Preskoči na glavni sadržaj

Laura Esquivel – "Kao voda za čokoladu"

Prije svega moram reči da ni sama nisam sigurna kako mi je ovako odlična knjiga mogla tako dugo stajati na polici nepročitana. Čula sam samo pozitivne komentare o njoj ali nikako pročitati je, a sada...pa iskreno rečeno, kada sam je uzela u ruke nisam je mogla ispustiti, a definitivni prvi dojam na knjigu bio mi je to koliko tako mala knjiga ima toliko snažnu poruku.

Ovo je priča o Josefiti, od milja zvanoj Tita, najmlađoj kćeri obitelji De La Garza koja se rodila na kuhinjskom stolu punom začina i povrća okupana vlastitim suzama, suzama koje će je pratiti kroz cijeli život, suzama koje su čarobne. Kako je obiteljska tradicija nalagala da najmlađe kćeri nemaju pravo na udaju nego su primorane brinuti se o domaćinstvu i roditeljima, tako je i jadna Tita lišena svakog prava na ljubav i brak svoje mjesto pronašla u kuhinji pa uz nagluhu kuharicu Nachu učila pripremati razna jela.

Tita nije odustajala od nauma da se jednoga dana uda i ima svoju obitelj, čak štoviše upoznala je divnog mladića Pedra koji joj iznenada izjavljuje svoju ljubav i ona oduševljeno pristaje na zaruke te potajno dogovoraju brak koji će se održati u narednih godinu dana, ali planovi njene stroge Mame Elene sve su pokvarili. Elena nije ni pomišljala da uda Titu, bilo je to jednostavno neprihvatljivo pa je Pedra oženila drugom od svojih tri kćeri-Rosaurom. Pitate se kako je Pedro koji je neizmjerno volio Titu uopće prihvatio brak sa njenom sestrom? Pa kako nije mogao imati ljubav svoga života za ženu, pristao je na brak sa drugom kako bi bio blizu one koju istinski voli.

Hoće li to Pedru donijeti toliko očekivenu sreću sa voljenom Titom ili će Tita ipak krenuti drugim putem kako bi se konačno skrasila i smirila? Kakve li će sve neprilike donijeti stroge naredbe Mame Elene? A kakvu priču će nam ispričati najstarija kći obitelji De La Garza? Odgovore na ta pitanja morat ćete saznati sami i vjerujem da ćete se zaista uživjeti u priču čitajući ovaj nevjerojatan roman.

Radnja smještena u doba revolucije sama po sebi donijela je likovima iz priče puno problema ali i strast popračenu strahom i čežnjom. Priča je to prožeta mističnom intrigom, osvetom i ljubavnim spletkama. Pohotne djevojke, razuzdani mladiči, tajne ljubavi, propali brakovi, neočekivana smrt, tuga, bol, žalost, suze i tragedija...sve su to samo dijelovi ove divne priče u kojoj se kroz radnju savršeno uklapaju starinski recepti za razna tradicionalna jela pa kroz zavrzlame ukućana saznajemo i samu pripremu tih jela.

Meksička kuhinja, čarolija mirisa i okusa te dodajte tome vrsnu kuharicu koja svoja jela pretvara u čaroliju i dobit ćete savršeni spoj strastvene ljubavne priče , maštovite i duhovite pripovijesti te suzama i tugom začinjenu hranu.

Nadasve je očaravajuća snaga volje i upornost kojom se mala Tita borila kako bi našla svoje mjesto po suncem i umilila volji stroge i zapovjednički nastrojene majke. Napore koje je Tita ulagala u sve što je činila tjeraju me da se zapitam do koje bih se ja granice mogla progurati a da se ne slomim pod silnim pritiscima. Svi su likovi ove priče osuđeni na neku vrstu patnje, ali sve ih spaja ta neizreciva ljubavna bol koja im svakome na drugi način kida srce u komadiće.
Kao voda za čokoladu uzavrijet će i vaše srce kada ćete čitati ovu dirljivu i tragičnu ispovijest.

Recenziju napisala Sandra Avar

U izdanju ALGORITAM


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Julia Quinn-"Kad je bio grešan"

Mozaik knjiga Mislim da mi je ovaj roman do sada najbolji iz serije o obitelji Bridgerton. Od samog početka bolan i težak, suze se prolijevaju i stvarno mislim da ne bi bilo fer govoriti vam o tih prvih 70 stranica jer bio bi to prevelik spojler, ali taj uvod definitivno je prekretnica u životima Michaela i Francesce koji su u samo jednom trenu spoznali bol, patnju i   veliki gubitak. Da trebalo se to dvoje naći, ali cijena koju su već u startu platili možda je bila mrvicu previsoka. „U svačijem životu postoji neka prekretnica. Trenutak tako značajan, tako prodoran i jasan da ga čovjek osjeti kao udarac u prsa od kojeg ostaje bez zraka, te čovjek zna, bez i najmanje natruhe sumnje zna, kako njegov život više nikada neće biti isti.“ Michael je od prvog pogleda na Francescu zaboravio svoje razvratništo i zaljubio se u nju, u ženu svoga rođaka. Šutio je i volio je beskrajno nikada ne pokazujući svoje osjećaje prema njoj, nikada joj ne priznajući koliko je uistinu voli, a volio ju je i

Jojo Moyes-"Djevojka koju si ostavio za sobom"

Profil Godina je 1916., Prvi Svjetski rat, Francuska je okupirana, Nijemci tlače i uništavaju domove Francuza, a u tom je vrtlogu straha Sophie, mlada hrabra žena, čiji je muž odveden u logor, odlučna kako će pod svaku cijenu spasiti svoj gradić od pošasti okupacije. Njen dom Nijemci odaberu za mjesto na kojem će večerati i opskrbe je namjernicama kako   bi kuhala slasne obroke za Herr Kommandanta i njegove časnike. Nije sretna zbog toga, prijatelji joj prestaju biti prijatelji, klevetaju je i osuđuju bez ijednog pitanja, svi su sigurni kako Sophie pomaže Nijemcima, ali ona se samo bori za opstanak. I koliko god sebe uvjerava kako neće stati ni pod koju cijenu na stranu neprijatelja, ona se ipak malo previše zbliži sa Herr Kommandantom i tada Sophie učini strašnu pogrešku. Čin koji je predvidjela, a ipak upala u klopku, naveo ju je da preispituje svoje odluke u detalje, ali povratka nije bilo, učinjeno se ne može ispraviti. Vraćamo se u sadašnjost gdje upoznajemo Liv koju je muž pe

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije