Preskoči na glavni sadržaj

Hugh Laurie- "Vrlo komplicirana trgovina"

U izdanju Profil

Bivši vojnik Thomas Lang nađe se u vrlo nezgodnoj situaciji. Ni kriv ni dužan optužen je da je plaćeni ubojica. Istina je da je dobio narudžbu da ubije navodnog krijumčara droge i da mu se na računu misteriozno pojavila velika svota novca, ali stvari se pomalo zakompliciraju kada Lang napadne krivog čovjeka kako bi obranio onoga kojega je trebao ubiti, a dodatni problemi nastanu kada i u drugom pokušaju nasrne na, pogađate, opet krivog čovjeka.

Stvari krenu silaznom putanjom kada se sazna tko je i zbog čega naručio ubojstvo gospodina Woolfa, a Lang se nađe u situaciji kada mora odlučiti je li uistinu dobar čovjek. Priča je ovo u koju se puno umiješalo Ministarstvo obrane, krijumčari drogom i oružjem, CIA te mogućnost da se namjerno izazivaju ratovi, a Lang se jadan mora snači u tom metežu i odlučiti tko u toj cijeloj priči govori istinu.

Da bi stvari bile još gore, u toku istrage Lang upada u brojne sukobe, stalno ga netko ganja i slijedi i nimalo mu ne nedostaje adrenalinskih okršaja i stalnih ozljeđivanja. Sve u svemu Lang je, rekla bih, vrlo žilava osoba i ne odustaje tako lako u svojim naumima. Uz stalne laži i spletke on ljude na višim položajima dovodi na krive tragove u nastojanju da sazna istinu. Hoće li saznati tu istinu prije nego ga ona dođe glave i što sve krije gospodin Woolf? Da li Langovi suradnici možda govore istinu ili se pravo rješenje svih problema krije negdje drugdje?

Bilo kako bilo, uz svu tu strku i puno pucnjave Lang ima još jedan mali problemčić, zaljubio se u kći gospodina Woolfa i koliko god se on trudio čitateljima opisati svoje osjećaje prema njoj, on i dalje poriče mogućnost zaljubljivanja. Ali sve će vam biti jasno kada saznate koliko se Langu sviđaju njezine oči i jako dobre tetive.

Roman je ovo sa jako dobrom triler radnjom prepunom odličnog humora. Sarkazma ne nedostaje i vjerujte mi čitajući ovu knjigu nasmijala sam se kao nikada u životu. Jedna naizgled opasno ubojita radnja prikazana je na vrlo zabavan i neozbiljan način pa taman kada se upustite u napetu radnju iskoči vam neka rečenica zbog koje se jednostavno morate glasno nasmijati.

Važno je za reči kako je Hugh Laurie, poznatiji kao doktor House, ovu knjigu napisao prije serije pa ako vam se svidjela serija i Housove sarkastične primjedbe onda ćete ovu knjigu naprosto obožavati. U ovoj knjizi nije liječnik ali ni tu ljude oko sebe nije poštedio svoga crnog humora i nepredvidljivih poteza.
Zaista jedno jako posebno djelo, pisano vrlo jednostavno i bez puno okolišanja, nešto potpuno drugačije od svega što ste dosada čitali, a opet tako tipično za Lauriea. Odlična triler radnja, puno smijeha i prekrivena doza drame u trenu će okupirati vaš um.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije