Preskoči na glavni sadržaj

Ian Caldwell- "Peto evanđelje"

Smatram da je premalo reči za ovaj roman da je to dobar krimić...ne-ne, ovo je fascinantan triler sa pomno razrađenom religioznom tematikom koji prkosi svemu što ste dosada mislili da znate.

Radnja smještena u Vatikanu 2004.godine u doba kada je papa Ivan Pavao II.pred kraj svoga života poželio da se katolici i pravoslavci opet ujedine priča nam priču o dva brata svečenika i mračnim tajnama koje krije sam Vatikan.

Alex živi mirnim svečeničkim životom u potpunoj predanosti crkvi i svojem petogodišnjem sinu u nadi kako će mu bez imalo poteškoća nadomjestiti izgubljenu ljubav majke, supruge Mone koja je nenadano pokupila svoje stvari i otišla. Iako se svakodnevno nadao kako bi se ona možda jednoga dana mogla vratiti nije dopuštao osjećajima da isplivaju na površinu pred sinom. Ali dolazak brata mu Simona, diplomata Državnog tajništva Svete Stolice, poremeti cijeli sklop događanja.

Simon se naoko svima neobjašnjivo nađe pored mrtvog tijela kustosa Ugolina koji je ubijen samo tjedan dana prije izložbe, kustosa koji je bio poznat po svome radu ali i poznanstvu sa oba brata svečenika. Alex krene u opasnu pustolovinu otkrivanja spletki, krvnih osveta i tajnih zavjera te otkriva kako je kustos Ugo svoju izložbu htio temeljiti na tajni Torinskog platna najpoznatijoj krščanskoj relikviji ali i kako je i zašto Tacijan davnih dana na temelju četiriju evanđelja napisao Diatessaron, Peto evanđelje.

Kako je Ugo ubijen u nerazjašnjenim okolnostima Alex sumnja na sve a malo pomalo dolazi do bolne spoznaje kako mu Simon zapravo prikriva vrlo važne detalje iz života poznatog kustosa.
Hoće li Simon biti optužen za ubojstvo Uga i kakve veze ima Državno tajništvo sa ubojstvima i premlačivanjima koja su se dogodila u vrlo kratkom razdoblju?

Roman Peto evanđelje pokazao mi je neku drugu stranu religije i pomogao mi da neke aspekte vjere shvatim na dosad neobjašnjiv način. Došla sam do granice na kojoj se pitam što je u svemu tome prava istina. Vrlo je temeljit način na koji se opisuju evanđelja iz kojeg saznajemo koliko zapravo u njima ima neslaganja i nagađanja, a spoznaja da su nekada sva četiri evanđelja bila spojena u jedno peto evanđelje potaknut će vas na novu eksploziju razmišljanja.

U svim tim spletkama i rješavanju ubojstva najviše me se dojmila tajna Torinskog platna. Kako do sada nisam čitala ništa o toj relikviji neka su me otkrića iz ovog romana posve šokirala. Saznajemo činjenice gdje se nalazi platno, tko ga je sve kroz godine čuvao pa čak i kako su časne sestre u platno utkale dodatne niti kako bi ga ojačale. Ali pitanje koje se kroz sve te godine povlači zapravo je da li je platno original ili samo kopija?

Priča je to o načinu života rimokatolika i grkokatolika koja nam vjerno dočarava sve njihove običaje, način odjevanja te spoznaje kako je samokažnjavanje njhov način da izdrže kroz sve kušnje koje im se nađu na putu.

Roman Peto evanđelje ujedno je i mučna obiteljska drama koja govori o žrtvovanju unutar svečeničkog života, o prisegama koje se ne smije prekršiti te o oprostu koji ponekad moramo dati kako osveta nebi nadvladala. Zataškavanje istine ponajviše je pridonijelo misteriju ovog romana, a kakva se istina sakriva unutar korica saznajte sami i vjerujte nećete požaliti.

Recenziju napisala Sandra Avar

U izdanju Profil


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga