Preskoči na glavni sadržaj

Judith McNaught – "Nešto prekrasno"

Divna povijesno ljubavna priča koja prkosi svim nedaćama i daje novi smisao ljubavi.

Jordan Townsende, bogati je vojvoda koji svoje dane provodi u zavođenju tuđih žena i nimalo ne mari za svoj ugled, a isto tako nema nikakvu namjeru oženiti se i uozbiljiti. Danima oko sebi prati preljube svoje obitelji i smatra kako su žene nemoralna i plitka bića koja ne zaslužuju njegovo poštovanje ni pažnju.

Ali jednoga dana na putu mu se nađe mlada Alexandra Lawrence i igrom slučaja spasi mu život te on osjeti neizmjernu zahvalnost. Kako isprva nije ni znao tko mu je spasio život, Jordan je odvodi u prenoćište kako bi pregledao rane svoga junaka i tada shvaća da je tu zapravo riječ o ženi, a ne o hrabrom vitezu koji se obračunao za razbojnicima. Več tada Alexandrina je čast okaljana jer je viđena u društvu pokvarenog i pohotnog vojvode, a glasine kolaju kao krv u venama i nema više povratka.

Jedini je spas za Alexandrinu čast vjenčanje sa vojvodom na koje oni samovoljno pristaju. Jordan je gleda kao djevojčicu i več ima plan kako će je nakon vjenčanja upozati sa njenim zaduženjima vojvotkinje i ostaviti je da živi sama te je posjećivati jednom do dva puta godišnje. Alexandra uviđa kako se iza Jordanovog hladnog lica krije puno emocija koje još nitko nije probudio. Ona iz dana u dan upoznaje svoga muža na potpuno drugačiji način i shvaća kako je ljubav upravo ono što mu je potrebno kako bi se promijenio te iz osornog i bahatog mladića pretvorio u nježnog i senzualnog muškarca.

Strast se polako razbuktava i svi Jordanovi planovi padaju u vodu. Hoće li je Jordan zaista samo ostaviti da živi sama ili će se tu roditi nova ljubav? Nakon vjenčanja i on shvaća kako mu se ta mlada i nadasve pametna žena sviđa, te počinje gajiti neobjašnjive osjećaje prema njoj, ali kobna sudbina umiješat će tu svoje prste i mnoge će stvari ostati neizrečene, a laži će preuzeti vodstvo i promijeniti igru.

„Nešto prekrasno“ zamamna je priča o ljubavi koja nema granica. Iako se brakovi dogovaraju i smjelo se prate društvene norme, ljubav je ta koja će vam dati sav smisao borbe i potaknuti da kameno srce omekša. Alexandra je čisti primjer kako djevojke toga doba mogu biti pametne i obrazovane iako im se zabranjuje obrazovanje kako nebi bile pametnije od muškaraca. Ona je ta koja će promijeniti sve predrasude i glasine koje ponižavaju žene i tjeraju ih da budu nečasne.

Jedna divna neiskvarena ljubav zaživjet će u drugom svjetlu i dogovoren brak, usprkos svim lažima i spletkama, pretvoriti u divnu romansu. Priča je ovo koja će vam pokazati kako je ponekad vrijeme da se prošlost ostavi po strani i krene u nove početke.

Recenziju napisala Sandra Avar

U izdanju Mozaik knjiga - čitam i lajkam


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije