Preskoči na glavni sadržaj

Colleen Hoover- "Bez nade"

U izdanju ALGORITAM

Njeno ime je Sky, ima sedamnaest godina i živi sa majkom Karen koja prezire od tehnologije i spravlja napitke od ljekovitog bilja. Školovala se kod kuće ali sada teškom mukom nagovara mamu da je upiše u školu. Zajedno sa prijateljicom Six trenutno je na jako lošem glasu promiskuitetne drolje ali čak se ni ne pokušava obraniti od te titule sve do dana kada upoznaje njega.

Zovu ga Holder, on je dečko burne prošlosti i tajanstvene sadašnjosti. Živi u obitelji razvedenih roditelja i krivi sebe zbog smrti sestre. Glasine koje kruže o njemu nisu ni lijepe a ni istinite ali ono što ga veže za Sky je način na koji ni jedno od njih ne poriču priče ali ni ne govore istinu. On je na prvi pogled ispunjava strahom i nervozom ali uvjerljivo po prvi puta u njenom životu on je taj koji probudi sve ljeptiriće u njenom trbuhu. Zaljubljuju se u jednom jedinom danu i malo pomalo dijele divne trenutke uzajamne ljubavi.

Kako sve te divne mladenačke ljubavi imaju svoje uspone i padove, tako je imala i njihova i sve su nekako uspjeli usputno rješavati, sve do dana kada je Holder naziva tuđim imenom.

Sky je usvojena i ona to zna ali nema apsolutno nikakvih sjećanja na svoga oca za kojeg joj je rečeno da se nije mogao brinuti o njoj nakon majčine smrti. Činjenica je kako Sky ima velikih problema sa stjecanjem novih prijateljstava i koliko god je imala nekoliko „veza“ nikada nije bila intimna sa ni jednim od tih mladića jer njeno je srce prazno kada su u pitanju emocije.

Kakvu tajnu kriju Holder i mama Karen? Zašto se Sky ne sjeća ničega od prije usvajanja? Zašto se ne sjeća oca? Zašto joj ime Hope toliko odzvanja u glavi? Ovo su samo neka od brojnih pitanja na koja Sky nema odgovora, ali vi ćete ih saznati ako pročitate ovaj vrhunski roman.

„Bez nade“ iskrena je i jako potresna priča o prijateljstvu, ljubavi i zlostavljanju u obitelji. Sky ni sama ne zna zašto je lišena privilegija moderne tehnologije i ne naslućuje kako je to možda za njeno dobro. Ali tajnu koju kriju njeni voljeni saznajeno tek u drugoj polovici knjige kada se Sky počinje prisječati djetinjstva i najboljih prijatelja te stravičnih prizora proživljenih u roditeljskoj kući.

Kažu, istina je najbolji lijek za dušu, ali ponekad je ta istina toliko bolna da nam se u samo jednom trenu sruši cijeli svijet, sve što smo mislili da znamo i jesmo ruši se kao kula od karata i ostaje samo spoznaja da nekako moramo dalje. Tako nam i ovaj roman otkriva pouke o životu, ljubavi i povjerenju, o boli, tuzi i lažima. Da li sam plakala, jesam i nije me sram priznati to jer bol koju Sky i Holder proživljavaju unijela je bol i u moje srce, a način na koji je Karen spasila Sky od strašne sudbine jasno mi je dao do znanja kako nada u bolje sutra ipak postoji.

Roman je ovo koji se čita u dahu, fascinira radnjom i oči puni suzam, priča koja sa dugo pamti i ostavlja dubok trag u srcima. Pogled u nebo (Sky) je možda jedini spas od boli, ali nada (Hope) je ta koja pobjeđuje.

Recenziju napisala Sandra Avar


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kristin Hannah- "Divlja djevojčica"

Jednog se dana u malom gradiću pojavi djevojčica, ona ne govori, prljava je i neuhranjena, u naručju drži štene vuka, a na tijelu ima ožiljke vezivanja. Pronalazi je lokalna policija i naravno čine sve kako bi saznali njezin identitet, te smatraju kako bi bilo najbolje da sa djevojčicom radi psiholog.  Julia je psihologinja koja je i sama nedavno doživjela trage diju i ostala ispunjena samoćom, a dolaskom Alise u njen dom stvari se brzo promijene i Julia mora potisnuti svoje osjećaje i posegnuti u dušu izgubljenog i uplašenog djeteta. Nitko ne zna da li je djevojčica bila ostavljena u šumi, izgubljena ili možda oteta, ali policija čini sve kako bi saznali tko je zapravo ona i što joj se dogodilo. U toku već vidnog napretka male djevojčice Alise pojavljuje se njezin biološki otac, osuđeni ubojica i traži da mu Julia, koju je Alisa jako zavoljela, vrati kćer. Hoće li Julia vratiti Alisu ocu? Kako će Alisa reagirati na Julijine pokušaje socijalizacije i hoće li ikada postati normalno dije

Monica McCarty- Duh

Evo nas na kraju serijala senzacionalnih Čuvara Visočja, a čak i autorica zahvaljuje svim čitateljima koji su bili uz nju od Poglavara do Duha. Moram priznati da mi je bila čast čitati tako osebujan, zanimljiv i pametan serijal koji nas je naučio časti, odanosti, odricanju i pravoj ljubavi zbog koje se vrijedi odreći svega. Ovoga puta upoznajemo lady Joan, zvanu Duh kojoj će srce zatreperiti zbog Alexa znanog kao Zmaj i još poznatijeg kao izdajnika. Ona kr ije prepredenost, snalažljivost i špijuniranje, a on krije prave razloge svoga odlaska. Jedno u drugo ludo su zaljubljeni, ali trebat će im dosta vremena da prihvate tajne koje ono drugo krije. Naravno da sve ode nizbrdo kada Alex sazna da je Joan špijun koji odaje važne informacije, ali svejedno je dovoljno voli da je pokuša obraniti i zaštititi. Rat je završio, Bruce je pobijedio, zavladala je sveobuhvatna sreća, a mi smo svjedočili mnogim usponima, padovima, stresnim situacijama i ratovanjima. Doživjeli smo sreću i suze, vjenčanja

Julia Samuel- I to će proći

  Odlična je ovo knjiga o ljubavi, obiteljskim odnosima, promjenama koje nam život donosi, zdravlju i traženju identiteta. Autorica je psihoterapeutkinja i u ovoj je knjizi iznijela primjere iz vlastite prakse, a sve u svrhu da nam prenese važne poruke o životnim krizama. Nadasve, knjiga je od velike pomoći ne samo ako je proučavate nego i ako povremeno čitate između redova. Od mene velika preporuka. „Život se svodi na promjene. U teoriji nam je to poznato, ali iskustvo je često znatno složenije nego što očekujemo...“ „Ljudi žude za sigurnošću i nerado se odričemo poznatog-jer se čini manje zastrašujućim od nepoznatog.“ „Možda je istina da za sve postoji mjesto i vrijeme...“ „Ljubav zahtijeva uporan rad i predanost...“ „Obitelj je složen sustav u kojem se puno više toga događa pod površinom nego na površini.“ „Život je težak i nosi sa sobom različite nevolje kojima se je nužno prilagoditi...“ Mozaik knjiga