Preskoči na glavni sadržaj

Johanna Holmstrom- "Anđeli s asfalta"

Duboko potresna priča o dvije sestre Leili i Samiri koje zajedno sa roditeljima žive u Finskoj i koje postaju žrtve društvenih normi. 

Majka im je udajom prihvatila islamsku vjeru, ali ne samo u pogledu da vjeruje nego je u toj svojoj vjeri daleko pretjerivala. Ona kćeri odgaja prema skladu sa tradicionalnim vrijednostima uz mnoge zabrane i ne shvača kako kćeri žele samo normalno živjeti, izlaziti i imati dečke. Kada se kćeri pobune oni zapadaju u fazu potpune disfunkcije u obitelji i Samira odseli iz kuće.

Isto tako cjelokupno društvo nimalo im ne olakšava život več su na svakom koraku ponižavane i maltretirane. Leila u školi bila premlačivana i verbalno zlostavljana. Kroz cijelu priču povlači se tema vjere i braka, tradicionalnog oblačenja i srama. Sve što ima veze sa slikama u kući je grijeh, a sva ta brojna pravila narušavaju odnose u obitelji.

Svijet u kojem žive pun je rasizma i nasilja, ali ova nam priča savršeno prikazuje kulturne sukobe današnjice i mlade djevojke koje često postaju žrtve jer su rastrgane između dviju različitih kultura.

Priča je ovo od djevojkama koje su ubijene jer im je dečko na radiju posvetio pjesmu, o djevojkama koje su se našle na krivom mjestu i bile silovane, o djevojkama koje su otišle na odmor i nikada se više nisu vratile. A najgore od svega je to što se takve stvari događaju unutar obitelji koje su naizgled sasvim normalne. Strašna je spoznaja da ti jednoga dana otac dođe kući pa svojoj kćeri kaže kako je upravo udana i mora odmah iseliti iz kuće, a ona jadna ne zna ni za koga je udana ni kamo mora otiči.

Dirljiv roman koji nam govori kako bi svaku vjeru i rasu trebali uvažavati i prihvačati, ali u večini slučajeva to nije tako jer društvo etiketira sve i svakoga što im se ne sviđa. A onda se te djevojke često povlače u sebe, sakrivaju od prijatelja i na kraju počine samoubojstvo samo zato što nemaju pravo glasa i izbora, več su potlačene i zaboravljene, a neke jednostavno prihvate sve ono što nije dozvoljeno pa krenu krivim putem,napuštaju vjeru i obitelj. Koliko je to napuštanje vjere dobro ili loše za njih ni ne shvačaju na početku jer samo žele pobječi od okrutne sudbine.

Knjiga je ovo koja će vas rasplakati i naljutiti, koja će probuditi u vama brojne emocije pomiješane bijesom, ali snaga koja zrači iz tih djevojaka daje posebnu čar jer tada znamo da one ne odustaju. U svakom slučaju preporučam da pročitate ovu emocijonalnu priču punu tajni i spletki.

Recenziju napisala Sandra Avar

U izdanju V.B.Z. online bookshop & club


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije