisiti o drugima, želio je živjeti sam, želio je slobodu, želio je miran život bez da mu stalno netko visi za vratom pokušavajući mu pomoći i olakšati, želio je da ga svi prestanu sa žalijevati i da mu prestanu stalno tražiti ženu. Uvidio je da je jedini izlaz bijeg. Sa svojim je dugogodišnjim pobočnikom, slugom i prijateljem otišao usred noći na svoje drugo imanje. Vincent je iznimno bogat, naslijedio je od ujaka titulu vikonta, ali sve to njemu ne znači ništa jer on teži samo biti napokon svoj i neovisan. Mlad je i naivan kakav je bio i cijelog svoga života kada je radio brojne nepodopštine pa tako i sada skoro upada u stupicu iz koje ga u zadnji tren spašava djevojka imenom Sophie. Sophin je otac bio razbaštinjen davno prije njenog rođenja. Bio je pustolov, kockar i razvratnik, bio je zgo