Preskoči na glavni sadržaj

Ian Caldwell- "Peto evanđelje"

Smatram da je premalo reči za ovaj roman da je to dobar krimić...ne-ne, ovo je fascinantan triler sa pomno razrađenom religioznom tematikom koji prkosi svemu što ste dosada mislili da znate.

Radnja smještena u Vatikanu 2004.godine u doba kada je papa Ivan Pavao II.pred kraj svoga života poželio da se katolici i pravoslavci opet ujedine priča nam priču o dva brata svečenika i mračnim tajnama koje krije sam Vatikan.

Alex živi mirnim svečeničkim životom u potpunoj predanosti crkvi i svojem petogodišnjem sinu u nadi kako će mu bez imalo poteškoća nadomjestiti izgubljenu ljubav majke, supruge Mone koja je nenadano pokupila svoje stvari i otišla. Iako se svakodnevno nadao kako bi se ona možda jednoga dana mogla vratiti nije dopuštao osjećajima da isplivaju na površinu pred sinom. Ali dolazak brata mu Simona, diplomata Državnog tajništva Svete Stolice, poremeti cijeli sklop događanja.

Simon se naoko svima neobjašnjivo nađe pored mrtvog tijela kustosa Ugolina koji je ubijen samo tjedan dana prije izložbe, kustosa koji je bio poznat po svome radu ali i poznanstvu sa oba brata svečenika. Alex krene u opasnu pustolovinu otkrivanja spletki, krvnih osveta i tajnih zavjera te otkriva kako je kustos Ugo svoju izložbu htio temeljiti na tajni Torinskog platna najpoznatijoj krščanskoj relikviji ali i kako je i zašto Tacijan davnih dana na temelju četiriju evanđelja napisao Diatessaron, Peto evanđelje.

Kako je Ugo ubijen u nerazjašnjenim okolnostima Alex sumnja na sve a malo pomalo dolazi do bolne spoznaje kako mu Simon zapravo prikriva vrlo važne detalje iz života poznatog kustosa.
Hoće li Simon biti optužen za ubojstvo Uga i kakve veze ima Državno tajništvo sa ubojstvima i premlačivanjima koja su se dogodila u vrlo kratkom razdoblju?

Roman Peto evanđelje pokazao mi je neku drugu stranu religije i pomogao mi da neke aspekte vjere shvatim na dosad neobjašnjiv način. Došla sam do granice na kojoj se pitam što je u svemu tome prava istina. Vrlo je temeljit način na koji se opisuju evanđelja iz kojeg saznajemo koliko zapravo u njima ima neslaganja i nagađanja, a spoznaja da su nekada sva četiri evanđelja bila spojena u jedno peto evanđelje potaknut će vas na novu eksploziju razmišljanja.

U svim tim spletkama i rješavanju ubojstva najviše me se dojmila tajna Torinskog platna. Kako do sada nisam čitala ništa o toj relikviji neka su me otkrića iz ovog romana posve šokirala. Saznajemo činjenice gdje se nalazi platno, tko ga je sve kroz godine čuvao pa čak i kako su časne sestre u platno utkale dodatne niti kako bi ga ojačale. Ali pitanje koje se kroz sve te godine povlači zapravo je da li je platno original ili samo kopija?

Priča je to o načinu života rimokatolika i grkokatolika koja nam vjerno dočarava sve njihove običaje, način odjevanja te spoznaje kako je samokažnjavanje njhov način da izdrže kroz sve kušnje koje im se nađu na putu.

Roman Peto evanđelje ujedno je i mučna obiteljska drama koja govori o žrtvovanju unutar svečeničkog života, o prisegama koje se ne smije prekršiti te o oprostu koji ponekad moramo dati kako osveta nebi nadvladala. Zataškavanje istine ponajviše je pridonijelo misteriju ovog romana, a kakva se istina sakriva unutar korica saznajte sami i vjerujte nećete požaliti.

Recenziju napisala Sandra Avar

U izdanju Profil


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije