Preskoči na glavni sadržaj

Tracy Guzeman- "Težina neba"

Izdanje Mozaik knjiga - čitam i lajkam

Priča ide ovako... Dvije jako mlade sestre sa roditeljima na odmoru, jedan nadobudni slikar raskalašenog života i mnoge neizrečene tajne. Četrnaestogodišnju Alice jako je zainteresirao mladi slikar i često je vrijeme provodila razgovarajući sa njim, sve dok jednog dana nije saznala nešto što joj je slomilo srce. Natalie je bila tvrdoglava i jako dobro je znala kako manipulirati ljudima od kojih je nešto željela. Ta prelijepa djevojka svega par godina starija od sestre bila je pravo gnijezdo tajni i velikih debelih laži koje je vješto skrivala.

Godinama kasnije kada su im roditelji poginuli, Alice je slomljena kako gubitkom tako i svojoj bolešću koja itekako napreduje, dok Natalie radi veliki rez i izbacuje iz života sve što ju je podsjećalo na roditelje. Sestre su se udaljile, a Alice se vraća na jezero gdje ponovno susreće Thomasa i njegova platna umrljana bojom. Oni proživljavaju davnu prošlost sada kao odrasli ljudi i bolne rane postaju još teže za podnijeti kada Alice nakon provedene noći u Thomasovom krevetu ulove nove sumnje.

Radnja se jako zakomplicira nakon više od četrdeset godina od nemilih događaja na jezeru kada je Thomas u svojoj poodmakloj dobi shrvan gubitkom napokon otkriva veliku tajnu. On posjeduje sliku koja će otkriti što se sve dogodilo sestrama Alice i Natalie tog kobnog ljeta, ali slika koju on ima samo je jedan dio dok se ostala dva dijela nalaze u posjedu sestara Kessler. Ali sestre su nestale i nitko ne zna gdje bi one mogle sada biti toliko godina nakon što su tri života bila upropaštena. I dok se Thomas bori za život njegovi prijatelji i suradnici bacaju se u potragu za ostala dva dijela čuvene slike i pojma nemaju što će sve biti pronađeno u tom klupku spletka i laži.

„Težina neba“ zaista je fascinantan roman predivnih i vrlo detaljnih opisa koji istovremeno oduzimaju dah i tjeraju strah u kosti. Upoznajemo mnoge likove i njihove prazninom ispunjene živote te činjenice koje svakoga od njih dovode do onog pitanja- „Kako bi bilo da imam drugačiji život?“ Tu je Alice koja se bori sa svojoj bolešću i biva zbog toga potisnuta iz svake sredine u kojoj se nađe, Thomas koji postaje vrlo poznati i priznati slikar, ali koji nakon gubitka upada u strašnu depresiju i ne čini ništa osim sažaljevanja samoga sebe, tu su i Thomasovi suradnici koji svoje živote opisuju kao dijete koje očajnički traži spas i kada svi saznaju za Thomasovu tajnu sliku u svakome od njih se probudi neki osjećaj smisla i potraga za slikom postaje potraga za istinom.

Ova napeta priča pisana je ispreplitanjem prošlog i sadašnjeg vremena, radnja je dinamična i savršeno obuhvaća sve bitne dijelove slagalice, ali da čitatelju i dalje ostaje misterij i tjera dalje na čitanje dok se polako priča razmotava u čudnim smjerovima. Priča je to o tajnama ljubavi, o patnji i boli te o velikom gubitku koje netko podnosi sa čežnjom dok drugi negiraju stvarnost. Roman je to koji usamljenost upotpunjava krivnjom, a glavno pitanje koje se često postavlja je-traga li se tu za slikom ili za sestrama koje su nestale, traži li se umjetnina ili istina koju ona krije?

Zanimljiva i dirljiva radnja povest će vas ne putovanje kroz godine, tajne će postati teške istine koje razaraju, ali sve će na kraju dobiti savršen smisao. Kakve tajne kriju Thomas, Alice i Natalie i zašto je baš ta slika važna u otkrivanju istine? Postanite i vi dio ove neodoljive psihološke drame koja neprestano ljubav stavlja na kušnju i koja u vrlo neočekivanom trenutku spaja davno razdvojenu obitelj.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil

Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kakobi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti.

Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž perfekcion…

A.J.Finn-"Žena na prozoru"

Profil

Dok razmišljam kako vam prenijeti dojmove ovoga romana, a da vam ništa ne spojlam, možda da krenemo od nje, Anne, žene koja pati od agorafobije i koja doista pati u svakom smislu te riječi. Ona se boji otvorenih prostora, boji se nepreglednosti neba i nema šanse da izađe iz kuće. To je naravno posljedica traume o kojoj nam ona tek na sredini knjige počinje pričati.Njena je bol velika, proždire je krivnja pomiješana sa strahom, a kako bi to potisnula Anna se zatvorila u svoju kuću, prigušila je svjetla, ne otvara prozore, hranu i lijekove naručuje dostavom. U istoj kući živi David, on je njezin podstanar koji živi kat niže i koji joj pomaže oko sitnih poslova, tipa iznošenja smeća i takvih radnji koje bi Anni zadale previše kalkulacija i stresa.

Budući da Anna nema ništa pametno za raditi po cijele dane zatvorena u kući ona igra šah na internetu, pregledava tisuće stranica, istražuje o svome stanju, razgovara sa ljudima koji pate od agorafobije i špijunira susjede. Promatra ih kro…

Samantha Young- Nightingale Way (Vrhunac požude)

FOKUS na hit

Logan je dvije godine proveo u zatvoru, a ako ste čitali Scotland Street onda znate i zašto, ako niste čitali onda je možda vrijeme da pročitate. Nego, Logan sada ima novi život, posao koji mu daje sigurnost i stan u koji svakoga dana dovodi novu ušminkanu ljepoticu i od kojih je svaka od njih poprilično glasna u seks aktivnostima. A Logan ima i susjedu, Grace je pobjegla od manipulativne obitelji i stvorila si je novi dom i novu obitelj u što se jedan arogantni ženskaroš nikako ne uklapa. Od njihovog prvog susreta oni su kao pas i mačka, munje i gromovi iznad njih ništa su naspram njihovih svađa oko stvari koje njegove pratilje izvode. Grace ludi, Logan se smije.

Njihovi sukobi na stubištu postaju sve gori, sve žešći i posve nepotrebni, a onda jednoga dana u njihovoj užarenoj prepirci prekine ih novo iznenađenje. Nađu se u situaciji koja na prvi pogled nema izlaza, a ta situacija zahtijeva brzu reakciju. Logan od osornog i staloženog lika postaje zbunjen i pritisak ga svla…